Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal a Ćorić elleni vereségről: Nem ez volt életem meccse, de tudom, mit kell tennem

Németh Dániel

Frissítve 18/08/2022 - 11:16 GMT+2

Rafael Nadal számított rá, hogy nehéz dolga lesz Cincinnatiben, három szettben ki is kapott a vállsérülés után visszatérő Borna Ćorićtól. Bár a spanyol kevés pozitívumot látott a saját játékában, nem aggódik túlzottan, és bizakodó azzal kapcsolatban, hogy a US Openig előbbre fog lépni. Az egy év kihagyás után visszatérő Ćorić számára pedig így is nagy lökést adhat a siker.

Rafael Nadal

Fotó: AFP

Borna Ćorić pályafutása során harmadik alkalommal győzte le Rafael Nadalt.
„Olyan voltam, mint egy kisgyerek a cukorkaboltban. A negyeddöntőnkre megteltek a lelátók. Nagyon élveztem a mérkőzést. És hihetetlenül boldog voltam” – mondta Borna Ćorić pályafutása első igazán nagy sikeréről. 2014 októberében jártunk, az akkor 17 éves horvát épp csak belekóstolt a profik világába, a bázeli 500-as tenisztornán mégis sikerült megvernie gyerekkori példaképét, Rafael Nadalt.
Ćorićnak akkoriban talán nagyobb karriert jósoltak, azonban – ha a vártnál lassabban is – csak megérkezett a legjobbak közé: 2019 augusztusában a 12. helyen jegyezték a ranglistán, vagyis közel került a top 10-hez. 2021 elején azonban vállsérülést szenvedett, a műtétet követően pedig több mint egy évet kénytelen volt kihagyni, és kis túlzással kezdhetett mindent elölről a ranglista és az önbizalom terén egyaránt.
„Sosem egyszerű egy nagy sérülés után visszatérni. Egy évet kihagytam, ezt követően nehéz egyből jól teniszezni, éppen ezért minden egyes győzelemnek nagy jelentősége van az önbizalmam és a világranglistás helyezésem szempontjából. Utóbbi terén messze vagyok attól, ahol lenni szeretnék” – árulta el a Ćorić az ATP honlapjának. És ugyan mi lenne jobb önbizalomnövelő siker gyanánt, mint egy újabb Nadal elleni győzelem?
A cincinnati tenisztorna második fordulójában a horvát teniszező hatalmas küzdelemben, 7:6, 4:6, 6:3-ra legyőzte a világelsőségért is harcban lévő spanyolt. Aki szintén nem volt 100%-os állapotban, hiszen a felkészülését hasfalizom-sérülés hátráltatta, és csak pár hete kezdte meg az intenzívebb edzéseket. Nadal egyébként nem is aggódta túl a korai búcsút, számított rá, hogy hosszabb időbe telik, mire úgy igazán formába lendül.
picture

Nadal nem lesz világelső Cincinnatiben, Coric kiejtette a spanyolt

„Nyilvánvaló, hogy nem ez volt életem meccse. Ez előfordulhat. Történelmileg mindig is nehéz volt ez a verseny a számomra. Most ráadásul egy keményebb időszak után tértem vissza, így hát el tudom fogadni a helyzetet, és gratulálnom kell Bornának, aki jobban teniszezett. Nehezen találnék sok pozitívumot, mert fejlődnöm kell. Több edzésre van szükségem. Jobban kell fogadnom. Több időt kell a pályán töltenem.”
Az elejétől fogva megvoltak a lehetőségeim. A tie-breakben két nagy lehetőségem is volt a szettlabdáknál, én viszont borzalmasan oldottam meg két, többé-kevésbé könnyű ütést.
- ostorozta magát a spanyol.
„Kikapsz, mész tovább. Ismerem a módját. Számomra az a legfontosabb, hogy egészséges maradjak. Nem volt egyszerű menedzselni ezt a sérülést. Nehéz volt az előző másfél hónap, mert a szakadt hasfallal sosem tudod pontosan, mikor gyógyultál meg 100%-ban, ez pedig elbizonytalanít, mennyire adhatsz bele mindent a szerváknál. Előbbre kell lépnem, és már most arra gondolok, mennyi energiát adhat a New York-i közönség.”
Ćorić szempontjából újabb életre szóló élményt hozott a találkozó, ugyanis rég volt ehhez hasonló hangulatú mérkőzésben része. „Nagyon, nagyon különleges volt. Nekem kiesett az előző két év, nem játszottam ekkora színpadon, ekkora közönség előtt. Őszintén szólva nagyon vártam már ezt a mérkőzést, mert rég volt hasonló élményben részem. Az pedig különösen őrültté teszi az egészet, hogy még meg is nyertem.”
Amit Nadal mondott a sérülés természetéről, az Ćorić esetében is igaz, a válla sosem lesz már olyan, mint régen. Manapság minden mérkőzés előtt 30-40 percen át dolgozik a vállain, a versenyeken kívüli időszakban pedig 60-90 percet is rászánnak az előkészületekre. A horvát azonban könnyen elfogadta, hogy ez már a teniszhez tartozik, és nem érzi különösebben nagy árnak azért, hogy hétről hétre a pályán lehessen.
picture

Rafael Nadal és Borna Coric Cincinnatiben

Fotó: Getty Images

„Elég gyorsan megszokottá vált, mert ha folytatni akarom a munkámat, ami az én esetemben a tenisz, muszáj ezt elvégeznem. 30 percnyi extra melót nem tartok nagy árnak azért, hogy teniszezhessek. Ezt megteszed azért, amit szeretsz, nem nagy dolog. Az edzések előtt ez egy óra szokott lenni, a meccseknél csak fél. Ez a helyzet, nem olyan nagy ügy” – magyarázta a teniszező, aki azt is elismerte, változatlanul vannak fájdalmai.
Játék közben már nem gondolok rá, mert ha fáj is egy kicsit, ami néha előfordul, tudom, hogy ennél több kárt nem okozhatok. Egyszerűen el kell fogadnom, hogy fáj egy kicsit, ezzel együtt tudok élni.
Ćorić egyébként a pályafutása során harmadik alkalommal győzte le Nadalt, ezzel az aktív játékosok között Novak Djokovic mellett ő az egyetlen, aki legalább ötször játszott a spanyollal, és pozitív mérleggel rendelkezik ellene. A siker pedig talán megadja neki azt a lökést, ami a visszatérése óta nagyon hiányzott, a Nadal hiányában kinyíló táblán akár sokáig is menetelhet – ehhez persze még nehéz ellenfeleket kell legyőznie.
A következő fordulóban például Roberto Bautista Agut vár rá, akivel elég jól ismerik egymást, hiszen ez lesz a 10. összecsapásuk (a mérleg 5-4 Ćorić javára).
„Nagyon érdekes találkozó lesz. Agresszíven kell teniszeznem, ebben biztos vagyok, főként azért, mert nagyon hosszú meccset játszottunk, ami későn is ért véget. Szóval arra számítok, hogy még agresszívebben fogok teniszezni” – fogadkozott a horvát teniszező.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés