Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Peaty: „Ha átesel a legrosszabbon, akkor is képes lehetsz visszatérni a csúcsra”

Wojciechowski Patricia

Publikálva 26/07/2021 - 10:40 GMT+2

Adam Peaty címet védett 100 méteres mellúszásban, és ezzel ő szerezte Nagy-Britannia első aranyérmét a tokiói olimpián. A táv egyeduralkodója úszása után elmondta, nehéz időszakon túljutva sikerült második olimpiai bajnoki címét begyűjtenie.

Adam Peaty

Fotó: Getty Images

A britek sztárúszóját ezúttal sem tudták legyőzni 100 méteres mellúszásban, és címet védve, második olimpiai aranyérmét szerezte meg.

Peaty győzelme után az Eurosport szakértőjének, az olimpiai bajnok távolugró, Greg Rutherfordnak beszélt arról, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie az elmúlt időszakban, milyen kemény út vezetett a címvédésig.
„Nagyon kemény öt év volt. Mikor megjelent tavaly a COVID, teljesen átalakította a ritmusomat, a bajnoki mentalitásomat. Ráadásul egy reggeli döntőt nem lehet összehasonlítani azzal az időeredménnyel, amit a medencében, saját medencében, a saját időzónádban szeretnél elérni. Amint a pisztoly eldördül, a futam piszkosul elindul. Tudtam, hogy verseny lesz, nemcsak az időeredményről fog szólni a futam, zsigereimben éreztem.”
Mindig is keményebben dolgoztam, senki sem ment keresztül azon, amin én, és senki sem tud úgy versenyezni, mint én. Ha mások is felvállalnák ezt, hajrá, Isten úgy segélje őket! De boldog vagyok, hogy lezártam ezt a fejezetet. Nagy volt a nyomás, főleg, hogy immáron apa vagyok. De ez most megmutatta, hogy ha átesel a legrosszabbon, akkor is képes lehetsz visszatérni a csúcsra.
Megszokhattuk, hogy Peaty az utóbbi időszakban leginkább saját világcsúcsával versenyez, most azonban valamelyest jobban meg kellett harcolnia a győzelemért, és ezúttal nem úszott világrekordot az olimpián, minden idők ötödik legjobb eredményével zárt. A brit úszó elmondta, számított rá, hogy keményen meg kell dolgoznia az aranyéremért.
„Őszintén szólva, nem voltam annyira biztos magamban. Nem tudom, hogy a reggeli döntő miatt, vagy valamiféle pszichológiai okai voltak, végülis nem is fontos. Tíz éven át írhatod a kézikönyvet, majd aznap reggel úgy ébredsz, ’tudod mit, rohadtul nem akarom ezt csinálni.’ De úgy voltam vele, az utolsó lélegzetemig harcolni fogok.”
picture

Adam Peaty

Fotó: AFP

Peaty korábban nyíltan beszélt arról, hogy a mostani olimpiai ciklus során, 2018-ban elég komoly mélyponton volt, depresszióval és alkoholproblémákkal küzdött, de sikerült kimásznia a gödörből. 2020 szeptemberében megszületett kisfia, aki rengeteg erőt adott neki, és motiválta, hogy összeszedje magát. Címvédése során is kiemelte, mennyire fontos szerepe van az apaságnak sikerében.
„Minden szülőnek üzenem, kib....tt jó munkát végeztek. Nehéz szülőnek lenni, de közben ez a legszebb dolog, aminek valaha is részese lehetek. Amikor megszületett a fiam, elsírtam magam, életem legszebb pillanata volt.”
"Szeretném megköszönni mindenkinek, aki végigkísért ezen az úton. Aki akár csak egy egyszerű sziával támogatott, mikor lementem a boltba, vagy aki mondjuk azzal biztatott, hogy 'gyerünk, megcsinálod'. Ezek igenis számítanak, nem arról szól egy verseny, hogy milyen időket érsz el az előfutamokban, középdöntőkben, hanem hogy aznap, amikor igazán kell, mi történik. A lelkem mélyén tudom, hogy az utolsó 15 métert nem én úsztam le, benne volt a brit nemzet, minden vérem és izzadságom, a rossz periódusaim és a jó pillanataim is. Minden belement ebbe az úszásba, és összejött.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés