Vasárnap Ironman versenyt rendeztek Cozumelben, amelynek legnagyobb érdekessége az volt, hogy az olimpiai és világbajnok Kristian Blummenfelt is részt vett rajta, mint hosszú távú debütáns (féltávú versenyt már teljesített). Aki ismeri a norvég versenyzőt, tudja róla, hogy ahol ő elindul, ott csakis a győzelemben gondolkodik. Most sem volt ez máshogy, ráadásul további brutális terveket szövöget.

Kristian Blummenfelt

Fotó: AFP

Mielőtt belemennénk a részletekbe, röviden bemutatjuk a főszereplőt azok kedvéért, akik még csak ismerkednek a triatlonnal. A 27 éves Blummenfelt, sok más versenyzőhöz hasonlóan atlétikával kezdte a pályafutását, majd onnan tért át a triatlonra. Ez önmagában nem nagy dolog, de ha az ember csak egy szempillantást vet a testalkatára, nem a triatlonista ideál jut eszébe róla. Nem is csoda, ha magyar belső körökben, egyszerűen „birkózónak” becézik. Na már most, ő az a „birkózó”, aki idén történelmet írt azzal, hogy megnyerte az olimpiát és a világbajnoki címet is egyazon évben. Hoszzáteszem, triatlon sportágban. Ugyanez a bravúr egyébként Flora Duffynak is összejött, de Blummenfelt azzal a nüansszal mégis jobbnak bizonyult, hogy ő az edmontoni Championship Finals-t is behúzta, bermudai kolleginájával ellentétben. A norvégnak ez sem volt elég, már korábban megcélozta az Ironman távot is, amire az idény lezárásaként került sor. Az régóta ismert tény, hogy a norvégok horribilisen sokat edzenek hetente (kb. 45 km úszás, 400 km kerékpározás, 120 km futás), ráadásul olyan edzői, teljesítmény diagnosztikai és orvosi stáb áll mögöttük, amik párjukat ritkítják. Így a távtól egyáltalán nem kellett félnie, sőt ő tartja jelenleg a féltáv világrekordját 3:25:21-es idővel. Ráadásul sokat edz együtt azzal a Gustav Idennel, akit a hosszú táv egyik legnagyobb tehetségeként tartanak számon (kétszeres féltávú világbajnok).
Tokyo 2020
Doppinggal indult a tokiói olimpián, sanszosan véget ért a karrierje
24/10/2021 17:05
Visszatérve a vasárnapi versenyhez, Blummenfelt jött, látott, győzött, méghozzá olyan idővel (7:21:11), amilyet korábban soha senki nem teljesített még ezen a távon. Az eddigi legjobb idő, a szintén olimpiai bajnok Jan Frodeno nevéhez fúzödik, aki a Lionel Sanders elleni, Tri Battle elnevezésű versenyen ment 7:27:53-at júlisuban. Blummenfelt idejét azonban valószínűleg nem fogják elfogadni világrekordnak, hiszen az úszást erős áramlatban tették meg, ami miatt az eredmény nem hitelesíthető, de a 4:02-es kerékpáros időt, majd 2:35-ös maratont nem kell megmagyarázni, ha hinni lehet a pályáépítők pontosságának. Kételyek azért felmerülnek ezzel kapcsolatban, hiszen Sara Svensk, a női verseny győztese is közel járt Chrissie Wellington tíz éve fennálló rekord idejéhez (8:18:13), márpedig Svensk egyelőre „csak” jó versenyzőnek számít, de még nem világklasszis. Azt is érdemes megemlíteni, hogy Blummenfelt ellenfelei közül az igazi nagyágyúk nem voltak ott a versenyen, így a küzdelem csak az óra mutatói ellen folyt. A cozumeli pálya egyébként teljesen sík, a nagyobb problémát általában a hőség szokta okozni, de hétvégén egészen barátságos volt az időjárás. A második helyen Ruedi Wild ért célba negyed óra hátránnyal, őt öt perces lemaradással a német Paul Schuster követte.

Kristian Blummenfelt

Fotó: AFP

A győztes brutális időeredménye még egy dolog miatt pedzegeti a maximalista sportkedvelők agyát.
Közel egy éve jelentették be, hogy 2022-ben megrendezik a Pho3nix Sub7/8 hour projektet, ami szerint, Ironman távon szeretnék a férfi időt 7, a nőit 8 órán belülre vinni „Kipchoge-i” módon, azaz tempómenők segítségével, rekordidő felállításához optimális pályán és időjárási körülmények között. Egyelőre a daytonai pálya, és egy áprilisi időpont tűnik valószínűnek, de végleges bejelentést még nem tettek róla. A résztvevők között nem meglepő módon szerepel Blummenfelt neve. Mellette a kétszeres olimpiai bajnok Alistair Brownlee is jelezte rekordkísérleti szándékát, a női vonalat pedig a szintén olimpiai bajnok Nicola Spirig és az idei féltávú világbajnok Lucy Charles-Barclay képviseli.
Szakértők véleménye szerint a mágikus idő felállításához 42 perces úszásra (1:06 perc százanként), 3:47-es kerékpározásra (47,6 km/h átlag), 2:30-as futásra (3:33 perc/km) és percen belüli összdepózási időre lenne szükség. Alistair Brownlee szerint 99 százalék az esélye annak, hogy nem jön össze a rekord kísérlet, de ő a maradék egy százalék miatt próbálja meg.
Blummenfelt is osztotta versenytársa véleményét, de hozzátette a sajátát is:
„Sokan úgy vélik, hogy lehetetlen 7 órán belül teljesíteni a távot. Én értek egyet velük. Pont azért verseny sportolok, mert imádom bebizonyítani az embereknek, hogy tévednek, és a lehetetlen, lehetséges.”
A norvég cozumeli győzelméről, és a Sub7 projektről kikértük a négyszeres magyar Ironman bajnok, nagyatádi pályacsúcstartó Flander Márton véleményét is.
„Cozumelhez annyit tudok hozzáfűzni, hogy először én is azt hittem, hogy rövidebb volt az úszópálya, hiszen 40 perc alatti időt nem tudnak a versenyzők, de aztán kiderült, hogy olyan áramlatok voltak, mintha az ember sodrásban úszott volna, az pedig jelentősen tudja segíteni őket. A kerékpáros és futó pálya tudtommal nem volt rövidebb, sőt azt hallottam, hogy a kerékpáros pálya még kicsivel hosszabra is sikeredett. Az időjárás és a pálya ideális volt egy jó idő eléréséhez, még akkor is, ha néha kicsit eleredt az eső. Blummenfelt győzelmén nem lepődtem meg, azt pontosan tudjuk, hogy milyen iszonyatos mennyiséget edz, csak azt nem értjük, hogy bírja ezt a sorozatos terhelést”.

Kristian Blummenfelt

Fotó: AFP

És, hogy lehetségesnek tartja-e a 7 órán belüli Ironmant?
„Az utóbbi 3-4 évben olyan fejlődésen ment keresztül a sportág, hogy azt mondom, semmi sem lehetetlen. Nagyjából öt éve, körülbelül 20 versenyző volt, aki egyáltalán 8 órán belül be tudott jönni, most meg néha, számomra ismeretlen versenyzők is tudnak ilyet, ráadásul olyan pályákon is, ahol korábban ezt elképzelhetetlennek tartották”.
„Blummenfelt mostani, és Frodeno nyári Tri Battle-ön elért ideje is egy jel arra, hogy lehet még ebből faragni, hiszen ne felejtsük el, hogy a sub7 kísérlet alkalmával irammenők segítségét lehet használni, és ha 7:30-on belül tudtak menni egyedül, akkor segítséggel sok van még benne. Frodeno ráadásul futáson esett is egy nagyot, ami jelentősen hátráltatta”.
Ha a versenyzőket nézzük, akkor Blummenfeltnél szerintem a tervezett kerékpáros és futó idő meglehet. Cozumelben is 1:15 körüli volt a részideje futó féltávnál, és csak utána lassult be kicsit. A 42 perces úszását viszont nem látom a szemem előtt, és azt sem szabad elfelejteni, hogy ha áprilisban lesz a kísérlet, az neki mindössze a második Ironmanje lesz, tehát a rutin sem mellette szól. Brownlee-nál az úszással és a kerékpározással talán nem lesz gond, de mostanában futáson azért fejre tud állni. Az utóbbi időben öt versenyből háromnál nem jött ki a lépés neki. De még egyszer mondom. Semmi sem lehetetlen. Időjárásban úgy gondolom, hogy mindkettőjüknek a kicsit hűvösebb idő fekszik, nagyjából 20-22 fokos víz és 15-20 fok közötti levegő hőmérséklet, teljes szélcsenddel”.

Alistair Brownlee

Fotó: AFP

Ha eredeti terv szerint működik minden, akkor az áprilisi híreket érdemes lesz figyelemmel követni, viszont, ha bármi miatt meghiúsul, akkor is kíváncsian megnéznénk egy Frodeno, Iden, Blummenfelt, Brownlee összecsapást, mondjuk Hawaii-on.
részben: sub7sub8.com, triallan.com
Triatlon
Magyar bronzérem a triatlonosok világkupa-sorozatában
23/10/2021 11:20
Triatlon
Újabb doppingügy az oroszoknál, három sportolóra is hosszú eltiltás vár
01/10/2021 15:03