Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Wimbledon tiltott terület Becker számára – lehet, hogy csak 10 év múlva térhet vissza

Kálmán Laci

Frissítve 21/10/2023 - 13:27 GMT+2

Boris Beckernek kapóra jött Holger Rune hónapok óta tartó hullámvölgye, ahogy a fiatal dán is profitálhat abból, hogy a hatszoros Grand Slam-bajnok a börtönévei után épp keresi a visszautat a teniszvilág legfelsőbb köreihez. Rune jól járhat a német szakértelmével, Beckert pedig, ha sikeres lesz a dánnal, ismét a sikeredzők között emlegetik majd.

Kedvenc borításán sem talált magára Rune, két szett után búcsúzott Stockholmtól

Van azonban egy kis bökkenő, a korábbi háromszoros bajnok ugyanis jelenleg ki van tiltva Wimbledonból.
Boris Becker néhány nappal ezelőtt boldogan jelentette be, hogy igen, a hír igaz, ő Holger Rune új edzője. Egyelőre az év végéig, de ha jól tudnak együtt dolgozni, akkor jöhet a hosszútávú együttműködés. A német azonban jövőre még biztosan nem lehet ott Wimbledonban, mivel adóelkerülés miatt elítélték.
A bíróság két és fél év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a számára, amelyből nyolc hónapot letöltött az Egyesült Királyságban, ezt követően pedig szabadlábra helyezték. 2012 óta élt már az országban, ahol azonban a szabadulása után nem maradhatott tovább.
Jelenleg nem tiszta, hogy Becker mikor térhet vissza leghamarabb az Egyesül Királyságba, a beutazási tilalom hossza ugyanis akár 10 év is lehet. Persze ez csökkenthető is bizonyos ’kivételes körülmények’ figyelembevételével. Jelen állás szerint azonban Runét nem kísérheti el Becker a nyári füves szezon két fontos tornájára, a Queen’s Clubba és Wimbledonba sem.
„Bármilyen külföldi személynek, akit elítéltek egy bűncselekmény miatt, majd kiutasították az országból, tilos visszatérnie, amíg a velük kapcsolatos kiutasítási rendelet érvényben van” – mondta a brit belügyminisztérium szóvivője.
picture

Boris Becker rángathatja ki a gödörből a világ egyik legjobb fiatal játékosát

Fotó: AFP

A Beckerrel való együttműködésről Rune is posztolt a közösségi médiában, konkrétan arról, milyen jót edzettek együtt Monte-Carlóban. A dán helyzete edzői szempontból azonban korántsem egyértelmű. Tavaly ilyenkor kezdett együtt dolgozni Serena Williams volt mesterével, Patrick Mouratoglouval, mostanság azonban a francia háttérbe szorult, régi edzője, Hans Christensen viszont rendíthetetlenül ott van mellette.
Persze, ha Becker szavait vesszük alapul, a helyezt a Napnál is világosabb.
„Megerősíthetem, hogy én vagyok Holger Rune edzője. Büszke vagyok arra, hogy felkért engem. Igazából már régóta kapcsolatban állunk egymással.”
Beckernek ez lesz az első edzői szerepvállalása azóta, hogy 2013 és 2016 között Novak Djokovic felkészülését segítette. Ebben az időszakban a szerb hat Grand Slam-tornát nyert, és 122 héten át vezette a világranglistát.
A német egyébként hasonló szerepet tölthet be Rune mellett, mint amilyet Djokovic mellett. A szerbnek ugyanis ott volt Marian Vajda, és Becker ráadásként amolyan tanácsadó volt az edzői teamben. Mouratoglou hasonló feladatot látott el Rune mellett, az ő helyére léphet most a német szakember.
„Tizenöt vagy tizenhat éves volt Holger, amikor először találkoztunk” – mesélte Becker. „Az ATP Finals idején volt, amikor én még Novakkal dolgoztam, ő pedig az edzőpartnerünk volt. Ennyire régóta ismerem őt és az édesanyját. Ezt követően is kapcsolatban maradtunk, nemrég pedig jött a kérdés, hogy tudnék-e segíteni. Én igent mondtam, és felajánlottam, hogy meglátogatom őket Mote-Carlóban.”
picture

Holger Rune és Boris Becker

Fotó: Getty Images

„Beszéltünk aztán az év hátralévő részéről is. Én szabaddá tettem magam a bázeli és a párizsi torna idejére, és ha Holger kijut a világbajnokságra, akkor még Torinó is ott lesz. Ezt követően pedig majd eldöntjük, hogy folytatjuk-e együtt 2024-ben is.”
Rune 2022-ben nagy évet futott, legyőzte Djokovicot is, és behúzta a Paris Masterst. 2023 elején is ment még a szekér, utána azonban jött egy elég erős megtorpanás, igaz, sérülések is hátráltatták. Ettől függetlenül komoly visszaesést jelez, hogy a Wimbledon óta lejátszott nyolc meccséből hetet elveszített.
Az édesanyja szerint hátproblémákkal küzd, ő azonban játszik tovább. Legutóbb Miomir Kecmanovic verte Stockholmban az első fordulóban.
„Engem az érdekel, mi Holger motivációja” – mondta Becker. „És, hogy miért utazott el Kínába. Hogy megnyerje az első körös meccsét, vagy hogy a tornát? Vagy az, hogy pontokat szerezzen? Ha ennyi helyen indul, ki fog égni. Ezért kell megtervezni, hogy most mondjuk egy hét kemény edzés, most meg regeneráció, és esetleg egy 10 napos nyaralás a barátnővel.”
Úgy tűnik, azzal, hogy Becker visszatér a tourra, egyszersmind sikerül is rehabilitálnia magát. Legalábbis a teniszvilágban mindenképp.
picture

Holger Rune

Fotó: Getty Images

via smh
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés