Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Simone Manuel csapatkapitányként vezetheti hazája úszóit Tokióban

Minich Réka

Publikálva 16/07/2021 - 16:46 GMT+2

Simone Manuel Rióban első fekete nőként nyert egyéni aranyérmet úszószámban, Tokióban pedig újabb történelmi tettet hajthat végre.

Simone Manuel

Fotó: AFP

Simone Manuelt választották az amerikai úszócsapat egyik kapitányává, ami az idei, nehézségekkel teli éve után külön motiváció lehet a számára. Manuel ezzel is bizonyította, hogy a sportága legendája.

Az amerikai válogatón 100 méteren még a döntőbe sem sikerült bejutnia, a versenyszámot követő sajtótájékoztatón pedig meglepő őszinteséggel beszélt arról a sok nehézségről, amiken az utóbbi hónapokban keresztül ment.
“Gyakorlatilag tankönyvi eset voltam, szinte minden tünetet produkáltam, a diagnózis: túledzés szindróma. Utána muszáj volt módosítanom az edzéseimen, csak a vizes részét tartottam meg, de két hét után nem javult a helyzet, sőt még romlott is. Egyeztettem az orvosokkal és az edzőmmel; csak egy megoldás maradt, három hétre teljesen leálltam az edzésekkel.”
Az utolsó lehetősége 50 méter gyorson maradt, hogy kijusson Tokióba, amit sikerült is megragadnia. 24.29-es idővel nyert, és 2016 után ismét Abbey Weitzeillel együtt képviselhetik az amerikai színeket a legrövidebb sprinttávon.
“Amikor megérintettem a falat, csak imádkoztam, hogy elég legyen. Elnéztem oldalra és rögtön láttam, hogy Abbey jön felém gratulálni. Igazi barátságos rivalizálás van köztünk, még az egyetemen is folyton egymás ellen versenyeztünk. Mindig jobb teljesítményre ösztönöztük a másikat, jó érzés, hogy közben támogatjuk is egymást. Azt is nagyon jó megélni, hogy a többiek felnéznek rám.”
picture

Abbey Weitzeil and Simone Manuel

Fotó: AFP

Weitzeil így nyilatkozott:
“Iszonyatosan boldog vagyok, főleg Simone miatt, még az idők sem érdekelnek. Felnéztem a táblára, láttam, hogy ő nyert én meg csak örültem neki. Simone nagyon jó ember, versenytárs és vezető. Már a verseny előtt mondtam, hogy mi ketten fogunk kijutni Tokióba. Menet közben is láttam, hogy ott van mellettem és végig drukkoltam, hogy összejöjjön.”
Manuel végül nem volt csalódott, hogy így alakult a válogató. Elmondása szerint lelkileg sokat segített neki, hogy a nyilvánosság előtt elmondhatta a küzdelmeit.
“Megkönnyebbültem. Természetesen az volt a célom, hogy 50-en és 100-on is indulhassak az olimpián, de az, hogy bekerültem a csapatba, büszkeséggel tölt el. Talán ez az 50 méter volt életem leghosszabb versenye, örülök, hogy túl vagyunk rajta.”
Az hogy ennyi testi és lelki probléma után ott lehet az olimpián, mint az úszócsapat kapitánya, mindent elmond arról, hogy mekkora megbecsülésnek örvend a csapattársai és edzői közt.
“Az a legfontosabb, hogy az álmaid elérésében senki ne akadályozhasson meg, még saját magad se. Folyamatosan meg kellett küzdenem mások és a saját kétségeimmel is.
Az a lényeg, hogy mindig csak a kitűzött célokra koncentrálj, akkor is, amikor mindenki azt mondja, hogy nem fogod elérni őket.
Imádok úszni és imádok versenyezni, külön inspirál, hogy a többiek felnéznek rám, ez segített, hogy rájöjjek, mit kell tennem.
Mióta bekerültem az olimpiai csapatba sokkal jobban úszok, felszabadultabb vagyok. Úgyanúgy edzek, fontos, hogy sokat pihenjek és sokat aludjak. A testemnek erre van szüksége a megfelelő regenerálódáshoz. Nehéz megélnem, hogy kevesebbet tudok edzeni, de most ezt kell tennem. Miután elmeséltem, hogy mivel küzdök, nagyon sok támogató üzenetet kaptam, szerintem ha vége az évadnak, még sokkal mélyebben is fogok mesélni arról, hogy min mentem keresztül.”
Az amerikai válogatott vezetőedzője Greg Meehan szerint azzal, hogy Manuel csak egy egyéni számban indul, megnőtt az esélye, hogy a váltóba is bekerülhessen.
“Simone jól halad a felkészüléssel, minden nap egyre jobb. Jelenleg az 50 gyorsra koncentrál, de nem lehet kizárni, hogy váltóban is fog indulni. Mindig az a célunk, hogy a legjobb formában lévőket tegyük be és velük aranyat tudjunk nyerni. Az adatokat napról-napra figyeljük, egyelőre még semmit nem döntöttünk el.”
Manuel természetesen csak magára koncentrál, de minden lehetőségnek örülni fog:
“Most csak magamra és az 50-re figyelek, de bármi is lesz az, el fogom fogadni az edzők döntését.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés