56.000 dollár nem kevés pénz

Ennyit kapna az olimpiai aranyérméért és ezüstérméért összesen a dél-afrikai államtól Tatjana Schoenmaker. A 24 éves sportoló zseniálisan szerepelt Tokióban, hisz 100 méter mellen olimpiai rekordot és Afrika-csúcsot is úszott (a döntőben végül a 17 éves amerikai, Lydia Jacoby megelőzte őt), 200-on pedig utcahosszal verte a többieket, ráadásul megdöntötte Rikke Møller Pedersen 2013-as világcsúcsát és az első nő lett a történelemben, aki 2:19-en belül (2:18,95) úszta a távot.
Sajnos mégsem a teljesítményéről szólnak jelenleg a hírek az olimpián összesen három dobogós helyet jegyző Dél-Afrikában, hanem egy nagyon kellemetlen ügyről, aminek értelemszerűen ő és az ezüstérmes szörfös, Bianca Buitendag a szenvedő alanya.
Olympic Games
Véget ért az olimpiai bajnok úszó és az állam közötti kínos ügy
30/08/2021 15:50

Tatjana Schoenmaker

Fotó: Getty Images

Az egyébként is furcsán működő, nem mindig kedvező anyagi és erkölcsi helyzetben lévő dél-afrikai olimpiai bizottság (SASCOC) ugyanis szinte egyből a landolásuk után, többek között a sajtónak adott interjúkon keresztül kijelentette, a kormánnyal együtt (egész pontosan az ő csekély támogatásukkal párhuzamosan) valószínűleg semmit sem tudnak kifizetni az érmekért járó bónuszokból.
Barry Hendricks, a SASCOC elnöke aztán bővebben is kifejtette, hogy mi is a helyzet – igaz, olyan zavarosan, hogy ember legyen a talpán, aki megérti a szavait, hisz július közepén még ők maguk biztosították a sportolókat a kifizetésekről.
„Hátravan a paralimpia és a jövő évi Nemzetközösségi Játékok, és szűkös pénzügyi helyzetben vagyunk, úgyhogy igazság szerint nem engedhetjük meg magunknak ezeket a kiadásokat, mert nincs erre elkülönített forrásunk. Nem akarunk felelőtlen és veszélyes precedenst teremteni a paralimpia közeledtével, hisz ugyanezt az eljárást kellene alkalmaznunk a paralimpikonoknál is: képzeljék el, mi lenne, ha 30 érmet szereznének?”

Bianca Buitendag Tokió 2021

Fotó: Getty Images

Hendricksnek egy másik interjúban felhozták, hogy a korábbi ígéretek szerint az aranyérem 37.000 dollárnak megfelelő dél-afrikai randot (bő 11 millió forint), az ezüstérem 19.000-et (bő 5,7 millió forint) érne, és érdekes módon mást mondott, mint korábban.
„Az olimpia előtt egyértelműsítettük, hogy senkivel szemben nincsenek elvárásaink, csak menjenek és élvezzék a versenyzést. Büszkék vagyunk rájuk, hisz ebben a nehéz helyzetben is csodásan teljesítettek, ráadásul voltak, akiknek az edzőtáborozását sem tudtuk finanszírozni. Megvizsgáljuk a két érmesünk jutalmazási lehetőségeit: az egyáltalán nem igaz, hogy nem kapnak semmit! Az összeg sokkal kisebb lesz, mint 2016-ban volt (akkor az aranyérmesek 33.000, az ezüstérmesek 13.000, a bronzérmesek 5000 dollárt kaptak – a szerk.), de adunk nekik valami „apróságot”, és reméljük, valaki kisegít minket.”
Az a „valaki” egy egész nagy vállalkozói csoport lehet, amelynek tagjai elkezdték közös kasszában gyűjteni Schoenmakerék bónuszát. Hogy pontosan mennyi lesz az annyi, egyelőre nem tudni.
Forrás: részben SwimSwam
Olympic Games
Eddig remek, Gulyás Michelle a 2. legjobb úszásban
06/08/2021 07:18
Olympic Games
Jól kezdett világbajnokunk, Kovács Sarolta úszás után 7. helyen áll
06/08/2021 07:05