Minden jó, ha a vége jó?

Túlzás lenne azt állítani, hogy az elmúlt egy hónapban Dél-Afrikában bődületes ünneplés és pozitív hírek tömkelege lett volna Tatjana Schoenmaker világcsúcsa és olimpiai bajnoki címe kapcsán, noha a sportszerető közönség természetesen nagy örömmel fogadta a 200 méter mellen zseniális világrekorddal (2:18,95) aranyérmes, 100 mellen olimpiai rekorddal és Afrika-csúccsal ezüstérmes 24 éves sportolónőt.
Korábban már írtunk arról, hogy beárnyékolta a sikerét (mint ahogy egyébként a Tokióban második helyen végző szörfös, Bianca Buitendagét is) a dél-afrikai olimpiai bizottság (SASCOC) közvetlenül az olimpia utáni kijelentése, miszerint a kormány csekély támogatásával párhuzamosan valószínűleg semmit sem tudnak kifizetni sportolóiknak az érmekért járó bónuszokból. Mindezt azzal indokolták, hogy nincs erre külön elkülönített forrásuk, és nem akarják a paralimpián résztvevőket sem kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy bizonytalan pénzügyi háttérrel rendelkeznek – holott július közepén még mindenki az anyagi támogatásukról biztosítottak.
Olympic Games
Hiába úszott világcsúcsot az olimpián, nem tud fizetni neki az állam
13/08/2021 07:21
Később annyit finomítottak, hogy „valami aprósággal” kárpótolják Schoenmakeréket, emellett vállalkozók és befektetők segítségével igyekeznek minél nagyobb összeggel jutalmazni őket. Az olimpiai aranyért egyébként eredetileg 37.000 dollárnak megfelelő dél-afrikai randot (bő 11 millió forint), az ezüstéremért 19.000-et (bő 5,7 millió forint) fizettek volna.

Bianca Buitendag Tokió 2021

Fotó: Getty Images

Miután az ügy továbbra sem csitult és egyre kínosabb botrány kerekedett belőle, az állami vezetésnek lépnie kellett, és néhány nappal ezelőtt Nathi Mthethwa sportminiszter nagy bejelentést tett: csak sikerült valahonnan kigazdálkodni azt az összeget, ami hozzávetőlegesen járt volna az úszónak és a szörfösnek. Ezek alapján Schoenmaker 58.000, Buitendag pedig 15.000 dollárnak megfelelő randot kap – Schoenmakert tehát az érmein kívül a világcsúcsáért is díjazzák.
Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy gratuláljak mindkét sportolónknak a tokiói olimpián elért kiemelkedő teljesítményükért. Tatjana Schoenmaker büszkévé tett minket, amikor arany- és ezüstérmet szerzett és világrekordot úszott, és Bianca Buitendag az ezüstérmével járult hozzá hazánk dicsőségéhez. Köszönjük mindkét sportolónak, hogy becsületet szereztek országunknak, és a járvány idején is megszépítették a napokat” – nyilatkozott Mthethwa.
Dél-Afrika egyébként a riói és a londoni olimpiát is jelentősen jobban zárta, mint az ideit: 2016-ban tíz, 2012-ben hat érmet szereztek a mostani hárommal szemben.
Forrás: SwimSwam
Olympic Games
Eddig remek, Gulyás Michelle a 2. legjobb úszásban
06/08/2021 07:18
Olympic Games
Jól kezdett világbajnokunk, Kovács Sarolta úszás után 7. helyen áll
06/08/2021 07:05