Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az ATP gyakorlatilag megfosztotta Novak Djokovicot a világelsőségétől

Szabó Gábor

Publikálva 21/05/2022 - 14:50 GMT+2

Ennél az egy mondatnál, azt hiszem, semmi sem jelzi jobban a helyzet abszurditását. Wimbledon hozott egy döntést, mely ellen elsőként és talán leghangosabban Novak Djokovic protestált. Az ATP válaszlépésének mégis ő lesz a legnagyobb vesztese. Sőt, talán az egyetlen igazi vesztese.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Pont egy hónappal ezelőtt jelentette be a wimbledoni szervezőbizottság, hogy idén sem az orosz, sem a fehérorosz játékosok nem vehetnek részt a tornán. Voltak, akik egyetértettek a döntéssel, voltak, akik nem, és azt is tudni lehetett, hogy az ATP, illetve a WTA egyértelműen az utóbbi táborhoz tartozik. Már az első pillanattól valamiféle retorziókról pusmogtak.
Itt most kell tennünk egy kis kitérőt, mert szerintem sokan nem tudják - márpedig azért nem, mert nem kell tudniuk, - hogy a tenisz szervezeti felépítése finoman szólva is sajátságos. Vannak ugye a Grand Slam-tornák mint önálló entitások; van az ATP és a WTA, a férfi és a női profi szövetség, melyek tömörítik a játékosokat és a legnagyobb tornákat; és van az ITF, mely az alacsonyabb szintekért és a csapatversenyekért felel. Ráadásul, hogy még bonyolódjon a helyzet, a Grand Slam-tornák külön-külön léteznek, külön-külön hozhatnak döntéseket. Ezért is játszhatnak az orosz játékosok holnaptól a Garroson, és ezért nem játszhatnak majd Wimbledonban. A tegnapi napon az ATP, a WTA és az ITF nagyjából ugyanazokat a megtorló intézkedéseket kommunikálta, mégsem egy közös közleményt adtak ki, hanem mindegyik szervezet bejelentette a maga döntését. Zárójel bezárva.
Nem ragoznám azt a kérdést, hogy kinek van igaza, jogos volt-e a kizárás, jogos-e a világranglistapontok megvonása. Egyfelől, egyszer már leírtam a véleményemet, másfelől pedig egyértelmű, hogy ez a kérdés is egy politikai hitvitává vált. Ki melyik oldalon áll, annak megfelelően érez ebben a kérdésben is. És úgy fest, akadnak ennél aktuálisabb problémák is.

Például, hogy bármennyire is érti bárki az ATP döntését, bármennyire is érti valaki, hogy mi volt a szándék, mik voltak a mozgatórugók, ettől még ez a döntés egy nonszensz.

Lehet persze mondani, hogy nem az ATP döntése volt a nonszensz, hanem a wimbledoni szervezőké, ám azt is látni kell, hogy sem a döntéshozók, sem maguk a döntések nincsenek egy súlycsoportban.
Wimbeldon az Wimbledon.
Amikor lemegy egy kisgyerek teniszezni, amikor még vannak álmai, wimbledoni bajnok szeretne lenni. Persze néhányan később, amikor már tudják, miként működik a rendszer, azt is mondják, hogy 'világelső szeretnék lenni', esetleg, hogy top10-es, top100-as játékos, de ettől még ebben a sportágban a létező legnagyobb cím, amit meg lehet szerezni, az Wimbledon.
A wimbledoni centerpálya
Ahol ráadásul mesés pénzdíjakat is osztanak, idén 48 000 font jár az első fordulós vereségért, ami ugye több, mint 20 millió forint, még a kvali első körében való kieséssel is kereshetsz majd' 4 milliót. Annak az esélye, hogy az ATP bármilyen szinten is gyengítené Wimbledon pozícióit ezzel a ranglistapont-megvonással, gyakorlatilag nulla.

Nem lesz olyan játékos, aki ne menne el Wimbledonba csak azért, mert nem osztanak világranglistapontokat, ebben biztosak lehetünk.

Ellenben a világranglista maga, az használhatatlan és igazságtalan lesz legalább egy évig. Novak Djokovic mindenképpen elveszíti világelsőségét, amikor kiesnek a tavalyi pontok, mert a hiányzó 2000 pontot nem tudja hol pótolni, jó eséllyel nem csak Medvedev, hanem még Zverev is megelőzi majd. Lesznek játékosok, akik hátul lesznek a ranglistán, pedig Wimbledonban jól szerepeltek, lesznek, akik pedig elöl, pedig rosszul játszottak ugyanott.
Ne feledjük, a világranglista azért alapvetően mégiscsak egy eszköz, nem pedig egy díj. Persze, adnak egy kis trófeát mindenkinek, aki világelső lett, jegyzik, ki meddig jutott, ki volt az ötvenben, a százban, satöbbi, ám azért mégiscsak az volna a legfontosabb, hogy a világranglista alapján el tudják dönteni a szervezők, ki játszhat egy tenisztornán és ki nem, ki legyen kiemelt és ki nem.
Novak Djokovic
Ha egy éven keresztül egy olyan ranglista alapján lehet nevezni, amely nem tükrözi a valóságot, ha egy éven keresztül egy olyan ranglista alapján emelnek ki, amelyben nincsenek benne a wimbledoni pontok, az senkinek se jó.

De az ATP-nek legkevésbé.

És akkor még egy kis delikát a végére: Azokon az ATP-tornákon, melyeket ugyanúgy Nagy-Britanniában rendeznek, és ezért ugyanúgy nem játszhatnak orosz és fehérorosz játékosok, azokon lehet világranglistapontokat szerezni.
Hagyok időt.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés