Lejárt a kétéves eltiltása, így mostantól bármikor versenyezhet Shayna Jack.

A 22 éves úszónő ügyével korábban többször is foglalkoztunk: a 2019-es, kvangdzsui világbajnokságot megelőzően produkált pozitív doppingtesztet, a szervezetében az izomnövekedést stimuláló ligandrol nyomaira bukkantak. A szabályoknak megfelelően először négy évre tiltották el, Jack és ügyvédjei azonban fellebbeztek, hisz állították, vagy fertőzéssel, vagy az otthoni turmixgép, esetleg a fogfehérítő szennyeződésével került a szervezetbe a – minimális mennyiségű – ligandrol.
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ezt követően megállapította, nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a különböző váltókkal a 2017-es budapesti vb-n négy érmet szerző ausztrál szándékosan doppingolt-e vagy sem, így két évre csökkentették a büntetést. Ez 2021. július 12-én járt le, és noha a szurkolók által rendesen meghurcolt Jacknek (több fenyegetést is kapott, emiatt tv-műsorokban és közösségi felületein bizonygatta az igazát) ki kellett hagynia a tokiói olimpiát, nagy elszántsággal vetette bele magát az edzésekbe, ráadásul az ausztrál úszószövetség (Swimming Australia) támogatására is számíthat.
Úszás
Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is dobogóra állhatott a dubai világkupán
TEGNAP 17:21
Nem volt ugyanakkor egyértelmű, hogy a visszatérés zökkenőmentes lesz, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és az Ausztrál Doppingellenes Ügynökség (SIA) ugyanis a minden sportolóra vonatkozó jogi egyenlőség és a WADA-kódex értelmében visszaállította volna az eredeti, négy évre szóló eltiltást – miközben Jackék a további enyhítést is fontolóra vették.
Az ügyet még június végén tárgyalták, azonban az ítélethirdetés július helyett egészen mostanáig, szeptember közepéig csúszott. A CAS háromfős bírói panelje hosszas tanácskozás után fenntartotta az eredeti álláspontját, miszerint Jack nem szándékosan doppingolt, ezzel párhuzamosan pedig elutasították a WADA keresetét.
Az úszónő tehát visszatérhet, és akár már a jövő májusi, fukuokai világbajnokságot is megcélozhatja.
„2 év és 3 hónap küzdelem után végre megkaptam a végleges határozatot, ami alapján a CAS megszüntette az ügyemet. Most már korlátozás nélkül csinálhatom azt, amit szeretek, és emiatt elmondhatatlanul boldog vagyok. Most magamra szánok egy kis időt, hogy megbecsüljem ezt a pillanatot, és elgondolkodhassak azon, amit átéltem. A rémálomnak végre vége. Köszönöm mindenkinek, aki mellettem állt, támogatott és segített legyőzni ezt a kihívást. A jövőben többet fogok beszélni az ügyről, de ennek most nincs itt az ideje.... ez még csak a kezdet” – írta az Instagramon.
Úszás
Szexuális zaklatási botrány rázta meg az ausztrál úszósportot
18/10/2021 10:25
Úszás
El lehet-e bírni 17 évesen, hogy az új Michael Phelpsnek hívnak?
17/10/2021 17:50