Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

1968 óta nem volt ilyen: többségben a 20 év feletti női tornászok az olimpián

Wojciechowski Patricia

Frissítve 25/07/2021 - 13:25 GMT+2

1968 óta először fordul elő, hogy a női tornászok olimpiai mezőnyében több a húsz év feletti versenyző, mint a tinédzser.

Simone Biles a tokiói olimpia egyik legnagyobb sztárja

Fotó: Getty Images

A tinédzserek helyett ezúttal a 20 év feletti női tornászokról szólhat a tokiói olimpia.

Az elmúlt évtizedek tendenciájával ellentétben a pénteken kezdődő tokiói olimpián több 20 év feletti női versenyző indul el női tornában, mint tinédzser. Mindez utoljára az 1968-as mexikói olimpián fordult elő. A jelenleg a rajtlistán szereplő nevek átlagéletkora 21 év 11 hónap, ez jelentős változás az öt évvel ezelőtti riói ötkarikás játékokhoz képest, ahol 20 év és kilenc hónap volt a női tornászok átlagéletkora.
A sportág legnagyobb sztárja, a négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles maga is 20 év felett van, 24 évesen tervezi tovább bővíteni eddig is impozáns éremkollekcióját. De a csapatban aranyesélyes amerikai válogatott átlagéletkora is nagyobb a megszokottnál, 1952 óta először fordul elő, hogy kettőnél több nem tizenéves versenyző került be a csapatba: Biles mellett Jade Carey, Jordan Chiles és MyKayla Sinner is elmúltak már 20 évesek.
A németek és a hollandok pedig tinédzserek nélkül vágnak neki a csapatversenynek. Legutóbb az 1964-es, szintén Tokióban rendezett olimpián fordult elő, hogy egy adott nemzet tizenéves versenyzők nélkül méresse meg magát csapatban.
A tokiói olimpia legidősebb versenyzője a legendás Oksana Chusovitina lesz, aki 46 évesen nyolcadik olimpiájára készül. Az üzbég tornásznő már 1992-ben Barcelonában is részt vett ötkarikás játékokon, most Tokióban utolsó olimpiájára készül, mint elmondta, nem tervezi folytatni pályafutását Párizsig. A tokiói olimpia mezőnyében mindössze három olyan női tornász van, aki már megszületett, mikor Chusovitina 1991-ben először elindult világbajnokságon, még szovjet színekben.
picture

Oksana Chusovitina würde in Tokio an ihren achten Olympischen Spielen teilnehmen

Fotó: Getty Images

Magyarországot a 21 éves Kovács Zsófia képviseli Tokióban, aki Rió után második olimpiájára készül a japán fővárosban.
Forrás: NBC Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés