Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A kínaiak tagadják, hogy úszóik doppingoltak volna

Eurosport Magyarország

Publikálva 22/04/2024 - 15:01 GMT+2

"Ez az információ félrevezető és nem tényszerű" - mondta Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) az ügyben adott válasza nagyon is világos.

A kínaiak szerint hamisak az úszóik elleni doppingvádak

Fotó: AFP

"Miután a Kínai Doppingellenes Központ alaposan és részletesen megvizsgálta az esetet 2021-ben, megállapították, hogy az érintett sportolók a tudtuk nélkül szennyezett szereket fogyasztottak" - fogalmazott Vang. "Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy a kínai kormány mindig is fenntartotta zéró tolerancia álláspontját doppingügyekben".
Nemzetközi médiaértesülés szerint 23 kínai úszó a 2021-es tokiói olimpia előtt fennakadt a doppingvizsgálaton, de közülük tizenhárman részt vettek a játékokon.
A versenyzők szervezetében trimetazinidet találtak még 2020-ban. Az érintetteket azonban a nemzetközi szövetség (World Aquatics) és a WADA egyetértésével a kínai doppingellenes hatóságok mindenféle szankció nélkül felmentették a vádak alól, mert arra a megállapításra jutottak, hogy szennyezett élelmiszert fogyasztottak. Az olimpiát a koronavírus-járvány miatt 2021-ben rendezték meg.
A harmincfős kínai úszóválogatott Tokióban hat érmet, köztük három aranyat szerzett.
Olivier Rabin professzor, a WADA orvostudományi igazgatója szerint a WADA illetékes osztálya a tokiói olimpia előtt felülvizsgálta az esetet, a termék gyártójától is információkat kapott a szennyezettségről.
Forrás: MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés