Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Berrettini a kevés edzés ellenére visszavágott, Ruud szerint nem akkora meglepetés a kiesése

Németh Dániel

Publikálva 07/07/2023 - 12:00 GMT+2

Csütörtökön megkímélte Wimbledont az időjárás, és legfeljebb csak a sötétedés okozott fejtörést a szervezőknek. Matteo Berrettini magabiztosan zárta le a csúszós pálya miatt elhalasztott Lorenzo Sonego elleni mérkőzését, a stuttgartihoz képest feltűnően erős játékkal. Casper Ruudnek is megvoltak a maga lehetőségei, de végül öt szettben kikapott Liam Broadytól.

Meglepetés a férfiaknál is - a szabadkártyás brit srác küldte haza a negyedik kiemeltet Wimbledonban

Wimbledon előtt Matteo Berrettini sem tudta, hol tart a játékban, Casper Ruud ellenben valami hasonlóra számított.
A játéknap egyik legnagyobb meglepetését a szabadkártyás Liam Broady okozta azzal, hogy kiejtette a 4. kiemelt Casper Ruudöt a centerpálya nyitómeccsén. Vagy mégsem? Ruud a találkozó után ugyanis úgy fogalmazott, őt egyáltalán nem lepte meg a végeredmény, mivel a füves pályás teniszben előtte jár a brit teniszező. Ennek ellenére bőven voltak lehetőségei a norvégnak, hogy akár három szettben is befejezze, az első játszmát ugyanis brékelőnyről veszítette el.
„Elégedett vagyok az első négy szettel. Jól kezdtem, aztán egy kicsit elszúrtam, de sikerült újra elkapnom a fonalat, megnyertem a második és a harmadik szettet. A negyedik elején balszerencsém volt, elvette a szervámat, és nem tudtam visszajönni. Az ötödikben pedig ő dominált. Szerintem így is egész jó Wimbledonom volt, karrierem egyik legjobbja, egy kemény ötszettest veszítettem el a második fordulóban. Van, hogy így alakul.”
„Szerintem nem kérdés, hogy sokkal jobb füves pályás játékos nálam. Több a tapasztalata, hatékonyabbak az ütései, valószínűleg jobban is mozog. Láthattátok, hogy párszor megcsúsztam, elveszítettem az egyensúlyomat. Trükkös balkezes szervái vannak, amelyek füvön alig pattannak fel, emiatt nehéz kezelni őket. A ranglistát nézve meglepetés természetesen, de a mérkőzés alapján azt gondolom, jobb füves pályás játékos nálam az említett okok miatt.”
Broady a csütörtöki mérkőzés alapján úgy gondolja, amennyiben komolyan veszi a jövőben a füves teniszt, nagy potenciál van Ruudben ezen a borításon is, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikeresen alkalmazkodjon. „Nem látok rá okot, miért ne lehetne annyira jó, mint bárhol máshol. Túl jó teniszező, hogy ne tudjon átállni sikeresen egy másik borításra. Csak az a kérdés, hajlandó-e elhinni ezt magáról, és aztán megtalálja-e a módját az alkalmazkodásnak.”
picture

Meglepetés a férfiaknál is - a szabadkártyás brit srác küldte haza a negyedik kiemeltet Wimbledonban

A 29 éves brit azt is elmondta, egy álma vált valóra azzal, hogy meccset nyert a centerpályán, a múltbeli vereségei ugyanis sokáig kísértették. „Persze, hogy nagyon jó érzés. A juniorok között nagyon jó játékos voltam, második voltam a ranglistán. Az 1-es pályán játszottam a wimbledoni döntőben, szett- és brékelőnnyel vezettem, de teljesen összeomlottam. Szerintem ez az egész pályafutásom során üldözött. Talán ez az oka, hogy ennyire hosszú ideig tartott Challengert nyerni.”
Mindig zavart, hogy amikor a nagyobb pályákon játszhattam, sosem éreztem jól magam. Kikaptam Andytől a centeren, Raonictól és De Minaurtól az 1-esen, és még csak egy szettet sem sikerült elcsípnem.
Nagy megkönnyebbülést érzett Matteo Berrettini is, aki egy szoros mérkőzésen 6:7, 7:6, 7:6, 6:3-ra legyőzte honfitársát, Lorenzo Sonegót az első fordulóban. A korábbi wimbledoni döntős pár héttel ezelőtt 6:1, 6:2-re kapott ki Sonegótól Stuttgartban, és könnyek között hagyta el a pályát, saját bevallása szerint pedig még most sem tudta, készen áll-e a játékra. Ehhez képest nagy volt a kontraszt a stuttgarti játékához képest: ezúttal szinte teljesen esélytelen volt fogadóként Sonego.
picture

Matteo Berrettini és Lorenzo Sonego

Fotó: Getty Images

„Fogalmam sem volt, hogy készen állok-e. Alig edzettem, alig szerváltam. De hát mit is kellene csinálni egy Grand Slam előtt? Azt hiszem, hogy az akaratom erősebbnek bizonyult a felkészülésemnél. Úgy voltam vele, meglátjuk, mire megyek. Legbelül is tudom, hogy ezen a versenyen az eredménytől függetlenül játszani akarok” – magyarázta Berrettini, aki azt is hozzátette: talán még segített is neki, hogy több nap alatt játszották le a meccset, mert kevésbé terhelte a testét.
„Sosem egyszerű sérülésből visszatérni, és amikor karriered legrosszabb időszakán vagy túl, ez még inkább igaz. Az edzőm azt mondta, tavaly szinte elkényeztettem magam azzal, hogy a kézműtétemet követően két füves pályás tornagyőzelemmel tértem vissza. Emiatt most is nagy elvárásaim voltak. Amikor először játszottam Stuttgartban, azt éreztem, mintha sosem hagytam volna abba a füves pályás teniszt, hihetetlenül ment. Viszont nem volt túl sok meccs mögöttem.”
Néha egy kicsit előreszaladsz fejben, pedig mindig az adott pillanatban kell lenned. Én pedig nem tudtam kezelni azt a pillanatot, ami teljesen blokkolt érzelmileg, nem is igazán tudom ezt megmagyarázni.
Papíron trükkös ellenfelet kapott a női címvédő Elena Rybakina, ugyanis azzal az Alize Cornet-val találkozott, aki a Grand Slam-tornákon az előző négy mérkőzését megnyerte a top 10-es ellenfelek ellen. A kazah teniszező azonban sokkal élesebben játszott, mint az előző fordulóban, és két szettben legyőzte a francia játékost, aki a második játszma végén egy szerencsétlen mozdulat következtében meg is sérült.
picture

Közbeszólt a sérülés, két szettben lépett tovább a wimbledoni címvédő

„Ma sokkal jobban éreztem magam, az első szettben igazán jól ment a játék. Sokkal több energiám volt, mint a másodikban. De összességében úgy gondolom, jobban ment ma, mint az első fordulóban” – mondta Rybakina az idegességgel kapcsolatban. „Kiválóan kezdtem a találkozót, és örülök annak, hogy két szettben sikerült megoldanom, a második ugyanis elég trükkös játszma volt. Boldog vagyok, hogy bejutottam a harmadik körbe.”
„Hihetetlen füves pályás játékos, bár igazából minden borításon az” – mondta Cornet. „Kicsit meglepett az első szettben, hogy milyen ritmusban üti a labdákat. Ráadásul a szerváit is nehéz volt visszatenni a pályára, de a második játszmára sikerült egy kicsit megszokni, megtaláltam a megoldást. Sokkal jobban is alakult, egészen a drámai pillanatokig. Összességében azonban nagyon elégedett vagyok a második játszmával, inkább azt sajnálom, hogy lassan kezdtem a meccset.”
picture

Elina Svitolina ünnepli a második fordulós győzelmét Wimbledonban

Fotó: Getty Images

Elina Svitolina számára is folytatódik a torna, ugyanis három szettben legyőzte Elise Mertenst. „A mai meccs egy hullámvasút volt” – utalt a 6:1, 1:6, 6:1-es végeredményre – „de elégedett vagyok az első és a harmadik szettel. Jól adogattam és jól is játszottam” – mondta az ukrán teniszező, aki a következő fordulóban Sofia Keninnel találkozik. Kettejüknek ez lesz a hatodik egymás elleni mérkőzése (a párharcban Svitolina vezet 3-2-re), így elég jól ismerik egymást.
„Elég sokszor játszottunk egymással, utoljára talán Sencsenben. Elég kemény meccs volt, de igazából a többi is elég szorosan alakult. Kezd visszatérni a játéka, és most is nehéz találkozóra számítok” – nyilatkozta Svitolina. „Agresszíven játszik az alapvonalról, szereti keményen ütni a labdát, irányítani a labdameneteket. Gyorsan kell reagálnom, vagyis nagyon-nagyon jó lábmunkára lesz szükségem. Azt hiszem, valamilyen szinten hasonlít a játéka Mertensére.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés