Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úszó-Eb: Verrasztó Dávid legjobb idővel döntős

Eurosport Magyarország

Frissítve 11/08/2022 - 16:16 GMT+2

Augusztus 11. és 21. között rendezik Rómában az úszó Európa-bajnokságot, ahol a medencés és nyíltvízi úszók mellett a szinkronúszók, műugrók és óriás-toronyugrók mérik össze tudásukat. A magyar csapat 25 fővel vág neki az Eb-nek. Kerettag többek között Hosszú Katinka, Verrasztó Dávid, Németh Nándor, vagy Jakabos Zsuzsanna is. Folyamatosan frissülő cikkünkben beszámolunk az eredményekről.

Verrasztó Dávid

Fotó: AFP

ÚSZÁS - 1. nap - Csütörtök délelőtt

Jól kezdtek a magyarok, szinte minden csütörtök délelőtti szereplő ott lesz az esti programban a római úszó Európa-bajnokság nyitónapján. Verrasztó Dávid a legjobb idővel került fináléba 400 m vegyesen.
Elsőként az 50 méter pillangón címvédő Szabó Szebasztián ugrott medencébe, a győriek zentai származású versenyzője - aki tavaly a Duna Arénában aratott sikerével első győzelmét érte el magyar színekben - 23.49 másodperces "fürdéssel", a kilencedik idővel jutott az elődöntőbe.
A futam után Szabó elmondta, most csak az volt a cél, hogy továbbjusson, egyáltalán nem egy 50-es tempót úszott. Hozzátette, ezen a viadalon is elsősorban az 50 méter gyorsra koncentrál, melyben negyedik volt júniusban a hazai rendezésű világbajnokságon, minden idők legjobb magyar eredményét elérve.
Ezt követően 100 méter gyorson a szám junior Európa-bajnokaként Pádár Nikolett állt rajtkőre, és ugyan a 13. idővel (55.66) ott lehetett volna az elődöntőben, a vegyes zónában jelezte, ez csak bemelegítés volt számára, ugyanis visszalép, hogy a 4x200-as, várhatóan döntős gyorsváltót segíthesse. Hozzátette, Sós Csaba szövetségi kapitány döntése értelmében ő és a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka csak este úszik, Molnár Dóra pedig várhatóan a 200 méter hát elődöntője miatt nem lesz érdekelt, így a másik két helyért a többiek küzdenek délelőtt.
picture

Verrasztó Dávid

Fotó: MTI

Férfi 400 méter vegyesen Verrasztó Dávid és Kós Hubert volt érdekelt, előbbi, a szám háromszoros Európa-bajnoka - aki kihagyta a hazai rendezésű világbajnokságot - a legjobb (4:15.52), utóbbi a negyedik (4:17.22) idővel került az esti fináléba.
A 2014 és 2018 között sorozatban háromszor aranyérmes Verrasztó elmondta, reggel még nem úszott ilyen jó időt ebben az évben, így ebből a szempontból elégedett, ugyanakkor nem volt könnyű, hogy egész évben csak erre az egy versenyre készült. Hozzátette, a döntőben 4:12-n belül időt szeretne úszni. Kós kijelentette, az előfutamban inkább a helyezésre figyelt, és mivel elsősorban a 200 méter vegyesre készült, a döntőben - amely számára örömúszás - inkább csak az időeredmény lesz a fontos.
Női 200 méter háton a hazai rendezésű vb-n hetedik Molnár Dóra egyéni csúcsától (2:09.34) - ami jobb, mint a Duna Arénában (2:10.08), vagy júliusban a bukaresti, számára aranyéremmel zárult junior Eb döntőjében úszott ideje (2:10.31) - nem sokkal elmaradva, 2:09.53-mal, a második eredménnyel ment tovább, míg Szabó-Feltóthy Eszter egyéni legjobbját (2:09.62) megközelítve 2:10.17 perccel harmadikként lett elődöntős. A szám harmadik magyarja, Nyírádi Réka 2:12.42 perccel kilencedik lett, de mivel egy számban egy nemzetből maximum két versenyző mehet tovább, ezért ő befejezte.
Az első nap délelőtti programját a női 800 méter gyors zárta, a szám magyar indulója, Fábián Bettina egyéni legjobbjától (8:40.14) éppen csak elmaradva, 8:40.83 perccel a 11. helyen végzett.

Váltók

A női 4x200 méteres gyorsváltó, Ábrahám Lilla, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Molnár Dóra összeállításban biztos döntősként indult, ugyanis mindössze nyolc csapat nevezett, és 8:01.05 perccel a legjobb pályát szerezte meg az egység a fináléra.
A férfiaknál hasonló volt a helyzet, ugyanis kilenc staféta állt össze, a Márton Richárd, Mészáros Dániel, Holló Balázs, Németh Nándor összeállítású egység 7:15.91 perccel a hatodik idővel lett döntős.

SZINKRONÚSZÁS

Hungler Szabina a 16. helyen végzett a szinkronúszók egyéni szabadprogramjának selejtezőjében csütörtökön, a római Európa-bajnokságon.
A 21 éves magyar versenyző a Gladiátor című Oscar-díjas film egyik betétdalára mutatta be gyakorlatát, melyet a bírók 74,2667 ponttal jutalmaztak.
Árkovics Petra szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, értetlenül állnak a pontszám előtt, ugyanis a hazai rendezésű világbajnokságon - ahol Hungler a 17. helyen zárt - 75,8667 pontot kapott ugyanerre a kűrre, melyet most véleménye szerint jobban is hajtott végre. A kivitelezésre most magasabb értéket is kapott, viszont a művészi hatást a vártnál sokkal rosszabbra értékelték a bírók.
A 12-es döntőbe a legmagasabb pontszámmal (94,0000 ) az ukrán Marta Fegyina jutott.
Az egyéni szabadprogramban a versenyzőknek két és fél percük (plusz-mínusz 15 másodperc a zene függvényében) van arra, hogy minél kreatívabb gyakorlatot mutassanak be, a lehető legtöbb elemmel. A bírák ezt követően a művészi benyomás, a végrehajtás, illetve a nehézség alapján pontozzák a kűrt. Más "rokon sportágakkal" ellentétben itt nem egy előre meghatározott nehézségi szintű gyakorlatot mutatnak be a versenyzők.
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása