Méltó búcsú.

Nagyjából ezzel a két szóval lehetne a legjobban leírni Hosszú Katinka pályafutásának utolsó világbajnoki döntőjét, amit ráadásul hazai medencében, a Duna Aréna 2-es pályájáról úszott 2022. június 25-én, szombaton este.
A háromszoros olimpiai bajnokot rengeteg kritika érte az utóbbi időszakban a saját magához viszonyított sikertelensége miatt, ennek ellenére szépen összeszedte magát, és a döntő legidősebbjeként, egyetlen európaiként 33 évesen negyedik lett 400 méter vegyesen (4:37,89-cel, szűk hat másodperccel a junior-világcsúccsal, 4:32,04-gyel győztes Summer McIntosh mögött).
European Championships
Úszó-Eb: Milák új beceneve, Hosszú köszönete, Verrasztó izgulása – nyilatkozatok
9 ÓRÁJA
Katinka javítani tudott a délelőtti idején is, és miután 250 méternél még a harmadik helyen fordult, megőrizte a negyedik helyet, ami után szinte győztesként ünnepelte őt a közönség. Pláne úgy, hogy már a délelőtti előfutam után bejelentette: ez lesz az utolsó úszása világbajnokságon.
„Izgalmas verseny volt, nem vagyok elégedetlen. Persze, nagyon jó lett volna a bronzérem, mert már csak három kellene a kitűzött 100 éremhez, de nagyon elfáradtam a vb alatt. Most történt 2010 óta először olyan, hogy nem hallgattam zenét a futam előtt, mert hallani akartam a közönség hangját. Nagyon jólesik, hogy ennyien kijöttek szurkolni, hálás vagyok ismét, nagy erőt kaptam tőlük. Európából én voltam az egyetlen a döntőben, úgyhogy azt érzem, az augusztusi, római Eb kapcsán egészen jók az esélyeim. Van bennem tehát tüske, egyértelmű, hogy folytatnom kell, mert rajta vagyok azon, hogy növekedjem az érmeim száma. Kiadtam magamból mindent, olyan fogadtatást kaptam, mintha győztem volna. Szuper világbajnokság volt ez nekem.”

Hosszú Katinka

Fotó: AFP

Férfi 50 méter háton elképesztő drámát hozott a döntő: a két amerikai, Justin Ress és Hunter Armstrong egymás között döntötte el az arany sorsát, akárcsak a nemzeti válogatón. Ezúttal azonban nem a világcsúcstartó Armstrong, hanem Ress bizonyult jobbnak, 24,12-vel, két századdal lenyúlt a honfitársát. A döntő után azonban Resst szabálytalan célba érkezés miatt kizárták – csakhogy volt még egy fordulat, a felülvizsgálat ugyanis megállapította, hogy mégis Ress a világbajnok. A két amerikai egyébként nagyon szimpatikusan nyilatkozott és örült egymás sikerének.
Női 50 méter mellen a doppingeltiltása és a visszavonulása után visszatérő Ruta Meilutyte lett a győztes, az utolsó nap legnagyobb úszása azonban kétségtelenül Gregorio Paltrinieri nevéhez fűződik, aki férfi 1500 gyorson 14:32,80-as Európa-rekorddal lett első – szűk két másodpercre Sun Yang megdönthetetlennek hitt 14:31,02-es világcsúcsától. Az olaszoknak egyébként is jó napjuk volt az utolsó, hiszen a férfi 4x100-as vegyesváltó (Thomas Ceccon, Nicoló Martinenghi, Federico Burdisso, Lorenzo Zazzeri) Európa-csúccsal előzte meg az amerikaikat.
Úszás
Veszélyben Hosszú Katinka világcsúcsa? - A kanadai csodatini már 4:30 alatt 400 vegyesen
29/07/2022 19:16
Úszás
Kapás és Kenderesi sem indul az úszó-Eb-n, Verrasztó Dávid visszatér
21/07/2022 13:40