A brit olimpiai úszócsapat vezetői nyilatkozatot adtak ki, amiben kifejezték, hogy nem tiltják meg a sportolóknak, hogy a szabad véleményüket kinyilvánítsák, annak ellenére sem, hogy a NOB korábban büntetést is kilátásba helyezett, ha valaki tüntetésbe kezdene.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemrég megerősítette, hogy az 50. szabály szerint a résztvevő sportolók számára továbbra is tiltott a politikai véleménynyilvánítás, aki ezt mégis megteszi az büntetést kockáztat. A nyilatkozat egyelőre még több kérdést vetett fel, mint amennyi választ kaptunk, hiszen többek között az sincs leírva, hogy pontosan mi számít politikai véleménynek, illetve a büntetési tételekről sem esett még szó.

Duncan Scott nem volt hajlandó Sun Yanggal együtt mutatkozni

Fotó: AFP

Úszás
A doppingért eltiltott úszósztár Párizst veszi célba
TEGNAP 10:19
A szabály hivatalos szövege szerint " az olimpiai helyszíneken, létesítményeken és egyéb területeken semmilyen politikai, vallásos vagy faji propaganda nem engedélyezett". Nagy kérdés, hogy ha egy olyan eset ismétlődne meg, mint a 2019-es világbajnokságon - ahol Duncan Scott nem volt hajlandó fellépni a dobogóra a szerinte doppingoló Sun Yang mellé - azt a NOB minek minősítené.
A britek mellúszója Adam Peaty az olimpiai csapatuk hivatalos bemutatásán üdvözölte azt a hírt, hogy a brit szövetség nem gördít akadályt a sportolók véleménynyilvánítása elé.
"Az embereknek joguk van, hogy tiltakozzanak és arra is, hogy ezt akkor tegyék, amikor akarják. Ezért nem kellene senkit sem megbüntetni. Alapvetően azzal egyetértek, hogy az olimpiai játékoknak és a sportnak politikailag semlegesnek kell maradnia, de egyszerűen a világban annyi minden történik, hogy muszáj megadni a lehetőséget a sportolóknak, hogy ezekre felhívják a figyelmet."
Természetesen a szavai sokmindenkiben ellenérzéseket váltottak ki. A Swimming World véleménycikkben állt ki a politikamentes olimpiai játékok mellett, amire Peaty-nek is volt válasza.
"Érdekes, hogy nekem lett címezve az üzenet, amikor a véleményemmel több ezer sportoló ért egyet. Az a helyzet, hogy ez az egész nem rólam szól. Rengeteg olimpiai résztvevő olyan országokból érkezik, ahol a hatalom korrupt, rasszista és óriásiak a társadalmi egyenlőtlenségek. Természetesen a sportolóknak is meg kell adni a lehetőséget arra, hogy felszólaljanak az ilyen problémák ellen. Ha mindig csak beállunk a sorba és sosem kérdőjelezünk meg semmit, akkor ezek a problémák egyre nagyobbak lesznek és azok az emberek, akik ezeket okozzák csak egyre erősebbek lesznek. Én is úgy gondolom, hogy mindennek megvan a maga helye és ideje, de a sport az egyik legerősebb eszköz, hogy ki tudjanak tűnni a sportolók. Például ha a versenytársaid mind doppingolnak és ezt mindenki tudja, akkor sem maradsz csöndben."
Peaty szavaival egyetértett csapattársa Duncan Scott is, aki szerint ha egy sportoló a versenyeken vagy a dobogón a tiltakozást választja, annak igen komoly oka van:
"Peaty szavaival teljesen egyet tudok érteni, oka kell, hogy legyen annak, ha valaki az olimpián áll neki tiltakozni. Nem fogunk minden apróság ellen kiállni, nem tudom a többiek mire készülnek a dobogón, de hajrá..."
forrás: Swimming World
IDE KATTINTVA feliratkozhat az Eurosport hírlevelére, és biztosan nem marad le róla, ha valami fontosról írunk.
Úszás
Négyéves eltiltást kapott a kínai sztárúszó, elfelejtheti a tokiói olimpiát
22/06/2021 15:37
Úszás
Ennyi magyar úszó indulhat a tokiói olimpián
21/06/2021 14:19