A budapesti úszó Eb döntőinek első napján kettős győzelemmel kezdett a magyar csapat. A második helyen a 17 éves, eddig junior tornán induló Mihályvári-Farkas Viktória csapott be közvetlenül Hosszú Katinka, és számos nagy európai név mögött. Az eredményhirdetés után kérdeztük a mai rendkívüli napról és az olimpiai felkészülésről.

A női 400 méter vegyes volt a budapesti vizes Eb első úszó döntője, ahol a két legjobb idővel Hosszú Katinka és Mihályvári-Farkas Viktória indulhatott a 4-es és az 5-ös pályán. Hosszú Katinka 15. Eb-címe – és egyben negyedik ebben a számban – mögött azonban teljesen újoncként úszott fel a dobogóra a Ferencváros felnőtt mezőnyben eddig ismeretlen úszónője. Mihályvári-Farkas Viktória az idei országos bajnokságon még 5. helyen végzett ebben a számban, a ma délelőtti előfutamokban azonban már felhívta magára a figyelmet:

élete eddigi legjobb időeredményével összetettben második helyen végzett, miután szinte a teljes mezőnyt megelőzte előfutamában.

Úszás
Nem a szemünk káprázik, Hosszú Katinka és Milák Kristóf ma is aranyat nyert
06/06/2021 18:12
Mihályvári-Farkas a két évvel ezelőtti kazanyi junior Eb-n 15 évesen 2. helyen végzett. Most ugyanezt tudta megtenni a felnőtt mezőnyben, megelőzve a legutóbbi Eb ezüstérmesét, Ilaria Cusinatót, és az akkori negyedik Aimee Willmott-tal együtt csapott a célba. A délelőtti előfutamhoz képest több mint egy másodperccel javította meg legjobb idejét.
Amikor a motivációról beszéltünk, szóba is került az olasz klasszis:
„Hatalmas nevek között úszhattam, és szerintem Cusinatónak köszönhettem ezt a hatalmas hajrát” – kezdte mondandóját a fiatal ezüstérmes úszólány, aki Hosszú és Cusinato között úszott. „Őt akartam legyőzni. A jobb időeredményt hozhatta az is, hogy most délután van.”
Féltávnál 7. helyen fordultál. Noha tudtuk, hogy a mell- és a pillangó fog jobban menni, de mégis: mennyire érezted, merre jársz? Nem féltél attól, hogy túlságosan leszakadsz?
"Egyáltalán nem aggódtam, nem éreztem, hogy lenne veszíteni valóm. Jól úszom mellen és gyorson, de ők sokkal jobb úszók. Az esti programra már csak egy örömúszásként tekintettem, amiben hoztam, amit tudtam. Szerencsére ez egy nagyon jó időre és egy nagyon szép éremre is elég volt."
Úgy néz ki, 400 m vegyesen és 1500 m gyorson is meglehet az olimpiai kvóta. Hogy tervezitek a felkészülést, marad a fókusz a vegyesen?
"Az edzőmmel úgy terveztük, hogy a vegyest helyezzük előtérbe, arra készülünk. Az 1500 gyors egy új szám, nem ismerjük úgy az esélyeket, ez a szám jobban tervezhető."
Úszás
Tovább menetel Hosszú és Milák
05/06/2021 18:35
Úszás
Újabb Hosszú Katinka-arany
02/06/2021 18:19