Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem hozott meglepetést az eső miatt rekordkevés befejezett keddi mérkőzés Wimbledonban

Nánási Antal

Frissítve 05/07/2023 - 09:31 GMT+2

A sztereotípiákkal kapcsolatban általában két álláspont áll szemben egymással. Az egyik szerint általában tévesen alakítanak ki sémát egy-egy élethelyzetre vonatkozóan, míg a másik szerint épp az a lényegük, hogy átlagban azért helyesen festenek le egy jelenséget. Angliával kapcsolatban a legelső, ami mindenkinek eszébe jut, hogy ott mindig esik az eső.

Udvardy „szerencsés” sorsolás után pozitív érzésekkel jött le a Center pályáról

Teljesen szokványos jelenség egy Grand Slam-tornán, ha egy adott játéknapon összsesen nyolc mérkőzést tudnak lejátszani. Tegyük gyorsan hozzá, mindez a már a második hétre eső negyedik fordulóra igaz, amikor mindkét táblán már csak tizenhatan vannak versenyben.
Ezzel szemben az első hét, és különösen az első négy nap, a futószalagon játszott mérkőzésekről szól, amikor déltől egészen sötétedésig (fedett pályák esetén még annál is tovább) zajlanak a mérkőzések.
A Wimbledoni teniszbajnokság második játéknapján, kedden azonban meglehetősen szokatlan jelenségnek számít, hogy összesen nyolc mérkőzést sikerült lejátszani, márpedig a mögöttünk hagyott játéknapon pontosan ez történt. Az előzetes terveknek megfelelően a centerpálya és az 1-es pálya kivételével magyar idő szerint délben el is kezdődött a játék, bő egy óra múlva azonban az eső az öltözőbe parancsolta a játékosokat. Ekkor még nem tudhattuk, hogy a külső pályákon ezzel véget is ért a program, a szűnni nem akaró égi áldás láttán ugyanis 18:00 magasságában a szervezők bejelentették, a félbeszakadt mérkőzéseket szerdán folytatják.
Így történt, hogy a két fedhető pályára tervezett hat mérkőzést minden gond nélkül le tudták játszani, a helyzet mentéseként pedig két további találkozót vittek be a tető alá, amelyet már hétfő sem sikerült befejezni. Cikkünkben összefoglaljuk a csonka játéknap befejezett mérkőzéseinek történéseit.
A centerpálya keddi programját a női címvédő Elena Rybakina mérkőzése nyitotta, aki Shelby Rogers ellen kezdte meg idei szereplését. A mérkőzést megelőzően kérdéses volt, hogy a Roland Garroson összeszedett vírusfertőzését teljesen még ki nem heverő kazah mire lesz képes amerikai ellenfelével szemben, hiszen egy felvezetőtornán lejátszott két mérkőzéssel a háta mögött érkezett Wimbledonba.
Az amerikainak sikerült is kihasználnia a láthatóan kissé darabosan mozgó Rybakina bizonytalanságát, és 6-4-re megnyerve az első szettet előnybe is került. A folytatásra megrázta magát a bajnok, a következő két játszmában összesen három játékot veszítve összességében magabiztosan jutott be a következő fordulóba.
picture

Wimbledon: Rogers - Rybakina - a mérkőzés legjobb pillanatai

Furcsa volt úgy itt játszani, hogy az alapvonal mentén nem kopott még ki a fű.” – jelezte a bajnoknő mérkőzést követő interjújában. A mérkőzést, a nap teljes centerpályás programjával együtt, a királyi páholyból figyelte a nyolcszoros bajnok Roger Federer, Rybakina pedig ennek a számlájára is írta az első játszmában látott bizonytalanságot.
Lehet, hogy azért voltam ideges az elején, mert itt van Roger. Fiatalabb koromban állandóan az ő játékát néztem, nagy rajongója vagyok.
Elena Rybakina ellenfele a következő körben a Nao Hibino-Alize Cornet mérkőzés győztese lesz.
picture

Roger Federer visszatért a wimbledoni centerpályára

A legnagyobb pálya második mérkőzését a kétszeres bajnok helyi hős, Andy Murray játszotta honfitársa és mentoráltja, Ryan Peniston ellen. A COVID járvány idején a brit játékosok Battle of the Brits néven házi bajnokságot tartottak, mindez most élesben is megvalósult a pályán.
A pontosan kétórás mérkőzés mindössze az első öt játékban volt szoros, 3-2-es vezetésnél Murray brékelt, és tulajdonképpen ott állva hagyta ellenfelét. A 6-3-ra megnyert első játszma után Peniston teljesen szétesett, Murray pedig hibái ellenére is dominált, a következő két szettben mindössze egyetlen játékot veszítve jutott be a második fordulóba, ahol várja a Dominic Thiem-Stefanos Tsitsipas csata győztesét.
A pályán adott interjúban a skót lovag ráerősített arra a néhény napja tett nyilatkozatára, miszerint nagyszerűen érzi magát fizikálisan:
“Régen nem éreztem magam fizikailag annyira jól, mint most, ami nyilván nagyon pozitív dolog. Az elmúlt néhány év nehézkes volt, bízom benne, hogy most kondival is bírom és sokáig juthatok.”
picture

Andy Murray

Fotó: Getty Images

A centerpálya (papíron) záró mérkőzését Udvardy Panna játszotta, aki bizonyos szempontból jó, más nézőpontból figyelve rossz sorsolást kapott, az ellenfele ugyanis Aryna Sabalenka volt. A mérkőzést a fehérorosz játékos nyerte két játszmában, biztosítva ezzel a helyét a legjobb 64 között.
“Mostanáig rá sem eszméltem, hogy mennyire hiányzott ez a hely.” – kezdte értékelését az idei Ausztrál Open győztese, utalva arra, hogy az orosz-ukrán háború miatt 2022-ben a szervezők tiltása miatt nem lehetett ott a mezőnyben.
“Próbáltam a legjobbamat nyújtani minden egyes pontnál és élvezni a játékot. Nagyszerű dolog, hogy az egyik esélyese vagyok ennek a csodálatos tornának, mindent megteszek azért, hogy a lehető legtovább meneteljek idén Wimbledonban.”
Sabalenka ellenfele a második fordulóban a Camila Giorgi-Varvara Gracheva párharc győztese lesz.
picture

Wimbledon 2023: Sabalenka - Udvardy mérkőzés összefoglaló

Az eső miatt még hétfőn félbeszakadó mérkőzését a viszonylag gyors alapprogram miatt kedden és a centerpályán fejezte be Quentin Halys és a huszonhetedik kiemelet brit Daniel Evans. A találkozót, némi meglepetésre, a francia játékos nyerte négy játszmában, a második fordulóban majd az ausztrál Aleksandr Vukic vár rá.
Az egyes pálya programját a Queens Clubban két hete tornát nyerő, és ezzel a világelsőséget újra visszaszerző Carlos Alcaraz nyitotta, aki Jeremy Chardy ellen edzett egy jót. A 6-0, 6-2, 7-5 arányban megnyert mérkőzésen minden a spanyol szája íze szerint zajlott, kivéve egy dolgot:
“Amikor a mérkőzés után a telefonomon a híreket pörgetve láttam, hogy Roger Federer a centerpályán van, kicsit irigykedtem azokra, akik ott játszhattak. Nagyon szerettem a játékát, és jó lett volna találkozni vele, de bízom benne, hogy lesz még alkalmam.”
picture

Alcaraz tükörsimán, tökéletes tenisszel verte Chardyt

Az első kiemelt spanyol egészen biztosan ismét francia ellenfelet kap a következő körben, Alexandre Müller és Arthur Rinderknech házi rangadójának győztese vár ugyanis rá.
A folytatásban pályára szólították a 2022-es döntős Ons Jabeurt is, akinek a dolgát a lengyel Magdalena Frech igyekezett megnehezíteni. A 6-3, 6-3-as végeredmény láttán kijelenthető, ezt a célt csak mérsékelten sikerült elérnie a lengyelnek.
Jabeur elemében volt, színes ütésekkel variálta a játékát, a mérkőzést pedig 33 nyerővel zárta. A változatos ütésrepertoár kapcsán megjegyezte:
“A személyiségemből fakad, hogy variálom az ütéseket. Utálom a rendet, nem szeretem beskatulyázni magam a klasszikus tenyeres-fonák tengelybe.”
picture

Ons Jabeur a labdazsonglőr.

Fotó: AFP

A láthatóan jó formában és vidám kedélyállapotban Wimbledonba érkező tunéziai teniszező következő ellenfele egyelőre még ismeretlen, mivel Ysaline Bonaventure (BEL) és Zhuoxuan Bai (CHN) nem tudta befejezni a mérkőzését. Igaz, a belga és a kínai teniszező a szerencsésebbek közül való, ők ugyains legalább el tudták kezdeni a találkozót, amely 7-6, 4-0-ás belga vezetésről folytatódhat a szerdai nap folyamán.
Az egyes pálya harmadik, de nem záró mérkőzését a 2022-ben elődöntőig jutó 12. kiemelt Cameron Norrie vívta a selejtezőből érkező cseh Thomas Machac ellen.
Az első játszmát magabiztosan hozta Norrie, a másodikban azonban váratlanul ritmust tudott váltani az élete első füvespályás főtáblás mérkőzését játszó cseh, és egyenlíteni tudott a szetteket tekintve.
A következő két játszmában már inkább ismét a brit akarata érvényesült, Norrie-nak azonban résen kellett lennie, különösen a negyedik szett egyik kulcsjátékában, amikor három bréklabdát is hárítania kellett. A mérkőzést végül négy játszmában lezáró Norrie elégedetten értékelt a mérkőzést követően.
picture

Cameron Norrie

Fotó: Getty Images

“Keményen kellett küzdenem, jó érzés, hogy sikerrel jártam. Most megtettem az első lépést, remélem, hogy eredményes hetek várnak még itt rám. Örülök, hogy a tavalyi teljesítményemmel kiérdemeltem, hogy idén ezen a pályán kezdhettem. Minden tökéletes volt, köszönöm Wimbledon.”- mondta az All England Clubban maga is tagsággal bíró brit, aki a következő körben a Mallorcai győztes Christopher Eubanks és a brazil Thiago Monteiro párharcának győztesével meccsel.
A centerpályához hasonlóan az egyes pálya programját is megtoldották egy hétfőn félbeszakadt mérkőzés befejezésével. A Roland Garroson negyeddöntőig jutó Thomas Martin Etcheverry négy játszmában legyőzte a hozzá hasonlóan salakspecialistának számító Bernabe Zapata Mirallest, és bejutott a következő fordulóba, ahol egy igazi nagy hal, Stan Wawrinka vár majd rá.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés