A londoni torna kétszeres győztese majd három éves hullámvölgyet követően készül visszatérni a közvetlen elitbe.

Marin Cilic hosszú éveken keresztül volt a férfi teniszmezőny közvetlen élvonalának tagja. Sikerekben gazdag pályafutása során a csúcsot egyértelműen a US Open 2014-es megnyerése jelentette, emellett pedig a Grand Slam alatti további három szinten is versenyeket tudott nyerni. Nagy adogatásai, idegőrlő hosszúságú pattogtatásai és nagy tenyerese miatt nem mehetett ellene biztosra senki sem, karrierje csúcsán pedig a világranglista dobogójára is oda tudott férni.
2018-as, éppen a londoni Queen’s Clubban aratott sikere óta azonban nagyon komoly hullámvölgybe került a pályafutása. A három évvel ezelőtti tornát követően sérülések és formahanyatlás is hátráltatta, aminek következtében csak elvétve tudott akárcsak negyeddöntőig jutni egy-egy versenyen. Sőt, az idei stuttgarti füves pályás verseny megnyerését megelőzően utoljára a 2018-as US Openen játszott legalább öt mérkőzést ugyanazon a tornán, New Yorkban akkor ez egy negyeddöntőre volt elegendő. Az idén a Roland Garros második hetének árnyékában kicsit megbúvó németországi füves pályás tornán azonban az öt, győztesen megvívott mérkőzés egy hároméves sikertelenségi széria lezárását jelentette.
Davis Cup
Medvedev biztosította be az orosz csapat harmadik Davis-kupa-győzelmét
05/12/2021 18:48

Marin Cilic a győzelmét ünnepli Stuttgartban

Fotó: Getty Images

Mint ismert, a Roland Garros kezdésének egyhetes eltolásával mindössze két hétre zsugorodott volna az amúgy sem hosszú életű füves pályás szezon, hiszen a Garros június 13-i döntőjét követően június 28-án már kezdetét veszi a „The Championship” Wimbledonban. A stuttgarti szervezők azonban maradtak az eredeti elképzelésnél, így az alapvetően a francia nyílt teniszbajnokság utánra tervezett, és 2020-ban elmaradó tornájukat meghagyták annak eredeti időpontjában, építve kicsit a Párizsban esetleg hamar búcsúzó játékosokra. A húzás bejött, hiszen a döntőben a Párizsban az első körben búcsúzó Felix Auger-Aliassime, valamint az egy fordulóval továbbjutó Marin Cilic találkozott. A finálét végül meggyőző játékkal nyerte a horvát, aki szettveszteség nélkül húzta be karrierje tizenkilencedik ATP-tornagőzelmét.
A horvát óriást, profi karrierje során először, felesége és másfél éves kisfia is elkísérte Stuttgartba, a győzelmi beszédből pedig kiderült, hogy jó ómen volt a családi utazás:
„A kisfiam egész héten nagyon jól viselkedett, csak a döntőt megelőző éjszaka sírt egy kicsit, gondolom, izgatott volt a döntő előtt. Először van ott egy versenyemen, és azonnal nyerek. Ezt a győzelmet neki ajánlom, a nyereményautót is megkapja majd.”

Cilic és a családja Stuttgartban

Fotó: AFP

A jelek szerint pedig a formajavulás nem egyszeri fellángolás volt, hiszen Stuttgartot követően Cilic a Queen’s Clubban is főtáblás volt, sőt, két mérkőzést ott is meg tudott nyerni. A pénteki negyeddöntőben aztán végül Alex de Minaur megszakította a győzelmi szériát, így biztosan nem jut el két számjegyű mérkőzésszámig a horvát ezen a borításon még Wimbledon előtt. Ami azonban épp a füves pályás Grand Slam előtt különösen bizakodásra adhat okot számára, az az, hogy a három éve üldözött győztes énje a jelek szerint az általa egyébként kifejezetten kedvelt füvön találta meg ismét.
Marin Cilic karrierje során már túl van a századik füves pályás mérkőzésen (Stuttgartban az első kiemelt Shapovalov legyőzésével tette emlékezetessé a jubileumot), ami egy alig egy hónapos időszakot magában foglaló miniszezon esetében kifejezetten elismerésre méltó. A horvát teniszező kétszer nyert Queens-ben (2012, 2018), emellett ugyanott játszott kétszer döntőt is (2013, 2017), valamint 2017-ben Roger Federer ellen ő vívta a döntőt Wimbledonban.

Wimbledon, Federer-Cilic

Fotó: Getty Images

A régóta várt formajavulás pedig akár messzire is repítheti Cilicet Wimbledonban. Jelen állás szerint kiemelésre nem számíthat, a világranglistán elfoglalt 37. helyezésével ugyanis, épphogy, de kicsúszik a kiemeltek köréből. Ez a helyzet azonban még változhat, az idén először kizárólag a ranglista helyezést alapul vevő kiemelési rendszerben ugyanis juthat még hely Cilicnek, hiszen Rafael Nadal és Stan Wawrinka biztos, míg Milos Raonic valószínűsíthető visszalépését követően a 32. helyen túliak is reménykedhetnek. Egy kiemelés pedig sokat tudna lendíteni a jó formába lendülő Cilicen, aki így elkerülhetné azt a helyzetet, amibe Párizsban került, nevezetesen, hogy már nagyon korán, a második körben összefusson egy TOP 10-es játékossal.
Tenisz
Djokovic kétarcú szezonja: karrierje legnagyobb sikerei közé beékelődött pár nagy pofon is
04/12/2021 15:47
Davis Cup
A horvátok nyerték a balkáni szuperrangadót, Djokovicék a pároson véreztek el
03/12/2021 21:41