Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Simone Biles: „Mi is emberek vagyunk, nem csak mások szórakozásai”

Szabó Bence

Publikálva 04/08/2021 - 09:00 GMT+2

Az amerikai tornászlány meghatódva nyilatkozott gerendán szerzett bronzérme után.

Simone Biles

Fotó: Getty Images

A visszatérő tornász büszke a szerzett bronzérmére, de még inkább arra, hogy egy fontos kérdésre sikerült rávilágítania a figyelmet.

Kevés nagyobb visszhangot kapó történet van az ide olimpián, mint Simone Biles esete, de alighanem kevés nagyobb horderejű is. A 24 éves amerikai tornász múlt hét végén, a csapatverseny közepén kiszállva jelezte, hogy mentális problémái miatt felfüggeszti a szereplését a játékokon, kiállása pedig komoly felzúdulást váltott ki. Így aztán még nagyobbat szólt, amikor bejelentette, az utolsó egyéni szeren, gerendán mégis versenybe száll.
Persze egy hatszoros olimpiai érmes szupersztár esetében aligha kéne meglepődnünk, mégis szenzációs, hogy ilyen előzmények után Biles nem csak részt vett a keddi döntőn, hanem gyakorlatával érmet is szerzett.
Az aranyat és az ezüstöt ugyan elvitték előle a kínaiak, az amerikai lány azonban így is maximálisan elégedett volt mutatott szereplésével.
Ez a bronz az összes aranyérmemnél többet jelent nekem, hiszen annyi mindenen mentem keresztül az elmúlt öt évben és az itt töltött hetem alatt is… az egész nagyon megható. Büszke vagyok magamra és a többi lányra is.” – nyilatkozta a döntő után.
Bár Biles öt évvel ezelőtt, Rióban öt érmet, köztük négy aranyat is szerzett, pályafutása legnagyobb teljesítményének egyértelműen a tegnapit tartja. Már csak azért is, mert tokiói szereplése túlmutat önmaga sportértékén, remélhetőleg felszínre hozva egy olyan problémát, amivel hozzá hasonlóan sok társa küzd.
„Büszke vagyok arra, hogy rávilágítottam a mentális egészség kérdésére. Ez olyan dolog, amin az emberek gyakran mennek keresztül és hajlamosak a szőnyeg alá söpörni.”
picture

Simone Biles

Fotó: Getty Images

Bár az emberek többsége már Biles eredeti kiállására is pozitívan reagált, akadtak azért értetlenkedő vagy egyenesen gyűlölködő vélemények is. Sokan hiszik, hogy a profi sportolók szinte gépek, de az amerikai tornászlány számukra is megmutatta, hogy ez nem így van.
„Úgy gondolom, mi nem csak mások szórakozását jelentjük, hanem emberek is vagyunk, megvannak a saját érzéseink.” – nyilatkozta Biles.
Szerencsére a reakciók Tokióban is elsöprő részben pozitívak voltak, visszatérve az olimpiai faluba valóságos ünneplés fogadta a tornászt.
„A döntő után a faluba mentünk és őszintén szólva a végén már kezdtem kínosan érezni magam, annyian jöttek oda és mondták el, mennyire sokat tettem a világukért. Ez volt a legőrültebb dolog, amit valaha éreztem. Abban a pillanatban rájöttem, ez többről szólt, mint a tornáról vagy az érmekről.
picture

Tokyo 2020 | Simone Biles bronze medal

Fotó: Getty Images

Na és mi a helyzet a folytatással? Sokan már most üzentek Bilesnak, hogy remélik, három év múlva Párizsban is láthatják a példaképüket, de a 24 éves versenyzőnek ezt még alaposan át kell gondolnia:
„Előbb át kell gondolnom azt, ami ebben az olimpiai ciklusban történt. Ez egy nagyon hosszú öt év volt.”
Bárhogy is döntsön, Simone Biles már így is olyat tett, ami messze több, mint amit sok, egyébként hasonlóan kiváló eredményeket elérő sporttársa felmutathat. Mindehhez a kedden szerzett bronzérme, amivel teljessé tette visszatérésének tündérmeséjét, csak a ráadás.
Forrás: Olympics.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés