Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A világelső a gyerekkori álmát váltaná valóra a wimbledoni döntőben

Takács Márton

Publikálva 09/07/2021 - 11:31 GMT+2

Wimbledon 2011-es junior bajnoka, Ashleigh Barty évek óta a szombati női egyes döntőre készült. Leendő ellenfele úgy gondolja, hogy a párosítás ennél jobb nem is lehetne.

Ashleigh Barty a második Grand Slam-győzelmére készül

Fotó: AFP

A két finalista elődöntő utáni nyilatkozatait ismertetjük.

Az azonnali kielégülés őrült világában élünk. Az emberek mindent akarnak, méghozzá azonnal: a legfrissebb híreket, a legújabb divatot, a legújabb kütyüket, kütyüket és kütyüket - de Ashleigh Barty nem ilyen.
Persze, ő is akarja a wimbledoni címet, de tudja, hogy szombatig kell várnia az esélyére. De hát 25 éve, amit ezen a bolygón töltött, a legtöbbet várt arra, hogy megnyerhesse a címet. Pár nappal több nem fog neki ártani.
Egy évtizeddel ezelőtt tágra nyílt szemű tinédzserként járt itt először - és a junior trófeával távozott. Bár ez egy másik életnek tűnhet, Barty kötődött az All England Clubhoz, annak hagyományaihoz és szívéhez, és ezt azóta is magával viszi.
Most, hogy 6:3, 7:6(3) arányban legyőzte Angelique Kerbert, és bejutott a döntőbe - Karolina Pliskova lesz az ellenfele -, közel áll ahhoz, hogy beteljesítse gyermekkori álmát.
"Őszintén szólva nem voltam biztos benne, hogy ez valaha is megtörténik." – mondta Barty. "Azt hiszem, folyamatosan helyzetbe kell hoznod magad. Wimbledon számomra egy csodálatos hely volt a tanuláshoz. Tíz évvel ezelőtt juniorként jöttem ide először, és rengeteget tanultam azon a héten. 2018-ban és 2019-ben talán az egyik legnehezebb két hét volt, amit valaha játszottam. Azzal a két vereséggel, amit azon a két tornán elszenvedtünk, pokolian sokat tanultam abból a két alkalomból.
Sokszor a legnagyobb fejlődés a legsötétebb időkből ered. Ezért volt olyan fontos számomra ez a verseny. Annyi mindent tanultam az összes tapasztalatomból: a jót, a rosszat, és mindent, ami a kettő között van. Csak hogy képes legyél tovább aprítani, folyamatosan kitenni magad, hagyni, hogy sebezhető legyél, csak önmagad lenni, tudva, hogy minden, ami ezzel együtt jár, egy lehetőség a tanulásra. Ez volt számunkra a legfontosabb ebben a két hétben."
picture

Barty legyőzte a korábbi bajnokot, és döntős Wimbledonban

2018-ban Barty a harmadik fordulóban, a következő évben pedig a negyedik fordulóban kapott ki. Egy Roland Garros-bajnok számára ez a második vereség különösen nehezen viselhető volt. De Barty nem az a típus, aki a csalódásokon rágódik, vagy hagyja magát önsajnálatba merülni.
"Az itt szerzett tapasztalatokból merítettem, amikor junior koromban itt játszottam. Minden egyes alkalommal, amikor visszasétálok ezekre a pályákra, hihetetlen emlékek köszönnek vissza. Azt hiszem, minden egyes alkalommal, amikor lehetőséged nyílik Wimbledonban játszani, a hála, a lehetőség és az izgalom érzése tölt el. Amióta 15 évesen először léptem be az All England Club kapuján, ez az érzés még mindig ugyanaz, minden egyes nap, amikor átlépem a kaput. Ez nem változott. Azt hiszem, az esemény iránti izgalom, az esemény iránti tiszta élvezet az, ami Wimbledont olyan különlegessé teszi."
Eszébe se jut, hogy azok a korábbi vereségek a fű miatt lehettek. Nem gondol arra, hogy a játékát nem erre a trükkös zöld talajra tervezték. Ehelyett ő és csapata megtanult alkalmazkodni. Amit ő a füvön csinál, azt talán soha nem teszi meg más borításon - de ez mind a tapasztalat része. És ami a legfontosabb, hogy az élményt élvezni kell.
"Valószínűleg a legnagyobb dolog ezeken a pályákon az, hogy alkalmazkodóképességre van szükséged. A pályák drámaian változnak a verseny elejétől a végéig. Fontos része a játék megtanulása és a játékmód kiigazítása a fű változásának megfelelően. Gyorsabbá és nehezebbé válik. Azt hiszem, fontos, hogy megértsd a pályák játékának különbségeit, ahogy haladsz előre. Csak ki kell menni a pályára és élvezni a lehetőséget."
És az ég tudja, eleget várt már arra, hogy élvezze ezt a döntőt.
picture

A világelső megpróbálta kilőni a labdát a sztratoszférába - válogatás a nap legszebb pontjaiból

Karolina Pliskova bevallotta, hogy a 2021-es wimbledoni bajnokság előtt olyannyira elkeseredett volt a formája miatt, hogy azon tűnődött, vajon túljut-e egyáltalán az első héten. Edzője, Sascha Bajin azonban meg volt győződve arról, hogy bejut a döntőbe - és így is tett, miután az első szett elvesztése után visszatért, és a 2. helyen kiemelt Aryna Sabalenkát 5:7, 6:4, 6:4-re legyőzte az elődöntőben.
"Az volt az álmom, hogy eljussak a második hétig, mert erre már jó ideje nem volt példa." - vallotta be vigyorogva a 29 éves cseh. "Soha nem gondoltam arra, hogy talán a döntőbe jutok. De Sascha bízott bennem. A meccs után azt mondta: ’Mondtam neked, hogy be fogsz jutni a döntőbe’. Félig még mindig nem tudom elhinni."
Pliskova az év elején állt össze Bajinnal, aki korábban Naomi Osakával is dolgozott már.
Wimbledonig nehéz volt a konkrét versenyelőmenetel, a korábbi világelső 2016 óta először csúszott ki a top tízből a ranglistán, éppen akkor, amikor ide érkezett. A döntőbe jutással azonban garantáltan visszaugrik a 7. helyre, és a 4. helyre jönne fel, ha szombaton le tudja győzni Ashleigh Bartyt.
picture

Karolina Pliskova

Fotó: Getty Images

A Sabalenka elleni győzelem még figyelemre méltóbb volt az első szett után, amelyben Pliskova nyolc bréklabdájából egyet sem tudott értékesíteni, majd szettlabdánál kettős hibát vétett.
"Nagyon dühös voltam emiatt." - jelentette ki őszintén. "Annyi esélyem volt az első szettben. Úgy gondoltam, különösen az utolsó játékban sokkal jobban is csinálhatnám. Nem csak a kettős hiba miatt. Két könnyű ütésem volt a játék elején. Kezdtem frusztrált lenni, hogy nem használtam ki a lehetőségeimet.
De határozottan úgy gondoltam, hogy megnyerhetem a második játszmát, mert bármikor, amikor a labdamenetben voltam, biztos voltam benne, hogy a pont az enyém lesz. Szóval csak a szerváról szólt, és a türelemről, ami nehéz - különösen nekem. De végül sikerült. Büszke vagyok arra, ahogyan kezeltem a helyzetet.
Az év elején közel voltam ahhoz, hogy jó szintet játsszak. Nem arról van szó, hogy szörnyen játszottam volna. Néha csak egy kicsit hiányzik az ember, és nem csinál semmi rosszat, ezért fontos, hogy kitartson. Az edzéseken jól játszottam, aztán a versenyeken nem igazán. Szóval nagyon boldog vagyok."
picture

Wimbledon : Pliskova-Sabalenka MECCSÖSSZEFOGLALÓ

Pliskova egyetlen korábbi Grand Slam-döntője a 2016-os US Openen a világelső Angelique Kerber elleni volt. Most a jelenlegi világranglista-vezető Bartyval kell megküzdenie, aki 4-2-es előnnyel áll a Tour-szintű találkozóik során.
A cseh öt évvel ezelőtt Nottinghamben nyerte meg az egyetlen füves találkozójukat, míg Barty idén Stuttgartban győzött a legutóbb salakon. De Pliskova is vesztesen állt Sabalenka ellen, így pozitívan érezheti magát.
"Tényleg úgy gondolom, hogy ennél jobb nem is lehetne." - mondta Pliskova. "Volt néhány jó mérkőzésünk. Nehéz lesz füvön a játéka miatt. Ez egy döntő. Bármi megtörténhet. Szerintem mindkettőnknek jó esélye van. Tudom, hogy sikerült már legyőznöm őt. Tudom, hogy néhányszor kikaptam, de minden alkalommal szoros meccs volt. Soha nem játszottam ellene borzalmas mérkőzést. A legutóbbi meccsünkön sok esélyem volt. Nem számítok könnyű meccsre, de biztosan lesznek esélyek. Az ember a legjobb játékos ellen akar játszani a döntőben - nem akarok rajta kívül senki mást ott látni."
Wimbledon Porsche

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés