Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Federer, Nadal, Djokovic és Murray magasabb szinten játszottak a mai Alcaraznál”

Németh Dániel

Publikálva 26/07/2023 - 11:51 GMT+2

Komplett játékosnak tartja Carlos Alcarazt, és úgy gondolja, benne van, hogy a következő évek a spanyolról szólnak majd. Günter Bresnik azonban arra is rámutatott: szerinte Alcaraz még nem érte el azt a szintet, amit a csúcson Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic vagy épp Andy Murray hozott. Dominic Thiem korábbi edzőjét a wimbledoni döntő sem nyűgözte le.

Wimbledon: Alcaraz - Djokovic - a mérkőzés legjobb pillanatai

Günter Bresnik szerint alacsony volt a színvonal a wimbledoni döntőben, Alcaraznak pedig abból a szempontból szerencséje van, hogy Djokovicék generációja kifutóban van.

Carlos Alcaraz megszakította Novak Djokovic veretlenségi sorozatát, és azon a helyszínen győzte le a 23-szoros Grand Slam-bajnokot, ahol az a legkevésbé tűnt valószínűnek: Wimbledonban. Egy dolog biztosan kijelenthető a döntő kapcsán: ez az összecsapás sokáig emlékezetes marad, utólag pedig – ha ez valóban elhozza a régóta jósolt generációváltást – még a mostaninál is nagyobb jelentősége lehet. De vajon mennyire volt színvonalas a mérkőzés?
Dominic Thiem korábbi edzőjét, Günter Bresniket nem nyűgözték le a látottak, szerinte a meccset alapvetően meghatározta az a tény, hogy Djokovic gyengébben teniszezett a szokásosnál. „Az első szett teljesen rossz volt, a negyedik elment. Meglepett, hogy Djokovic mennyire hanyag módon veszítette el a második játszma tie-breakjét. Novak egyébként sem játszott csúcsformában a döntőben”mondta az osztrák szakember a Kleine Zeitungnak.
Bresniknek konkrét elmélete is van arra vonatkozólag, miért nem tudott felpörögni a döntőre Djokovic, aki a történelmi 24. Grand Slam-győzelemért lépett pályára. Bresnik szerint a szerb karrierjét olyan szinten meghatározta a Roger Federer-Rafael Nadal-Andy Murray alkotta trió elleni küzdelem, hogy más játékosokkal szemben nehezebben találja meg a szükséges motivációt. Még Alcaraz sem mozgatta meg kellően a hétszeres wimbledoni bajnokot.
picture

Wimbledon: Alcaraz - Djokovic - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Az az elméletem, hogy a Roger Federerrel, Rafael Nadallal és Andy Murray-vel folytatott rivalizálása hozta elő belőle a csúcsteljesítményeit – ez persze a többiekre is igaz. Nem csak egyetlen mérkőzésre gondolok, hanem a köztes időre, az edzésekre, a felkészülésre. Alcaraz és Djokovic között nincs ilyen rivalizálás” – szögezte le Bresnik, aki azt jósolja, Federer visszavonulása és Nadal várható visszavonulása a szerb pályafutására nézve is meghatározó lesz.
„Mindig is azt mondtam, hogy ha megszűnik a folyamatos rivalizálás Nadallal és Federerrel, akkor Djokovic is kevésbé lesz motivált. Ráadásul most már 23 Grand Slam-győzelemmel rendelkezik. Alcaraz szabadabban teniszezhet, és könnyebb dolga van a hanyatlóban lévő idősebb teniszezők ellen. Ők még mindig magas szinten játszanak, de már látható a visszaesés” – magyarázta az edző, aki remek játékosnak tartja a spanyolt, ám egyelőre nem említené egy lapon őt a Nagy Négyessel.
Meggyőződésem, hogy Federer, Nadal, Djokovic – és talán még Murray is – magasabb szinten játszottak a mai Alcaraznál, amikor a csúcson voltak.
Bresnik úgy számol: ha Nadal teste is úgy akarja, ő is tényező lesz 2024-től kezdve, és nem csak Djokovic, de Alcaraz dolgát is megnehezítheti. Arról természetesen szó sincs, hogy Bresnik ne ismerné el a fiatal spanyol képességeit, rendkívül komplett játékosnak tartja a kétszeres GS-bajnokot. Szerinte jelenleg nem is feltétlenül az ütései emelik ki a mezőnyből, hanem az atletikus képességei – ezen a téren egészen megdöbbentő dolgokra képes.
picture

Alcaraz Djokovic hátsó kertjében indította el végérvényesen a generációváltást?

„Minden ütése megvan, máris komplett játékosnak számít, de mindezeken felül hihetetlen atletikus adottságai vannak. Csak azt tudom mondani, amit Gaël Monfils-tól hallottam róla. Az egyik meccsük után arról beszélt, hogy gyorsak és erősek voltak az ütései, ám ezzel nem okozott neki nagy gondot. Alcaraz sebessége azonban sokkolta. Monfils-nak pedig ezt elhihetjük, végtére is ő az egyik leggyorsabb játékosa a férfi mezőnynek.”
„Alcaraz ráadásul egyszerre komoly és szórakoztató. Ez a kettő akár ki is zárhatná egymást, de az ő esetében működik. Ott van mögötte az egyik legjobb edző Juan Carlos Ferrero személyében, aki rengeteg tapasztalattal bír, és távol tartja Alcarazt a hülyeségektől. Emlékezzünk vissza: ő korábban Alexander Zverevet edzette, de a német nem kért belőle a militáns módszerei miatt. Ferrero talán néha túl szigorú, de a sikerek őt igazolják.”
A következő nagy kérdés az lehet, vajon ez már az Alcaraz-éra kezdetének bizonyul-e, vagy a továbbiakban is Djokovic fogja meghatározni a Tourt. Bresnik a korábban említett motivációs tényezők alapján úgy számol, a következő években már Alcaraz lesz a sikeresebb, és ha elkerülik a sérülések, behúzhat pár nagy tornát. Ugyanakkor a motiváció az ő esetében is kérdéses lehet, mivel Bresnik szerint kevés valódi topjátékos van a jelenlegi top 10-ben.
„Abból a szempontból szerencsésnek mondhatja magát, hogy minden idők legjobb játékosai a visszavonuláson gondolkoznak, vagy már meg is tették ezt. A mostani top 10 színvonala sem a legerősebb, ráadásul ebben a korosztályban ő az egyetlen [aki ezen a szinten játszik]. Benne van, hogy dominálni fogja a következő éveket, de ehhez meg kell erősítenie a sikereit. Mindig történhet valami, neki pedig már voltak sérülései, és az is lehet, hogy bele fog unni az egészbe.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés