Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bizarr ügy a budapesti úszó-Eb-n: „Ellopták tőlem az érmemet”

Nagy Benjámin

Frissítve 23/05/2021 - 16:45 GMT+2

Nagyon-nagyon ritkán látható dolog történt a Duna Arénában.

Kira Toussaint

Fotó: AFP

Az érzés, amikor ezüstérmes vagy egy Eb-n, aztán mégsem.

Még péntek este írtunk arról, hogy egészen egyedülálló eset rázta meg a budapesti Európa-bajnokság döntős programját. A női 100 méter hát döntőjében a 8-as pályán úszó svéd Louise Hansson egyszerűen később rajtolt el, mint a többiek, és hiába úszta le becsülettel a finálét, a kezdésből összeszedett két másodperces hátrányát egyszerűen nem tudta ledolgozni.
Mint az Európai Úszószövetség (LEN) közleményéből kiderült, részlegesen meghibásodott a rajtrendszer, a 8-as pályán Hansson így nem hallhatta, hogy mikor indítják el őket – érdekességképpen a következő futamban, a férfi 200 hát első középdöntőjében pontosan ugyanez történt Brodie Williamsszel. A britek nem óvtak, a svédek azonban igen, a zsűri pedig helyt adott a panasznak, a döntőt tehát megismételték.
Versenysportról van szó, bármikor megtörténhet egy ilyen technikai probléma, ez azonban egyáltalán nem vigasztalta a holland Kira Toussaint-t, aki nagyjából bő két órán keresztül volt papíron a szám ezüstérmese. Az „első” döntőben ugyanis az Európa-bajnoki-csúccsal nyerő Kathleen Dawson mögött ő lett a második, míg az orosz Maria Kameneva a harmadik, a sorrend pedig maradt a „második” döntőre is, azzal a jelentős különbséggel, hogy Toussaint ezüstjét az olasz Margherita Panziera örökölte meg – a holland nem tudta megismételni jó teljesítményét és lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen zárt.
Panziera az olasz médiának nyilatkozva elmondta, nem érzi úgy, hogy megérdemelné a dobogós helyet, egyben sajnálja ellenfelét, az 50 háton aranyérmes Toussaint pedig a verseny után az Instagram-oldalán osztotta meg érzéseit.
„Először is szeretnék gratulálni Kathleennek, Margheritának és Mariának a csodálatos úszáshoz!
De nehezen találom a szavakat... Az "első döntőben" hallottam, érzékeltem a problémát a rajtrendszerrel, picit kételkedtem is, hogy induljak-e vagy sem, de láttam, hogy mindenki más megy, így én is így tettem. Nem volt tökéletes a futam, de végül nagyon örültem az ezüstéremnek. A verseny után feldúlt voltam, mert ilyen dolgok egyszerűen nem történhetnek meg egy ilyen szintű versenyen.
A díjátadó előtt két perccel kaptam a hírt, hogy elmarad, aztán fél perccel később jött az edzőm és azt mondta: újra kell úsznunk a távot.
Ez újabb stresszt okozott, hisz valakinek el kellett hoznia egy száraz dresszt a szállodából, ráadásul nem volt világos, hogy mikor is fogunk pontosan versenyezni. Azzal nyugtattam, magam, hogy ha már az ISL-ben egy órával a 200 hát után világrekordot döntöttem 50 háton, és most „csak” egy 100-at mentem, meg tudom ismételni a teljesítményem. Büszke vagyok arra, hogy mennyire nyugodt és pozitív maradtam, de a 'második döntő' végére elfogytam. 4. hely... ellopták tőlem az érmemet, elég igazságtalannak és fájdalmasnak érzem ezt az egészet, de ez csak egy bukkanó a megkezdett úton. Erősebben fogok visszatérni!”
A szombaton a 27. születésnapját ünneplő Toussaint az aranyéremre esélyes holland 4x100-as női vegyesváltó első embereként zárja az Európa-bajnokságot a vasárnap esti programban.

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés