Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Australian Open, keddi program – Fucsovics sztárral játszik, Valkusz bemutatkozik, Alcaraz és Świątek elkezdi

Németh Dániel

Frissítve 15/01/2024 - 21:23 GMT+1

Az Australian Open keddi játéknapján két magyarnak is szurkolhatunk: Fucsovics Mártonra a remek formában lévő Grigor Dimitrov, a Grand Slamen debütáló Valkusz Mátéra az ausztrál Max Purcell vár. A sztárok közül Iga Świątek a 2020-as Australian Open-bajnok Sofia Keninnel kezd, Carlos Alcaraz pedig Richard Gasquet-val játszik a továbbjutásért.

Újabb ötszettessel ért véget Fucsovics Marci menetelése az Ausztrál Openen - Összefoglaló

Iga Świątek - Sofia Kenin, Rod Laver, 1. mérkőzés

Iga Świątek általában könnyedén szokta venni a Grand Slam-tornák első fázisát (van, amikor nem csak azt), ezúttal viszont papíron nehezebb ellenfele lesz a nyitófordulóban. Sofia Kenin személyében egy korábbi Ausztrál Open-bajnok vár rá, aki most bőszen szidhatja a szerencséjét, elvégre a kiemeléstől sem volt messze, mégis sikerült kifogni a legnehezebb ellenfelek egyikét. Vagy ha csak a ranglistát nézzük, akkor a legnehezebbet.
A lengyel a United-kupán látottak alapján remek formában van: öt egyéni meccséből hármat top 20-as játékos ellen játszott, de egész héten csak Caroline Garcia tudott szettet elcsenni tőle, a többieket (és a 6:1, 6:1-es folytatás alapján igazából a franciát is) simán legyőzte. Minden jel arra utal, hogy a lehető legjobb dolog történt vele azzal, hogy tavaly pár hétre elveszítette a világelsőséget, azóta ugyanis kemény pályán is ellenállhatatlan, novemberben megnyerte a világbajnokságot.
Ha ezzel a fókusszal, ilyen önbizalommal tud játszani Ausztráliában, akkor pokoli nehéz lesz őt megállítani, a holtszezonban ugyanis nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a maradék hiányosságait is eltüntesse. Többek között új szervát gyakorolt, illetve rengeteget röptézett, hogy gyakrabban fejezhesse be a pontot a hálónál. Bár ezeket valószínűleg nem az első forduló fogja próbára tenni, némi ízelítőt kaphatunk abból, mire számítsunk a lengyeltől 2024-ben.

Elena Rybakina - Karolína Plíšková, Rod Laver, esti program

Talán majd egyszer megtudjuk, mit vétett Rybakina a sors ellen, hogy ennyire gyakran összefognak ellene az égiek, mindenesetre Ausztráliában is kemény mérkőzéssel indít. Plíšková kétségtelenül nem mostanság érte el pályafutása legjobb eredményeit, ám a jobb napjain bárkire veszélyt jelenthet, elég kifognia egy extra napot adogatóként. Szóval könnyedén előfordulhat, hogy ez lesz az első kör legjobb mérkőzése a nőknél.
picture

Australian Open: Rybakina - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

Persze olyan nagyon Rybakinát sem kell félteni. A kazah teniszező remekül kezdte az évet, Świątekhez hasonlóan sorban hozta a tükörsima győzelmeket a felvezető versenyeken. Brisbane-ben úgy nyert tornát, hogy a legszorosabb szettje az Olivia Gadecki elleni 6:4 volt, utána Mertenst, Potapovát, Noskovát és Sabalenkát is könnyedén verte. Csak a miheztartást végett: utóbbit, aki szintén simán vette a döntőig vezető akadályokat, 6:0, 6:3-ra győzte le.
Rybakinának további önbizalmat adhat, hogy karrierje során sosem veszített még szettet Plíšková ellen, mindhárom meccsüket két szettben megoldotta.

Richard Gasquet – Carlos Alcaraz, Rod Laver, utolsó mérkőzés

Két év kihagyás után tért vissza ausztrál földre Carlos Alcaraz, aki ezúttal sem riadt vissza attól, hogy merész célokat tűzzön ki maga elé. Nem kevesebbet szeretne ugyanis, mint a Rod Laveren döntőzni Novak Djokoviccsal, a torna 10-szeres bajnokával, hogy a birodalmának kellős közepén csapjon össze minden idők legeredményesebb játékosával. Elsőre talán kedves, megmosolyogtató célnak hangzik, ám a wimbledoni döntő óta tudjuk, a spanyol számára sincs lehetetlen.
Vele kapcsolatban most az a fő kérdés, sikerült-e a szünetben feltöltődnie, újrakalibrálnia az előző szezon végére bizonytalanabbá vált teniszét. Ha igen, akkor a fenti cél, a döntő bőven elérhető, ellenkező esetben viszont lehetnek problémái a második héten. Nyitányként viszonylag kellemes ellenfelet kapott, Richard Gasquet-nak sebességben, erőben és taktikában sincs olyan a kezében, amit reálisan felhasználhatna a világranglista-2. ellen.
picture

Szupertiebreakre kényszerült a hetedik kiemelt a szupertehetség ellen

Láttunk már csodát a sportban és a teniszben, de ide talán annál is többre lenne szükség, hogy boruljon a papírforma.

Grigor Dimitrov – Fucsovics Márton, John Cain, 2. mérkőzés

Könnyen lehet, hogy ez a meccs akkor is felkerült volna a listánkra, ha nincs magyar érdekeltsége. Dimitrov jelenleg a legjobb formában lévő, (még) nem top 10-es teniszező, Fucsovics pedig a múltban többször bizonyította, illik komolyan venni Ausztráliában. Itt játszotta le pályafutása első GS-nyolcaddöntőjét, itt rabolt szettet Roger Federertől, és itt győzte le három meccslabdát hárítva Stan Wawrinkát döntő szett tie-breakben.
Az ember elfogultságában könnyebben jósolna hasonló bravúrt most is, ha Fucsovics nem sérül meg Brisbane-ben Matteo Arnaldi ellen. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a kezelések és a gyógyszerek megtették a hatásukat, a magyar játékos csípője folyamatosan javul, a jelenlegi Dimitrovval szemben azonban csak egy 100%-os Fucsovicsnak lehet esélye.
picture

Újabb ötszettessel ért véget Fucsovics Marci menetelése az Ausztrál Openen - Összefoglaló

Túlzás nélkül mondhatjuk ugyanis, hogy a bolgár sosem volt még ennyire összhangban a képességeivel, mostanra állt össze az a fej, ami tudja kezelni a tehetségét. Dimitrov főleg az előző szezon második felében kezdett el kimagaslóan és kiegyensúlyozottan játszani, Sanghajban megverte Alcarazt, Párizsban pedig 1000-es tornán játszhatott döntőt. Ezt az évet tornagyőzelemmel kezdte, ami elég nagy szó: 2017 óta ez volt az első sikere.
Fucsovics mérlege pozitív (2-1) Dimitrov ellen, de minden eddiginél nagyobb bravúr lenne, ha kedd hajnalban is megszorongatná a korábbi világbajnokot.

Valkusz Máté – Max Purcell, Kia, 2. mérkőzés

Az idei évet megelőzően Valkusz Máténak nem volt győzelme Grand Slam-torna selejtezőjében, az Ausztrál Openen azonban mindhárom meccsét behúzta a kvaliban. Kedden tehát életében először léphet pályára egy Grand Slam főtábláján, a párosítás alapján pedig még a következő bravúrban is lehet reménykedni.
Selejtezősként akár Djokovic vagy Medvedev is lehetett volna az ellenfele, helyettük viszont azt a Max Purcellt kapta, aki elsősorban a párosok között ért el kiemelkedő eredményeket, 2022-ben wimbledoni bajnok lett Matthew Ebden oldalán.
picture

Valkusz Máté legyőzte argentin ellenfelét a selejtezőben, egy lépésre került a főtáblától

Purcell tavaly már az egyénire koncentrált elsősorban, ami kiváló döntésnek bizonyult: bejutott hat Challenger-döntőbe, aminek a felét megnyerte, Cincinnatiben pedig egy 1000-es versenyen jutott negyeddöntőbe. Ezeknek köszönhetően rengeteget jött előre a ranglistán, a 220. helyről indulva beverekedte magát a top 40-be, jelenleg a 45.
A tapasztalat Purcell mellett szól, ráadásul a hazai közönség támogatását is élvezni fogja, ám ettől még érdemes lesz rákeresni a meccsre az Eurosport weboldalán, hátha összejön Valkusznak egy újabb bravúr Ausztráliában.

Az Eurosport várható keddi programja

Eurosport 1 (mind a négy meccs a Rod Laverről)
  • 01.00: Cameron Norrie - Juan Pablo Varillas
  • 02.00: Iga Świątek - Sofia Kenin
  • utána: Holger Rune - Yoshihito Nishioka
  • 09.00: Elena Rybakina - Karolina Plíšková
  • utána: Richard Gasquet - Carlos Alcaraz
Kiegészítő mérkőzések a nappali és az esti program között:
  • Danielle Collins - Angelique Kerber
  • Tommy Paul - Gregoire Barrere
Eurosport 2
  • Cameron Norrie - Juan Pablo Varillas
  • Grigor Dimitrov - Fucsovics Márton (kezdés: 2.30-3.00 körül)
  • Albert Ramos-Vinolas - Casper Ruud
  • Alexander Bublik - Summit Nagal
  • Emma Raducanu - Shelby Rogers
  • 09.00: Alexander Zverev, Dominik Köpfer
  • utána: Rebecca Marino - Jessica Pegula
Valkusz Máté a Kia Aréna második meccsén lép pályára, vagyis Fucsovicshoz hasonlóan hajnali 2.30-3.00 körül lehet reális a kezdés. Ezt a találkozót az Eurosport weboldalán és applikációjában lehet elérni magyar kommentárral.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása