Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úszó-vb: Jakabos-döntő, kivégzett magyar éremesély és újabb világcsúcs

Nagy Benjámin

Frissítve 17/12/2021 - 18:56 GMT+1

Szabó Szebasztián saját magáról nyilatkozott kritikusan, miután meglepetésre nem jutott tovább abban a számban, amelyben egy hónapja Európa-bajnok lett. Nélküle is volt magyar érdekeltség péntek délután Abu Dhabiban, ahol néhány sporttörténelmi pillanat is született.

Jakabos Zsuzsanna

Fotó: MTI

A rövidpályás úszó-világbajnokság második napjának összefoglalója.

Öt magyar versenyző is érdekelt volt péntek délelőtt az Etihad Arenában, de sajnos csak egyiküknek sikerült továbblépnie – annak a Jakabos Zsuzsannának, aki csütörtökön már szerzett két hetedik helyet (400 méter vegyes, 4x100 méteres női gyorsváltó), ezúttal pedig 200 méter pillangón jutott döntőbe. Hatodik idővel kvalifikált, és végül 2:06,82-vel hatodik is lett délután, így újra kihozta a maximumot a napból: a tokiói olimpiai bajnok Zhang Yufei-jel nem lehetett mit kezdeni (2:03,01), de az amerikai Charlotte Cook és a Bosznia-Hercegovina történetének első világbajnoki szállító, mindössze 15 éves Lana Pudar is 2:05-ön belül úszott.
Gyurinovics Fanninak (100 gyors), Késely Ajnának és Mihályvári-Farkas Viktóriának (800 gyors) is a délelőtti program jelentette a végállomást, míg Szabó Szebasztián normál esetben az egyik sztárja, egyben a legnagyobb magyar éremesélyese lenne a világbajnokságnak, de a novemberi, kazanyi Európa-bajnokság után pozitív koronavírustesztet produkált, ami miatt két hétre karanténba került. Ez pedig teljesen megtörte a ritmusát és a szenzációs formáját, 100 méter pillangón regnáló Európa-bajnokként 51,25-tel mindössze 25. lett, messze elmaradva a valódi tudásától. Vár még rá az 50 pillangó, valamint az 50 és 100 gyors, de kérdés, sikerül-e valamilyen szinten összeraknia magát.
Azért mérges vagyok magamra, mert ez mégiscsak egy világbajnokság, függetlenül attól, hogy most ez volt a max, nem engedtem el, hogy reggeli úszás, vagy ilyesmi. Az a két hét karantén kivégzett engem. Én mindig kondiban tartom magam, ha nem is úszom, akkor is van mindig valami, az izmaim állandóan feszesek, készen állnak – a két hét semmittevés lebontott. Semmi nem volt olyan, mint novemberben, a vízfogás, a láb, semmi. Azért az ötvenre megpróbálok felkészülni, de ez nem ugyanaz” – nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetségnek a pénteki előfutam után.
picture

Szabó Szebasztián

Fotó: MTI

A döntők egyébként rögtön világcsúccsal kezdődtek, a svéd női 4x50-es vegyesváltó (Louise Hansson, Sophie Hansson, minden idők leggyorsabb pillangórésztávjával, 23,96-tal Sarah Sjöström, Michelle Coleman) századra annyit úszott, mint három éve az amerikaiak (1:42,38), akiknek ezúttal az ezüst jutott, közvetlenül a hollandok előtt. Meglett az első izraeli arany is a vb-k történetében, Anastasia Gorbenko meglepetésre győzött női 50 méter mellen, Benedetta Pilatót, Sophie Hanssont, na meg az egész mezőnyt megelőzve.
Férfi 100 méter mellen (megkérdőjelezhető technika ide, büdös csalózás oda) Ilya Shymanovich teljessé tette a fantasztikus őszi-téli szezonját, hiszen immár világbajnoknak is mondhatja magát, ráadásul nem is kellett tőle olyan űridő, mint amilyet három hete az ISL-ben úszott (akkor 55,28-as világcsúcsot repesztett, most 55,70-es világbajnoki csúcs is elegendő volt neki), ráadásul Nicoló Martinenghinek visszavágott az Eb-vereségért és az amerikai Nic Finket is maga mögött tartotta (ők hárman 17 századon belül végeztek a dobogón).
Férfi 200 méter gyorson a 18 éves dél-koreai, Sunwoo Hwang bődületes hajrával nyert (1:41,60), három századdal nyúlta le az egészen az utolsó tíz méterig vezető Aleksandr Shchegolevet, tizenhárommal a végén szintén nagyot vágtázó Danas Rapšyst. 100 méter háton a férfiaknál az amerikai Shaine Casasé a világbajnoki cím, aki élete első nemzetközi versenyén egyből megverte a topfavorit, ám a csúcsformájától messze lévő Kliment Kolesnikovot, míg a bronzérmes a román Andrei Glință lett; a nőknél Louise Hansson koronázta meg a Hansson család nem akármilyen estéjét (három arany, egy bronz), Kylie Masse és Katharine Berkoff állhatott mellé a dobogóra.
A nap zárásaként a kanadaiak (Joshua Liendo, Yuri Kisil, Kayla Sanchez, Margaret Mac Neil) a surranópályáról győztek a 4x50-es mix gyorsváltóban, köszönhetően annak, hogy Mac Neil a táv rövidségéhez viszonyítva nagy hátrányból a hollandok és az oroszok befejezőemberét is le tudta hajrázni.
Szombat délelőtt a magyar csapatból Holló Balázsra (100 vegyes), Szabó Szebasztiánra (50 gyors) és Szabó-Feltóthy Eszterre (200 hát) vár előfutam.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés