Barty második, Pliskova első Grand Slam-sikerére hajt, Wimbledonban viszont mindketten először döntőznek.

Ranglista és játéktudás alapján nem lehet meglepetésnek nevezni, hogy Barty és Pliskova játsszák az idei wimbledoni finálét, mégis némileg váratlan, hogy az eddig gyenge szezont futó Pliskova a győzelemért játszhat a füves pályás Grand Slamen.
Barty a Roland Garroson sérülés miatt kénytelen volt visszalépni, ezért Wimbledon előtt bizonytalan volt, milyen fizikai állapotban vág neki a versenynek. Az első fordulókban nem is tűnt túlságosan meggyőzőnek: a rákbetegségből felépült Carla Suarez Navarro ellen szettet veszített a nyitókörben, a második fordulóban Anna Blinkova ellen nem került bajba, de nem volt magabiztos Barty tenisze. Azonban mérkőzésről mérkőzésre haladva egyre inkább belejött a játékba, és fokozatosan egyre komolyabb riválisokat győzött le. A Roland Garros-bajnok Barbora Krejcikova és a háromszoros Grand Slam-győztes, idén Wimbledonban szebbik arcát mutató Angelique Kerber sem tudta megakadályozni, hogy a világelső eljusson a döntőig. Az ausztrál teniszező egyre magabiztosabbnak tűnik, fejben nagyon erős, így aligha nyomja majd a teher a fináléban. Barty a juniorok között már magasba emelhette a trófeát Wimbledonban, minden esélye megvan arra, hogy a felnőttek között is megtegye ugyanezt.
BNP Paribas Open
Kiesett az első kiemelt Indian Wellsben
12/10/2021 07:15

Ashleigh Barty

Fotó: Getty Images

Karolina Pliskova 2021-es idénye a wimbledoni tornáig nem alakult túl jól. Az Ausztrál Openen a harmadik, a Roland Garroson a második forduló jelentette számára a végállomást. Legjobb eredménye a római döntő volt, de az is kellemetlenül zárult számára, hiszen alig nyert pontot, és beleszaladt egy 6:0, 6:0-ás vereségbe. Wimbledonba két füves pályás vereséggel érkezett, mindenképp váratlan tehát, hogy most mégis magára talált, és pályafutása során másodszor jutott Grand Slam-döntőbe. A játéka természetesen megvan ahhoz, hogy ilyen eredményeket érjen el, hiszen hatalmas szervával és kőkemény tenyeressel rendelkezik, fejben azonban sokszor tűnt úgy, hogy nem elég meggyőző ahhoz, hogy folyamatosan jól szerepeljen Grand Slam-tornákon. Wimbledonban az első körben a Roland Garros-elődöntős Tamara Zidanseket verte két szoros szettben, majd viszonylag könnyebb ágon jutott el a legjobb négyig, ahol viszont a második kiemelt Aryna Sabalenka várt rá. Pliskova nyolc bréklabdát kihasználatlanul hagyva, végül kettős hibával veszítette el az első szettet, ennek ellenére nem veszítette el hitét, és a második, illetve a harmadik játszmában is nagyon korán került brékelőnybe. Ezt az előnyét mindkétszer meg tudta őrizni, ami hatalmas dolog egy wimbledoni döntőért küzdő teniszező esetében. Pliskova 2016-ban a US Openen játszotta eddigi egyetlen Grand Slam-fináléját, akkor vereséget szenvedett Kerbertől. Most talán felszabadultabban teniszezhet azáltal, hogy előzetesen senki sem várta el tőle, hogy ilyen sokáig jusson Wimbledonban, nagy adogatásaival pedig bőven lesz keresnivalója Barty ellen.

Karolina Pliskova

Fotó: Getty Images

Barty és Pliskova már hétszer összefutottak egymással, az ausztrál teniszező 5:2-re vezet kettejük párharcában, füvön 1:1-re állnak. Egymás elleni mérkőzéseikre jellemző, hogy gyakoriak a szoros szettek és a döntőjátszmás csaták. Összesen hat tie-breakre került sor eddigi hét találkozójukon, és csak háromszor ért véget két játszmában a mérkőzés.
A női döntő 15 órakor kezdődik, az Eurosport 2-n élőben lehet követni a találkozót!
https://i.eurosport.com/2021/07/02/3165581.jpg
BNP Paribas Open
Mindkét első kiemelt sikerrel vette a második kört Indian Wellsben
10/10/2021 08:19
Billie Jean King Cup
A világelső a Billie Jean King Kupán sem indul
05/10/2021 07:29