Egy ötödik, két hatodik és egy hetedik hely.

Ha csak a számokat nézzük, így zárta a magyar csapat a szerdát a Duna Arénában, plusz a csütörtökre nézve két döntős helyezéssel, ami az egyik legpozitívabb történése a furcsa napnak.
Furcsa volt azért is, mert az egész vb egyik legnagyobb sztárja, Caeleb Dressel egészségügyi okok miatt visszalépett a további versenyzéstől, és a 200 méter mell egyik dobogóesélyese, Arno Kamminga sem állt rajthoz a szám középdöntőjében, meg azért is, mert Németh Nándorral olyan történt a 100 méter gyors döntőjében, ami talán még sosem.
World Championships
Milák kijelölte a felségterületét, a szemünk előtt zajlik a generációváltás a kapitány szerint
15 ÓRÁJA
„2018 óta minden világversenyen döntős vagyok, ez a sorozat hála az égnek most sem szakadt meg, így büszke vagyok magamra, és arra is, hogy folyamatos a fejlődés nálam” – mondta a 6. hely és a 48,13 után a mixzónában. „Azért el tudtam volna fogadni mostanra a tegnapi harmadik úszásomat, az országos csúcsot, mert a többieknek ugye ez volt a harmadik. A plusz 100 nem tett jót, de senkit nem érdekel egy ilyen döntőben, hogy előtte ki mennyit úszik. A döntő közben a két sapkámból az egyiket elhagytam, csak éreztem, hogy csúszik, csúszik, aztán teljesen le is csúszott. Próbáltam kizárni ezt, de lehet, hogy legalább két tized benne maradt emiatt. Azért érdekes lett volna, ha Dressel is itt van, reméljük, jól van és nincs nagy problémája, mert a fő az egészség. Milák Kristóffal beszéltem, ő azt mondta, tuti úszik Dressel 100 pillangón, én azt, hogy tuti nem, tehát én nyertem, nekem lett igazam. Az Eb-n érmes szeretnék lenni ebben a számban, holnap pedig várom a 4x200-as gyorsváltót.”

Németh Nándor /MTI/Illyés Tibor

Fotó: Eurosport

Nyert az a 17 éves román David Popovici, aki a rajttól kezdve a fordulón át mindent elrontott a futamában, emiatt a világcsúcstól is messze járt (47,58-at úszott), mégis az első lett a legelső, 49 éve rendezett – 1973-as – világbajnokság óta, aki megnyerte a 100 és a 200 gyorsot is: akkor az amerikai Jim Montgomerynek sikerült ugyanez. Popovici egyébként végtelen intelligens srác, és végre a román sajtó is rájött, hogy mit csinál, mert a 100 gyors után egy román újságíró sem kérdezte őt (még nem is közvetítették Romániában a döntőjét), most egész stábok érkeztek Budapestre miatta…
200 méter pillangón a címvédő Kapás Boglárka 2:08,12-vel holtversenyben a hetedik lett (az első helyen a 2:05,20-szal junior-világcsúcsot repesztő, 15 éves Summer McIntosh végzett), ami csodásnak mondható, pláne úgy, hogy két hete még nem volt biztos a vb-indulása.
„Jobban örültem volna, ha 2:08-on belül úszok, de a tegnapi sokat kivett belőlem és kijött, hogy az állapotom nem az igazi. Fizikálisan nem vagyok a topon, de ilyen felkészülés után egyáltalán nem rossz ez a 7. hely. Két hónapot kellett kihagynom a deréksérülésem miatt, még sosem történt hasonló a karrierem alatt, de itt akartam lenni, nem akartam elvenni magamtól az esélyt és jó hír, hogy nem éreztem egyik úszásomon sem, hogy fájna valahol. Teher nélkül szerettem volna versenyezni, és brutálisan jó érzés volt hazai közönség előtt úszni, nagyon élveztem az egészet”.
Kapásnak a 4x200-as gyorsváltó utolsó embereként is jelenése volt aztán, és a szíve bevitte a célba befejezőemberként: Pádár Nikolett-tel, Molnár Dórával és a 20 évesen az öreg róka jelzőt megkapó Késely Ajnával egyetlen európai váltóként ötödikek lettek (7:57,90). A lányok elmondták, az Eb-n érmet szeretnének úszni, és imádják ezt a váltót.

Kós Hubert /MTI/Illyés Tibor

Fotó: Eurosport

Kós Hubert a 200 vegyes döntőjében nagyon erősen kezdett, száznál 53,47-tel világcsúcsrészidőn belül fordult, és ugyan a végére elfáradt, élete első vb-döntőjében 1:57,26-tal hatodik lett. Teljesen széthajtotta magát, a futam után percekig a földön feküdt, végül az orvosi stáb támogatásával tudott felállni és az öltözőkhöz menni. A francia Léon Marchand egyébként 1:55,22-vel győzött, a 400 után 200-on is megvan az arany neki, és itt is túlszárnyalta édesapját, Xaviert, aki 1998-ban, Perthben ezüstérmes lett ebben a számban.
200 méter mellen Békési Eszter 16. lett (2:28,17), és reméli, hogy tud tovább fejlődni a következő hónapokban, főleg a második százon, a 200 hát középdöntőjéből pedig Telegdy Ádám és Kovács Benedek is bejutott a csütörtök esti döntőbe – Telegdy 1:56,80-nal az ötödik, Kovács 1:57,12-vel a nyolcadik lett.
„Nem vártam magamtól döntőt, abban gondolkoztam a vb előtt, hogy de jó lenne középdöntőbe jutni” – értékelt Kovács. „Háromszor sosem úsztam le még a 200 hátat, holnap ezen is túl leszek. Szeretnék tovább javítani az időmön. Ádámmal együtt a világ legjobbjai közé tartozunk, ha szigorúan csak az úszást nézzük, de a fordulók egyikünknél sem a legjobbak. Az az én taktikám, hogy a végén jövök, remélem, 1:57-en belül tudok úszni holnap.”
Telegdy helyezésben nem, csak időben gondolkozik. „Nem vagyok igazán elégedett, meglátjuk, mi lesz holnap. Jó lenne egyéni csúcsot úszni, de ahhoz az kell, hogy jobban forduljak, mert minden fordulónál összeszedtem legalább fél másodperc hátrányt a többiekhez képest.”
A 200 méter hát döntője csütörtökön 19:01-kor kezdődi
World Championships
Szenzációs világbajnoki ezüstérmet szereztek Rasovszkyék a nyíltvízi csapatversenyben
20 ÓRÁJA
World Championships
Hosszú Katinka elárulta, visszavonul-e, őrült kizárásos sztori a vb-döntőben
TEGNAP 19:17