Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tsitsipas szerint nem kell az oltás, neki elég jó az immunrendszere

Sergő Z. András

Publikálva 19/08/2021 - 15:05 GMT+2

Stefanos Tsitsipas megvédte a COVID-19 vakcinával kapcsolatos álláspontját. Korábban úgy beszélt: a fiatalabbak körében a nyájimmunitás elegendő kell, hogy legyen, és nincs szükség oltásra.

Stefanos Tsitsipas

Fotó: AFP

A hét elején tett kijelentését a legutóbbi meccse utáni sajtótájékoztatón megerősítette.

A hét elején a világranglista harmadik helyezettje elárulta, hogy ő személy szerint nem fogja beoltatni magát a vírus ellen, amíg a Touron nem lesz kötelező. Tsitsipas aggodalmát fejezte ki a mellékhatásokkal kapcsolatban, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy nem oltásellenes. inkább úgy mondaná: saját magával kapcsolatban hozta azt a döntést, hogy nem adja be.
A cincinnati torna csütörtök hajnali, Sebastian Korda ellen aratott második fordulós győzelmét követő sajtótájékoztatóján Tsitsipas tisztázta álláspontját a témával kapcsolatban. Azt mondta az újságíróknak, "nem látja okát" annak, hogy a 25 év alattiakat be kellene oltani, mert a program az "idősebbek" védelmére lett kitalálva. Tsitsipas a tesztelési eljárással kapcsolatban is fenntartásait fejezte ki.
picture

A világ három legjobb teniszezője közül kettő szkeptikus a koronavírus-oltással szemben

Fotó: AFP

"Fiatal vagyok, a 25 év alatti kategóriába tartozom" – idézte Tsitsipas szavait az SDNA nevű görög portál. "Úgy vélem, az oltóanyagot nem tesztelték eléggé. Vannak mellékhatásai, személyesen ismerek néhány embert, akinek voltak."
"Nem vagyok ellene a tisztázásnak, csak nem látom okát annak, hogy az én korosztályomban valakinek oltást kelljen kapnia. Azt hiszem, a koncepció szerint az idősebbeknek kellett volna beadni, ha nem tévedek. Erről nem tudunk túl sokat, és eddig nem is tették kötelezővé a Touron. Semmi szükség erre az egészre."
Bár nem kötelező, az ATP és a WTA is arra ösztönzi a játékosait, hogy beoltassák magukat. Néhány versenyen a játékosok például a helyszínen beoltathatják magukat, miközben a versenyükön játszanak. Stuart Fraser, a The Times szakírója például azt írta a Twitteren: az idei októberi Indian Wells-i tornán a szurkolók, a személyzet, a média, a szponzorok és az árusok számára kötelező lesz az oltás. Csak a játékosoknak nem.
"Nem mondtam semmi furcsát" – utalt vissza a hét elején tett nyilatkozatára a görög teniszező. "Mindenkinek megvan a saját álláspontja. Mindenki igyekszik nagyon diplomatikusan fogalmazni, gyakran éppen ezért nem tudjuk kifejteni a véleményünket valami konkrét dologról. De akkor mi értelme ezeket az interjúkat adni?" – érvelt a világranglista-harmadik.

Nem csak nem veszélyes, egyenesen jó

A 23 éves teniszező valószínűleg generál némi kritikát, miután azt mondta, szerinte jó, hogy a fiatalok elkapják és továbbadják a vírust, mert ez építi az immunitásukat. A sokat emlegetett nyájimmunitás akkor áll fenn, ha a lakosság jelentős része immunis egy kórokozóval szemben, akár oltás, akár korábbi fertőzés révén, és így megállítja a fertőzések számának növekedését. A COVID-19 esetében azonban a vírus különböző változatai miatt vitatható ennek a megközelítésnek a hatékonysága.
"Mindenkinek joga van azt tenni, amit helyesnek tart. Senki sem kényszeríthet rá egy vakcinára. Mindenkinek joga van eldönteni, hogy mit akar tenni. Ha meg akarja védeni magát a vakcinával, menjen és tegye meg" – mondta Tsitsipas.
picture

Western & Southern Open: Tsitsipas-Korda összefoglaló

"Nekünk, fiataloknak szerintem jó, ha átadjuk a vírust, mert immunitást építünk. Nem tekintem ezt valami rossz dolognak.
Mint mondtam, nem kötelező, mindenkinek megvan a szabadsága, hogy maga döntse el, mi a helyes és mi nem. Egy bizonyos ponton mindenkinek meg kell tennie, nem mondom az ellenkezőjét. Eljön majd az idő, amikor nem sok lehetőségünk lesz, de addig is szeretném, ha a vakcinának egy jobb változatát látnám, aminek több az előnye, mint a hátránya."
Forrás: Ubitennis

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés