Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

1972 óta nem történt olyan az olimpián, mint most Tokióban

Nagy Benjámin

Publikálva 05/08/2021 - 17:22 GMT+2

Tanulságos és másfelől elég komoly statisztika, ami az úszósport közeljövője szempontjából sem mellékes.

Sarah Sjoestroem és Pernille Blume

Fotó: AFP

Öt év, mínusz tizennégy érem.

A tokiói olimpia úszóversenyeit az európai úszónők szempontjából Sarah Sjöström karaktere szimbolizálta a legjobban. A svéd klasszisnak roppant nehéz éve volt, februárban eltört a könyöke, nagyon sokat hagyott ki, így nem is volt elvárás tőle, hogy csúcsformában legyen, de ő visszatért, megtett minden tőle telhetőt és ez végül meg is térült: 50 méter gyorson csodával határos módon összejött neki az ezüstérem, aminek legalább annyira örült, mintha arany lett volna.
Sjöström mögött ráadásul egy másik skandináv, a címvédő dán Pernille Blume végzett a harmadik helyen, csakhogy volt előttük egy Emma McKeon, aki az egész olimpia legeredményesebb sportolónője a maga négy aranyával és három bronzával.
Hogy az összes többi kontinens mennyire felülmúlta a hölgyeknél Európát, azt jól érzékelteti, hogy Sjöströmék ezzel a 2-3-mal megduplázták az európai érmek számát (az olasz Simona Quadarella 800 gyorson, a német Sarah Köhler 1500 gyorson szerzett bronzérmet), és leírni is furcsa, de a nyílt vízi úszást is idevéve egyetlen egy európai sem nyert – legutóbb ilyen 1972-ben, a müncheni olimpián történt. Cserébe lett idén nyolc ausztrál, három amerikai, két japán és kínai, plusz egy-egy dél afrikai, kanadai és brazil arany.
picture

Simona Quadarella

Fotó: Getty Images

Összehasonlításképp 2016-ban hét ezüst és öt bronz mellett hatszor ünnepelhetett európai úszónő (Hosszú Katinka háromszor, Blume, Sjöström és Mireia Belmonte egyszer-egyszer), a visszaesés tehát tizennégy éremben mérhető öt év alatt. Ha az évezredet nézzük, 2012-ben négy arany/tizennégy érem, 2008-ban hat arany/tizenkét érem, 2004-ben hat arany/huszonegy érem, 2000-ben pedig nyolc arany/húsz érem volt a mérleg.
A Swimming World szakértői a sérülések, visszavonulások vagy rossz formaidőzítések, plusz az időeltolódás okozta nehézségek, a mezőny sűrűsödése és a szisztematikusan felépített amerikai-ázsiai-ausztrál utánpótlásképzés mellett leginkább abban látják a különbséget, hogy az idősödő európai klasszisok helyét felváltották a nagyon fiatalon csúcsra érő ausztrálok vagy épp amerikaiak: például a három olimpiai bajnoki címet szerző Kaylee McKeown 20, a 100 méter mellet megnyerő Lydia Jacoby 17, de a 100 pillangón győztes kanadai Maggie Mac Neil is csak 21 éves.
picture

Lydia Jacoby az idei olimpia úszóversenyeinek legfiatalabb egyéni bajnoka lett

Fotó: Getty Images

A következő európai generációnak a párizsi olimpiára nagyot kell zárkóznia, hisz az idei érmesek közül Blume, Köhler és Sjöström is 27 éves, és egyedül a 22 éves Quadarella képviseli a fiatalabbakat. Veszve semmi sincs, intő jelnek (vagy annál picit komolyabbnak) viszont fel lehet fogni a mostani történéseket.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés