Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Medvedev attól tart, rossz vége lesz a brutális időnek, Zverev a sérülése után esélytelennek érezte magát Alcaraz ellen

Németh Dániel

Frissítve 07/09/2023 - 12:58 GMT+2

Nagy meglepetések nélkül értek véget a US Open szerdai negyeddöntői. Aryna Sabalenka simán legyőzte Qinwen Zhenget, de Madison Keys is két játszmában múlta felül Markéta Vondroušovát. A férfiaknál Daniil Medvedev a hőség ellenére három szettben búcsúztatta a kilencedik GS-negyeddöntőjét elveszítő Andrey Rublevet, Carlos Alcaraz pedig esélyt sem adott Alexander Zverevnek.

Alcaraz magabiztosan verte Zverevet az elődöntőért

A nőknél és a férfiaknál is teljessé vált az elődöntős mezőny.

Aryna Sabalenka a szezon során mindegyik Grand Slam-tornán eljutott legalább az elődöntőig, ami legutóbb Serena Williamsnek sikerült 2016-ban. A fehérorosz remek sorozata kicsivel korábban, épp a tavalyi US Openen kezdődött, így a mostani az ötödik egymást követő major-verseny, amelyen ott van a legjobb négy között. A kínai Qinwen Zheng után a Markéta Vondroušovát két szettben búcsúztató Madison Keys lesz az ellenfele, akinek ez a hatodik GS-elődöntője.
„Nagyon elégedett vagyok a mai teljesítményemmel” – mondta Sabalenka. „Láttam az előző meccseit, hihetetlenül teniszezett, szóval nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szinten játszottam, és be tudtam fejezni két szettben. A második játszmában jobban játszott, jobban szervált, de számítottam erre, mert az első szettet követően nem volt veszítenivalója, és agresszívebb játékra váltott. Trükkös volt, de nagyon örülök, hogy így is el tudtam venni a szerváját.”
picture

US Open: Zheng - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Nyilvánvalóan többen fognak neki szurkolni” – utalt a következő találkozójára az új világelső. „Nem először fogok olyan stadionban játszani, amelyben az ellenfelemnek drukkolnak, szóval semmilyen szempontból nem zavar. Az a célom, hogy koncentrált maradjak és a legjobb teniszemet vegyem elő. Tudom, hogy ott ül a lelátón a csapatom, és vannak barátaim a stadionban, akik nekem szurkolnak. Plusz ott a családom is, nekem pedig ennyi elegendő.”
A két teniszezőnek ez lesz a negyedik egymás elleni mérkőzése, és rövid időn belül a második, legutóbb ugyanis a wimbledoni negyeddöntőben futottak össze. Sabalenka nem adott sok esélyt Keysnek, 6:2, 6:4-re megnyerte a találkozót, pedig az amerikainak még brékelőnye is volt a második játszmában. Keys hasonló mérkőzésre számít, mint amit a nyáron játszottak, de természetesen bízik abban, hogy a végkimenetel ezúttal más lesz.
picture

US Open: Vondrousova - Keys - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Rengeteg tanulságot le lehet vonni abból a meccsből. Az első, hogy legyőzött engem. Úgy gondolom, hogy hasonló sablonok és tendenciák várhatóak, amikre építhetek majd. Wimbledonban a második szettben brékelőnyben voltam, adódtak lehetőségeim. Egyértelműen meccsben voltam, szóval a vereség ellenére nem arról volt szó, hogy tanácstalanul álldogáltam volna. Számos pozitívumot magammal tudok vinni arról a meccsről, amit megpróbálok majd kihasználni.”
Szerintem az fogja eldönteni a meccset, ki tudja a lehető legkorábban átvenni az irányítást, elvégre mindkettőnk tenisze erre épül. Ha a labdamenetben hátrányba kerülünk, nagyon nehéz semleges helyzetet kialakítani, majd átmenni támadásba.
A férfiaknál mindkét negyeddöntős párosítás nagy csatát ígért, ami nem feltétlenül maradt el, ám elsősorban az időjárásnak köszönhetően. Különösen Daniil Medvedev és Andrey Rublev találkozója volt brutális, a 34 fokos hőséget a félig behúzott tető is csak tompítani tudta. A hőség mindkét játékost megviselte, Medvedev pedig már a meccs közben hangot adott a véleményének, amikor azt mondta a kamerába, egyszer valaki a pályán fog meghalni, és azt az egész világ végignézi.
„Sokat beszélhetnék arról, mennyire brutális körülmények vártak minket. Nem tudom, átjött-e ez a kamerán keresztül, de a folyamatos izzadás és törülközés után nem maradt bőr az orromon. Piros, de nem a nap miatt, egyszerűen nem maradt rajta bőr. Láttam az öltözőben Andreyt, akinek szintén vörös volt az arca, és neki sem a nap miatt, szóval ugyanaz lehetett a helyzet. Ez elég beszédes, mindent kiadtunk magunkból.”
picture

Medvedev folytatta a Rublev fölötti dominanciáját, ismét elődöntős a US Openen

„Én sem tudom, mit tehetnénk ez ellen. Nem állíthatjuk meg a versenyt négy napra, elvégre három-négy napja brutális az idő, azzal ugyanis borulna minden, a tévé, a jegyek. Mindent elrontana. Szóval nem látom, mit tehetnénk. De mégis felmerül, hogy vajon el tudunk-e menni három szettig ilyen körülmények között. Ennek nem mindenki fog örülni. Elveszíted az első két szettet, amivel gyakorlatilag vége is a meccsnek, holott az van benned, hogy basszus, vissza akartam jönni.”
Talán úgy fogom befejezni a karrieremet, hogy semmi sem változott, szóval simán lehet, hogy feleslegesen beszélek. De nem szeretnénk, hogy történjen valami, és aztán utólag azt mondják, Istenem, pont erről beszélt a Medvedev pár éve.
„Még csak nem is gondoltam az egészségemre” – mondta ezzel kapcsolatban Rublev, aki a kilencedik negyeddöntőjét is elbukta. „Ilyenkor csak az jár a fejemben, hogy küzdenem kell, mindegy, mennyire nehéz. A sport nem egyszerű, mindenre fel kell készülnöd. A végén a legjobb játékosok bebizonyítják, hogy ők készen állnak, és miért ők a legjobbak. Novak tegnap hasonló körülmények között játszott, és semmi sem történt, megnyerte a meccsét egy remek játékos, Taylor ellen.”
Medvedevnek a következő fordulóban nem csak az időjárás miatt kell aggódnia (talán pár fokot csökken is a hőmérséklet), a legnagyobb fejtörést Carlos Alcaraz jelenti majd, aki három szettben legyőzte Alexander Zverevet. A világelső az első szettben nem játszott annyira élesen, de hiába ütött 12 ki nem kényszerített hibát a 7 nyerője mellett, így is elhozta a játszmát, ami önbizalmat adott neki a folytatásra.
„Látva azt, hogy milyen szinten teniszezett Sascha az elején, nagyszerű volt, hogy meg tudtam nyerni az első szettet, még több önbizalmat adott, őt pedig talán egy kicsit lehúzta a folytatásban. Kihasználtam a lehetőségeimet. A harmadik szettben tudtam, hogy előnyben vagyok, magas szinten játszom, ő pedig nagyon nehéz helyzetben van. Ott már fizikális problémái is voltak, örülök, hogy be tudtam fejezni háromban” – magyarázta Alcaraz.
picture

Alcaraz magabiztosan verte Zverevet az elődöntőért

„Az első szettben elvehettem volna a szerváját, és az akkor talán az én oldalamra billen el, de nem így történt” – mondta Zverev. „A második játszmában érezni kezdtem valamit a hajlítómban, onnantól kezdve nem tudtam beleállni a szervákba. Csökkent valamelyest az adogatásaim sebessége, holott ellene jó napra van szükségem adogatóként, ellenkező esetben nehéz legyőzni. Ez a legnagyobb fegyverem, amit az első szett után elveszítettem, anélkül pedig nehéz felvenni a versenyt.”
Medvedev győzte már le Alcarazt karrierje során, de az még 2021-ben volt, amikor közel sem játszott ezen a szinten a spanyol. Az már beszédesebb, hogy idén kettőből kettőt nyert a kétszeres Grand Slam-bajnok, ráadásul Indian Wellsben és Wimbledonban egyaránt bántóan egyoldalú volt a mérkőzés. Nagyon úgy fest, hogy az orosznak nem igazán fekszik Alcaraz játéka, ám őt ismerve valamit megpróbál kitalálni az elődöntőre.
Taktikailag tökéletes meccseket játszottam. Mindent elég jól csináltam, szerintem a játékom is jól működik a Daniilhoz hasonló ellenfelekkel szemben. Igyekszem majd hasonlóan játszani, mint Indian Wellsben és Wimbledonban.
- jelentette ki Alcaraz.
„10-ből 11-esre kell játszanom, annyira erős Carlos” – nyilatkozta Medvedev, aki azt is kifejtette, mitől annyira jó a spanyol. „Minden ütése megvan. A többséghez képest nagyobb az ütőereje. Azt mondanám, a mezőny 97%-a nem tudja átütni rajtam a labdát, mert mindig ott vagyok, mindig futok, mindig próbálom visszatenni. Ő képes rá, mert megvan hozzá az ereje, láttunk tőle 160 km/h-s tenyeres nyerőket. Mások hiába próbálkoznának ilyesmivel, mi nem tudnánk ezt megcsinálni.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása