Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tsitsipas és Sabalenka a sírból jött vissza, Fucsovics megnyerte magának Medvedevet

Kálmán Laci

Frissítve 08/07/2023 - 11:20 GMT+2

Nem túlzás most az a közhely, hogy pénteken kegyes volt az időjárás a játékosokhoz Wimbledonban. Már-már strandidő volt, persze a lényeg, hogy nem esett, így a szervezők lassan utolérik magukat. Továbbjutott két magyar, Fucsovics Márton és Gálfi Dalma, ahogy az esélyesek többsége is. Ott van a következő körben Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Iga Świątek és Aryna Sabalenka is.

Andy Murray és Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images

Stefanos Tsitsipas behúzott egy kőkemény ötszettest Andy Murray-vel szemben, Fucsovics Márton pedig kiharcolt egy várhatóan izzasztó derbit Daniil Medvedev ellen.
Kezdjük is a magyarokkal. Fucsovics Márton szettelőnyből várta a kétnaposra nyúlt összecsapás folytatását Marc Giron ellen. A magyar játékos magabiztosan kezdett egy breakkel, amit meg is őrzött a meccs végéig úgy, hogy ellenfelének tulajdonképpen sanszot sem adott. Minden esélye megvan arra, hogy játsszon egy jó meccset, vagy akár le is győzze Daniil Medvedevet az 1-es pálya első mérkőzésén 14:00-tól.
Gálfi Dalma pályafutása során másodszor jutott be a legjobb 32 közé egy GS-tornán, ráadásul úgy, hogy ápolni is kellett a Jule Niemeier elleni meccsen. Ekaterina Alexandrova vár rá a következő körben.
„Önbizalmat adnak ezek a győzelmek” – mondta Gálfi. „Úgy érzem, itt a helyem, és meg tudom verni ezeket a játékosokat. Nagyjából ismerem Alexandrova játékát, elég jó eredményei vannak füvön, erős játékos, agresszív a tenisze. Remélem, hasonlóan jó formában fogok játszani, mint eddig.”
Matteo Berrettini az első forduló előtt még nagyon nem volt képben a formáját illetően, két nap leforgása alatt azonban úgy érezheti, hogy eléggé rendben van a dolog, és hogy ebből még akár valami nagy menetelés is kisülhet.
Lorenzo Sonegót még négy szettben verte, a második körben azonban a füvön hagyományosan kiváló teniszre képes Alex de Minaurt már tulajdonképpen sima háromban. Úgyhogy joggal lehet bizakodó, már csak azért is, mert 38 nyerőt szórt, míg az ausztrál csak 16-ot. Ez még akkor is komoly különbség, ha hozzátesszük, hogy ők ketten a játéknak nem ugyanabban az elemeiben erősek.
picture

Matteo Berrettini, Wimbledon 2023

Fotó: Getty Images

„Őszintén nagyon örülök annak, amilyen teljesítményt nyújtottam” – mondta Berrettini. „Igazából az első ponttól az utolsóig jól játszottam, amire nem nagyon számítottam.”
A harmadik fordulóban Alexander Zverev lesz az ellenfele, aki négy játszmában ment tovább Yosuke Watanuki ellenében. A német végig kiegyensúlyozott tudott maradni, és mindössze 15 ki nem kényszerített hibával zárta le a meccset. Berrettinivel első alkalommal játszanak füvön, a mérleg 4-1 Zverev javára, igaz, legutóbb bő másfél éve mérkőztek.
„Ő volt az egyik legjobb füves pályás játékos az elmúlt években” – mondta Zverev. „2021-ben döntőzött Wimbledonban, kétszer is győzött a Queen’s Clubban, egyértelműen ez a legjobb borítása, úgyhogy mindenképpen veszélyes ellenfél lesz.”
Daniil Medvedev azért is külön érdekes, mert ő lesz Fucsovics Marci következő ellenfele. Az orosz harmadik szett 4:4-ről kellett, hogy folytassa Adrian Mannarino ellen, ami kicsit trükkös volt, hisz közel volt a szett vége. Rövidítés lett a dologból, ahol Medvedev először hátrányba került, de fordítani tudott, így végül három játszmában megoldotta, és ott van a harmadik fordulóban.
„4:4-ről kezdeni nem könnyű, rögtön ideges a szituáció” – mondta Medvedev. „Nem akarod elbukni a szettet, hiszen akkor a lélektani előnyöd is oda. Boldog vagyok, hogy meg tudtam oldani a tie-breaket.”
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

Carlos Alcaraz ugyan háromban továbbjutott Alexandre Müller ellen, de azért a francia nem kímélte őt, keményen odatette magát. A világelső kontroll alatt tartotta a meccset, de azért végig összpontosítania kellett. Nicolas Jarry ellen folytatja szombaton a centerpálya első mérkőzésén.
„Nagyon boldog vagyok, hogy ezen a csodálatos pályán játszhattam” - mondta Alcaraz. „Minden másodpercét élvezni akartam, és szerintem sikerült is.”
Ha valamit lehet meglepetésnek nevezni, az Chris Eubanks győzelme volt Cameron Norrie ellen. Bár a brit nem élete formájában érkezett Wimbledonba, az amerikai pedig alaposan felkészült füvön, több versenyen is indult, ráadásul Mallorcáról tornagyőzelemmel távozott. Szóval igazából csak a ranglistás helyeket nézve tűnhetett Norrie kiesése meglepetésnek.
„Ez életem legnagyobb győzelme, ehhez kétség sem férhet” – mondta Eubanks. „Keveseknek adatik meg, hogy az első számú brit játékos ellen lépjenek pályára Wimbledonban. Mindegy, mennyien szurkoltak ellenem, ezt a napot, míg élek, nem felejtem el.”
A nap, vagyis az elmúlt két nap meccse volt az Andy Murray-Stefanos Tsitsipas összecsapás. Nem csak a neveket tekintve, hanem a színvonal és a küzdelem vonatkozásában is. Öt szettet játszottak, amelyek közül három rövidítésben dőlt el, és az első nap után a korábbi kétszeres bajnok vezetett 2-1-re.
picture

Andy Murray scheidet nach großem Kampf aus

Fotó: SID

A görög iszonyatos koncentrációval és győzni akarással jött ki pénteken, Murray-nél ezzel sosincs gond, úgyhogy pazar meccset tettek a pályára. A skót mindent megtett, hogy megnehezítse Tsitsipas dolgát, de végül a 87 nyerőig jutó görögöt nem lehetett megállítani.
„Andy ellen sosem könnyű, és tudom, hogy mindenki imádja őt itt” – mondta Tsitsipas. „Két ilyen komoly műtét után egészen hihetetlen, amilyen szinten van, teljesen lenyűgözött. A legjobbakat kívánom neki. Ráadásul nehéz úgy, hogy úgy nőttél fel, hogy láttad őt játszani ezen a pályán. Az első nap után új megoldásokat kellett találnom, rengeteg labda jött róla vissza, úgyhogy kőkeményen meg kellett dolgozni ezért a győzelemért.”
Novak Djokovic és Stan Wawrinka számos emlékezetes csatát vívtak a múltban, és valahogy, valamiért sosem tudtak rossz meccset játszani. A tegnapi késő esti találkozó nem a legextrábbak egyikeként vonul be a történelembe, de azért nem volt az rossz, sőt, Stan kis híján két naposra mentette a mérkőzést. Az első két szettet simán vitte a szerb, de a harmadikban azért a svájci alaposan kitett magáért, és csak rövidítésben bukta el.
„Azt kell, mondjam, csodálatos, amit Stan csinál” – mondta Djokovic. „Ennyi idősen, ennyi műtét után. Két nagy öreg vagyunk, akik felvesszük a harcot a fiatalokkal. Játékosként is nagyon tisztelem Stant, emberként pedig nagyon szeretem, nagyon komoly inspiráció a számomra. Ráadásul két pontra volt attól, hogy két napossá tegye a meccset, ugyanis a harmadik szettben jelentősen emelt a színvonalon. Jó volt a hangulat, szerintem mindenki élvezte.”
A lányoknál egyértelműen kiemelkedik az Aryna Sabalenka-Varvara Gracheva összecsapás. Azért is, mert fordulatos volt és izgalmas, meg ugye mégiscsak egy hajszálon múlott az egyik legnagyobb esélyes kiesése. Az Ausztrál Open bajnoka pocsékul kezdett, sőt, nem játszott jól egészen a második szett végéig, amikor is 5:4-nél Gracheva adogathatott a meccsért. Itt aztán átfordult valami, és a következő 11 gémből 9-et ő nyert.
picture

Aryna Sabalenka plays a forehand against Varvara Gracheva in the Women's Singles second round match during day five of The Championships Wimbledon 2023 at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 07, 2023 in London, England.

Fotó: Getty Images

„Á, őrület volt az egész, és az ütőmet mégsem csaphatom oda a fűhöz” – magyarázta Sabalenka a helyzetet a második szett vége felé, amikor már a kiesés szélén táncolt. „Ekkor úgy éreztem, hogy kiabálnom kell egy nagyot, hogy a feszültség egy része legalább kijöjjön. Utána egy kicsit jobb lett, megkönnyebbültem, és elkezdtem tudni gondolkodni. Más húrozású ütőre váltottam, próbáltam alkalmazkodni a helyzethez, és közben nyomattam magamnak, hogy ’küzdjél, küzdjél’. Iszonyú kemény volt, úgyhogy rettenetesen boldog vagyok.”
Ons Jabeur és Petra Kvitova is simán jutott tovább. A tunéziai különösen, hisz mindössze 45 perc kellett neki a selejtezős kínai Bai Zhuoxuan ellen a 6:1, 6:1-es győzelemhez. A korábbi kétszeres bajnok cseh 6:2, 6:2-vel menetelt a harmadik fordulóba.
„Agresszív játéka van, nagyon jól tud ritmust váltani” – Jabeur ezt leendő ellenfeléről, a 2019-es US Open-bajnok Bianca Andreescuról mondta. „Próbálom majd elvenni az időt tőle. Részben hasonló a játékunk, mert ő is nagyon szereti az ejtéseket és a nyeséseket is.”
Elina Svitolina továbbra is remek formában, két játszmában verte a lassacskán újra magára találó Sofia Kenint. Victoria Azarenka lesz majd az ellenfele, aki egy Daria Kasatkina elleni könnyed győzelmen van túl.
„Ma a küzdőszellemem volt igazán fontos, hogy harcoljak minden egyes labdáért, és hogy magamra összpontosítsak” – fogalmazott Svitolina. „Mindig csak az adott pontra figyeltem, így tudtam elkerülni, hogy frusztrált legyek az első szett rövidítésében.”
„Most játszottam eddig a legjobban ezen a tornán” – mondta Azarenka. „Az elejétől a végéig stabil voltam, és jól ki tudtam használni a variációs lehetőségeimet.”
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Iga Świątek is megoldotta az újabb feladatot, amit ezúttal Petra Martic rakott elé. Nem volt tükörsima, legalábbis az ő szintjén, de kettőben továbbment, ami azt jelenti, hogy zsinórban a 12. játszmáját nyerte füvön.
„Nyugodtnak érzem magam, ami azért is van, mert megnyertem a Roland Garrost, amivel tulajdonképpen egy fontos célt teljesítettem a szezonban” – mondta Świątek. „Éppen ezért maximálisan csak a játékra tudok összpontosítani.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés