Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van, aki a tiltás ellenére is tüntetni fog az olimpián

Németh Dániel

Publikálva 02/05/2021 - 14:51 GMT+2

A NOB továbbra is tiltja a sportolói véleménynyilvánítást, ám ezt nem biztos, hogy visszatartó erővel bír majd.

A brit sprintercsapat tagja, Adam Gemili

Fotó: Getty Images

A britek sprintere, Adam Gemili azt mondja, hajlandó vállalni a véleménynyilvánítás következményeit – még ha egyelőre nem is teljesen világos, mi lehet az.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontja továbbra is egyértelmű a politikai jellegű véleménynyilvánítással kapcsolatban: ha valaki állást foglal, akár egy szimbolikus gesztuson – mint például térdelés – keresztül, az büntetésre számíthat. Hiába merült fel ugyanis a véleményszabadságot korlátozó 50-es szabály módosítása, a NOB a sportolók véleményére hivatkozva úgy határozott, a rendelet változatlanul érvényben marad.
Az esetleges tüntetéseket, véleménynyilvánításokat elkerülendő, a NOB sportolói bizottsága büntetést helyezett kilátásba – valószínűleg tartva attól, hogy a szabály nem mindenkit fog visszatartani a politikai állásfoglalástól. Van, aki már most is úgy gondolja, hogy hallatni fogja a hangját Tokióban, akár a büntetést is vállalva érte – köztük Adam Gemili, aki az adott nyilatkozatában beszélt arról.
„Úgy éreztem, érzelemmentes döntést hoztak, érzéketlenek voltak a világ történéseivel kapcsolatban” – hangsúlyozta Gemili. A sportolói bizottság 3547 sportolót kérdezett meg arról, hogyan viszonyulnak az olimpia alatti véleménynyilvánításhoz: 67%-uk támogatta a dobogón történő tüntetés betiltását. A sprinter szerint viszont a 30% már olyan jelentős szám, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.
„Ez a kutatás azt jelenti, hogy 30% támogatja a tüntetést és a szólásszabadságot, ami többé-kevésbé az, amit az olimpia is képvisel. Most a fókusz elsősorban a felkészülésen van, elvégre ez egy olimpiai év, a játékok pedig kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy változásokat érjünk el, mivel az egész világ ránk figyel. És akkor erre az a NOB reakciója, hogy semmit sem tehetünk” – magyarázta Gemili, akit legalább ennyire zavar, hogy a büntetés mértékéről sem esett szó.
Azt mondta a NOB, hogy szankciókra kell számítani, anélkül, hogy részletezte volna, mik lehetnek azok. Pénzbüntetés? Vagy elveszik az érmeket? Nem egyértelmű. Ez sem tisztességesnek, sem emberségesnek nem nevezhető, inkább gépies érzése van.
Gemili szerint az olimpia funkciója annyiban hasonlít a labdarúgó-világbajnokságra, hogy mindkét esemény képes egyesíteni a világot. Lényeges különbség ugyanakkor, hogy amíg a labdarúgóknak hétről hétre alkalmuk van, hogy hallassák a hangjukat, addig ez az atlétákról nem mondható el. „Mi nem vagyunk olyan gyakran a nyilvánosság előtt. Ha tehát van egy kiváló lehetőségünk, nem használhatjuk a hangunkat, mint más sportolók?”
picture

Adam Gemili

Fotó: Getty Images

„Kisebbségként tiltakozunk, és az a tény, hogy a NOB ezt korlátozni próbálja, ellentétes azzal, amit az olimpia képvisel. Megértem, hogy a sportot külön kell választani a politikától. Ez azonban több, mint politika: inkább humanitárius és a tisztességről szól – egyáltalán nem politikai. Ezért nagy csalódás, hogy amikor eljön a lehetőség [felállni a dobogóra], nem igazán hallathatom a hangomat, nem tehetek semmit.”
A kilátásba helyezett szankciók ellenére a 27 éves sprinter arra számít, hogy a sportolók egy része kitart az eredeti szándéka mellett. „Lenyűgöző volt, hogy az Európai Szuperligát milyen gyorsan le tudták állítani – csak két nap kellett ehhez. Miért nem lehet ezt a fókuszt a rasszizmusra és a valódi problémákra irányítani? A Szuperliga a pénzről szólt, ez pedig arról, hogy valamennyi embernek egyenlő jogai legyenek. Ez megdöbbent.”
Bízom abban, hogy a sportolók kihasználják a felületeiket, hogy felszólalnak. És remélem, hogy ezt a NOB is látni fogja.
Gemili szerint a sportolók a NOB döntésétől függetlenül meg fogják ragadni az alkalmat, hogy kinyilvánítsák véleményüket. „Négyévente egyszer van egy ilyen lehetőségünk, amikor az egész világ a játékokra figyel, a sportolók tehát ki fogják használni ezt a tüntetésre” – mondta a sprinter, aki maga is tervez hasonlót. „Teljes mértékben! Ez az első lépés. Ha ez annyit takar, hogy letérdelek, megteszem. Nem állok ki a rasszizmus mellett!”
„Jöjjön bármilyen szankció, én vállalom. Ez az első lépés, hogy kihasználjuk a rendelkezésünkre álló felületet. Vajon ha valamennyi sportoló megtenné, akkor is megbüntetnének mindenkit? Nem. Nekünk, sportolóknak megvan az erőnk: amennyiben összefogunk – hasonlóan a Szuperligához – akkor a NOB-nak nem maradna más választási lehetősége, mint beállni az egész mögé” – hangsúlyozta a sportoló.
picture

Tommie Smith és John Carlos

Fotó: Imago

Gemili azt is kiemelte: nem helyes, ha a sportolóknak választaniuk kell a pályafutásuk és az általuk helyesnek tartott értékek között. „Kaepernicknek az egész pályafutása ráment, az általa elindított mozgalom azonban fenomenális. Persze nem szabadna eljutni arra a pontra, hogy egy sportolónak fel kelljen áldoznia a pályafutását, mielőtt az egész úgy igazából elindulna.” A sprinter felhozta Tommie Smith és John Carlos 1968-as tüntetését, ami az olimpia egyik ikonikus pillanatává vált.
„A NOB ma is felhasználja a Tommie Smith-ről készült képeket. Ők úgy gondolták, hogy hallatni kell a hangjukat. Az olimpia szinte a világ valamennyi országában jelen van, ez hatalmas felület a pozitív üzenetek, például az egyenlőség terjesztésére. És mégsem ez történik. Számomra ez érthetetlen. A nagyvállalatok világszerte támogatták a Black Lives Mattert, legalábbis szavak szintjén, azonban amikor ezeket az érzelmeket tettekre kellene váltani, arra már nem hajlandóak.”
A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) bejelentette, hogy kiáll a tüntetni szándékozó sportolói mellett – a 100-as sprinter ezt tartja a helyes döntésnek. „Nevetséges. Nincs semmi érzékenység a világ történéseivel kapcsolatban. A sportolók azonban tüntetni fognak – szerintem főleg az idősebbek közül, de remélem, néhány szenvedélyesebb fiatal is csatlakozik. Ha nem mondanék semmit, az pont olyan lenne, mintha ellentétes véleményen lennék. Ezért nekem használnom kell a hangomat és a felületemet.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés