Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Két hónapja challengert játszott, most megnyerte a US Open legfontosabb felvezetőjét

Sergő Z. András

Frissítve 22/08/2022 - 16:48 GMT+2

Borna Čorić tavaly vállműtéten esett át, ezért tavasszal 200-on kívülre került a világranglistán. Védett ranglistásként indulhatott a főtáblán, ahol többek között Rafael Nadal ellen is győzni tudott egy fantasztikus menetelés során. Négy évvel az elveszített döntő után végre megvan az első Masters-győzelme.

Borna Coric

Fotó: Getty Images

Az elmúlt 1,5-2 év panaszaira adott méltó válasz volt a horvát Borna Čorić vasárnap esti győzelme a cincinnati 1000-es torna döntőjében. A korábban sérülésekkel nehezített időszak után igazi meglepetés-diadalmenet végén győzött 7-6 6-2-re vasárnap este a görög Stefanos Tsitsipas ellen.
A horvát két évvel ezelőtt, 2020-ban játszott utoljára ATP-döntőben, a múltheti tornán pedig többek között Rafael Nadal ellen is győzni tudott – még a második fordulóban. A döntőben – nagy nyomás alatt – nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, hiszen az első játszmát 1-4-ről fordította meg, a második játszmában pedig villámgyorsan gázolt át a torna negyedik kiemeltjén, így 1 óra 57 perc után tudott győzni Cincinnatiben.
Čorić a tavalyi szezon nagy részét vállsérülés miatt kihagyta, ezért ezen a tornán védett világranglistás hellyel indulhatott a 152. helyről. Ezen a héten azonban – győzelme révén – a 29. helyre lépett előre, ráadásul a göröggel szemben immáron pozitív a mérlege (2-1).
picture

Coric elképesztő visszatérése Cincinnatiban

„Nagyon, nagyon kemény mérkőzés volt. Az elején nem játszottam túl jól, és ezt ő (Tsitsipas) nagyon kihasználta. De elkezdtem jobban szerválni, jobban játszani, és keményen küzdöttem” – mondta Čorić pályaszéli interjújában. „Aztán a második szettben szerintem az év legjobb játszmáját tettem le a pályára.”
Čorić mindössze egy játszmát veszített a hat mérkőzés alatt, és az észak-amerikai fedettpályás szezon egyik csúcseseményének döntőjéig vezető úton megverte sorban Lorenzo Musettit, Nadalt, Roberto Bautista Agutot, Felix Auger-Aliassime-et és Cameron Norrie-t. A 25 éves teniszezőnek ez volt a harmadik tour-szintű győzelme, ráadásul mindhármat más borításon érte el. Az elsőt (250-es szinten) 2017-ben Marrakech-ben, a másodikat egy évvel később 500-as szinten, a hallei füvön.
„Köszönöm szüleimnek, akik most nincsenek itt, a nővéremnek, a csapatunknak. Nagyon nehéz volt számunkra ez az időszak” – mondta a győztes az ünnepélyes ceremonián. „Ugyanilyen nehéz volt a fizioterapeutámmal, aki nélkül nem lennék pályán… Aztán persze köszönöm a teniszedzőmnek, Maténak (Mate Delić). Nagyon keményen dolgoztunk, amivel ide jutottunk.”
picture

Borna Čorić már pozitív mérleggel áll görög ellenfelével szemben

Fotó: AFP

Valóban nehéz volt a visszatérés. 2018-ban, 21 évesen egyszer már eljutott egy Masters-torna döntőjébe. Akkor, Shanghaiban Novak Djokovic ellen veszített két játszmában. A következő év is jól indult, de a nyári füves szezonban hátfájdalmakkal kezdett küszködni. A koronavírus-járvány után, 2021 májusában bejelentette: vállműtét miatt kés alá fekszik.
A műtét előtt Čorić kilenc győzelmet aratott top ötös ellenfelek ellen, legjobb időszakában a világranglista 12. helyén állt. A horvát idén márciusban Indian Wellsben tért vissza, és 2022-ben 13 Tour-szintű mérkőzéséből 8-at elveszített, mielőtt Cincinnatiben álomrajtot vett volna.

Tehát idén a mostani torna előtt egész évben nem nyert annyit, mint az elmúlt héten ezen a tornán.

Ezzel némileg keresztülhúzta a jóval esélyesebbnek tartott Tsitsipas és a többi top10-játékos terveit. Egészen biztosan mindenki nagyobb eséllyel várta végső győztesnek a címvédő Daniil Medvedevet, a wimbledoni döntős Nick Kyrgiost, a 2. kiemelt Rafael Nadalt vagy azt a Tsitsipast, aki döntőbeli győzelmével harmadik Masters- és 10. ATP-tornagyőzelmét érte volna el. A görög, aki áprilisban Monte-Carlóban megvédte címét, az elődöntőben kemény meccset játszott Medvedevvel, a döntőre azonban jobban kifáradt, mint horvát ellenfele.
A győztes így végül Borna Čorić lett, aki rohamtempóban érkezett vissza az elit tenisz mezőnyébe. Június 19-én még egy pármai challenger-tornát nyert meg. Két hónap múlva pedig egy 1000-es tornát. Előtte összesen ketten tudták megtenni, hogy egy azon évben nyerjenek challengert és Masterst. Erre utoljára 1993-ban volt példa, akkor a svéd Mikael Pernfors tudott bemutatni ilyen látványos fejlődést.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés