A kazanyi rövidpályás Európa-bajnokság ötödik napjának összefoglalója.

Szabó Szebasztián érkezik a falhoz… VILÁGCSÚCS!
Aki látta az 50 méter pillangó döntőjét, az nagyjából tátott szájjal nézhette végig azt, ahogy a négyes pályán úszó (mit úszó, repülő!) Szabó Szebasztián a rajt pillanatától a célba érkezésig brutálisan kiemelkedik a mezőnyből, és jóformán tökéletes futamot rak össze: fantasztikus ütemben rugaszkodott el a rajtkőről, majd végignyomta, ami a csövön kifért. Már nagyjából húsz méternél sejteni lehetett, hogy ebből valami nagyon, de nagyon komoly idő lesz, pont olyan, amilyenről Szebi már jó ideje álmodik.
European Championships Short Course
Karanténba kerültek az Eb-n résztvevő úszók, az OB-ról is lemaradhatnak
09/11/2021 10:21
Aztán a forduló után a nagyon komoly idő már világcsúcsban realizálódott, és ugyan nem jött ki a legeslegjobban a fal, így is 21,75-nél állt meg az óra – ami az aranyérem mellett nem jelentett, nem jelenthetett mást, mint azt, hogy a második Matteo Rivoltát 39 századdal (!) verő Szabó Szebasztián beállította Nicholas Santos 2018 óta fennálló rekordját, egyben megdöntötte Steffen Deibler 2009 óta érvényben lévő, még cápadresszes Európa-csúcsát is! A Kazanyban 50 méter gyorson és 100 méter pillangón is Európa-bajnok 25 éves klasszis valóban hibátlannak bizonyult ezen a versenyen, és ha ezt a formáját, valamint technikáját át tudja menteni a következőkre is, akkor egyrészt a decemberi világbajnokságon, majd a normálmedencés eseményeken is nagyon, de nagyon szép eredmények várnak rá…
"Ó már, az az egy század… De rendben, nem elégedetlenkedem, végül is világcsúcstartó vagyok én is, sikerült megdönteni az Európa-rekordot is, úgyhogy örülök. Azt terveztem, hogy így úszom le ezt, a rajt tényleg nagyon jól sikerült, utána meg csak bele kellett adnom mindent. Ősszel elég sokat versenyeztem, ez segített, hogy érezzem a ritmust. Az is igaz persze, hogy a fáradtság is megtalált, bár egyelőre csak a parton – mert amint bent vagyok a vízben, azt érzem, képes vagyok bármire. Azért ez így jobb, mint fordítva…"
Nem, egyáltalán nem érzem, hogy sztár volnék. A három arany nagyon szép, de nem vagyok az a típus, aki győzelmi táncba kezd. Örülök a győzelmeknek, örülök ennek a csúcsnak, de szeretném folytatni a felkészülést, hogy még jobb legyek a decemberi világbajnokságon"
– nyilatkozta a döntőt követően a friss világcsúcstartó.

Szabó Szebasztián

Fotó: AFP

Mint ahogy a két Csongrád megyei fiatal tehetségre, Pádár Nikolettre és Ugrai Pannára is. A 15 éves Pádár a 200 méter gyors délelőtti előfutamában előbb fantasztikus korosztályos országos csúcsot repesztett, majd délután még tovább szárnyalt, és 1:56,31-gyel, a hetedik legjobb idővel bejutott a vasárnapi fináléba. Az eredménye egyébként a 17 évesek országos rekordjánál is jobb, és ki tudja, mennyi lehet még a teljesítményében a döntőben.
A 17 éves Ugrai nagyon szépen helytállt a 200 vegyes fináléjában, hisz 2:09,31-gyel ismét faragott a szombati legjobbjánál, ez pedig a csodás hatodik helyet eredményezte élete első felnőtt Eb-döntőjében. Az aranyérmes az izraeli Anastasya Gorbenko lett, megelőzve a svájci Ugolkovát és a török Gunest.
100 méter gyorson is lesz magyar döntős vasárnap, miután Németh Nándor holtversenyben a hatodik legjobb idővel (46,6) lépett tovább, míg Milák Kristóf számára egy kilencedik hellyel zárult az Eb (47,08).
A 4x50-es mix gyorsváltót a hollandok (Puts, de Boer, de Waard, Busch) nyerték, női 100 méter háton a holland Kira Toussaint (55,76), férfi 200 méter gyorson a 17 éves román David Popovici (1:42,12), míg női 100 méter pillangón Sarah Sjöström (55,84). Férfi 200 méter mellen meglepetésre kitartott a rövidebb távokra specializálódott Ilya Shymanovich ereje, és egy századdal (2:01,73), de lenyúlta a topfavorit Arno Kammingát. Férfi 50 méter mellen óriási döntőre van kilátás, hisz előbb Emre Sakci, majd Nicoló Martinenghi úszott Európa-bajnoki rekordot a középdöntőben (a világcsúcstól is mindössze bő egy tizedre járnak).
Vasárnap, az Eb zárónapján Kós Hubert (400 vegyes), valamint Fábián Bettina, Késely Ajna és Pádár Nikolett (400 gyors) úszik előfutamot, és biztos döntős Pádár (200 gyors), Németh (100 gyors), valamint Betlehem Dávid (800 gyors).
European Championships Short Course
Szabó Szebasztián világcsúcsot repesztett, Európa-bajnok 50 pillangón!
06/11/2021 16:53
European Championships Short Course
Milák és Németh továbbjutott, és voltak visszalépések is szombat délelőtt Kazanyban
06/11/2021 13:11