Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Háborút indítottak az amerikai úszók az oroszok ellen az olimpia után

Nagy Benjámin

Frissítve 02/08/2021 - 21:30 GMT+2

Jóformán le se kapcsolták a villanyt az utolsó úszödöntőket követően, kemény nyilatkozatpárbaj kezdődött.

Kolesnikov, Rylov és Murphy

Fotó: AFP

A tények: az amerikaiak 11 arannyal, 10 ezüsttel és 9 bronzzal, az oroszok 2 arannyal, 2 ezüsttel és 1 bronzzal zárták a tokiói úszóversenyeket.

A nagyon ellentétes mérleg mögött egyrészt az áll, hogy Caeleb Dresselék hozták azt, amit várni lehetett tőlük (és azért épp Dresselt emeljük ki, mert öt aranyérmével az egész olimpia eddigi legeredményesebb sportolója), másrészt az állami doppingügyek miatt a saját olimpiai bizottságuk égisze alatt induló oroszok mindössze kétszer hallgathatták meg Csajkovszkij I. zongoraversenyét az orosz himnusz helyett, kétszer látták felvonni az olimpiai bizottságuk zászlóját, és eléggé alulmúlták a várakozásaikat.
Pont a két aranyérem robbantotta ki azonban a konfliktust a két nemzet között. A 2016-ban, Rióban 100-on és 200-on is nyerő Ryan Murphy ugyanis történetesen kétszer is kikapott Evgeny Rylovtól, aki leutánozta az öt évvel ezelőtti dupláját, sőt, a rövidebb távon Kliment Kolesnikov is megelőzte az amerikait. Murphynek több se kellett, és amellett, hogy gratulált Rylovnak, csak úgy halkan hozzátette: sajnálja, hogy nem tiszta mezőnyben versenyezhet.
Noha a szavai nem célzottan az oroszhoz szóltak (de, valójában egyértelműen igen), Rylov egyből reagált, hogy ő egész életében dopping nélkül úszott, és ezt a tesztek is bizonyítják, majd az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) üzent egy közleményben Murphynek, kiemelve egy mondatot: veszíteni tudni kell.
Murphy Rylov válasza után egyből felkereste őt, valamint Kolesnikovot is, és elárulta, hogy mindkettőjükkel megbeszélte a „szerencsétlen mondatokból adódó félreértést”. A sztorinak itt vége is lett volna, ha a 200 méter mellen ezüst-, 100 méter mellen bronzérmes Lilly King úgy nem gondolja, teker még egy nagyot az ügyön.
picture

Lilly King

Fotó: AFP

Kingről tudni kell, hogy Rióban kijelentette, akkori legnagyobb riválisának, a korábban dopping miatt egyszer már eltiltott Yuliya Efimovának semmi keresnivalója az olimpián, azóta pedig tudatosan került mindenféle olyan kérdést, ami a tiltott teljesítményfokozásra és az oroszokra vonatkozott. Egészen mostanáig.
„Amióta létezik sport, azóta létezik dopping" – mondta King egy vasárnap esti sajtótájékoztatón. "Nyilvánvalóan dolgozunk azon, hogy megtisztítsuk az úszósportot, de biztos vagyok benne, hogy sokan versenyeztek ezen a héten bizonyos országokból, akiknek valószínűleg nem lett volna szabad itt lenniük, és ennek megfékezésére nem lehet elég az, hogy valakinek más zászló van a neve mellett. Személy szerint engem nem érintett az ügy, de tudom, hogy Ryant igen. Úgy érzem, hogy ez az egész téma beszennyezte az olimpiát, amit nagyon sajnálok.”
Hogy „személy szerint őt nem érintette az ügy”, azzal arra utalt, hogy egyetlen egy orosz sem tudta őt megelőzni mellúszásban, mint ahogy egyébként egyetlen orosz úszónő sem tudott érmet nyerni az olimpián.
Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, a korábbi kiváló vívó, Stanislav Pozdnyakov válaszul elmondta, sokan azt feltételezték, hogy dopping nélkül nem tudnak sikeresek lenni az orosz úszók, de ők nemcsak szavakkal, hanem tettekkel és eredményekkel is bizonyították az ellenkezőjét. Szinte biztosra vehetjük: to be continued…
Forrás: részben Sports Illustrated
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés