Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Utolérte a karma, Alcaraz lemosta a pályáról Medvedevet az Indian Wells-i döntőben

Nánási Antal

Frissítve 20/03/2023 - 10:09 GMT+1

A világelsőségre törő Carlos Alcaraz és az elmúlt másfél hónapot bombaformában végigjátszó Daniil Medvedev játszotta az év első ATP 1000-es tornájának döntőjét vasárnap este Indian Wellsben.

Carlos Alcaraz legyőzte Medvedevet az Indian Wells-i döntőben

A tornagyőzelemhez a spanyolnak nem volt szüksége a legjobbjára a talán élete legrosszabb napját kifogó orosz ellen.

Két korábbi világelső és két Grand Slam-győztes lépett pályára a Tenisz Paradicsomban vasárnap este, hogy megmérkőzzön az ötödik Grand Slamként is emlegetett ATP 1000-es torna döntőjében. A döntőben egymásnak feszülő Carlos Alcaraz és Daniil Medvedev ráadásul egyaránt az USA-ban ünnepelte eddigi egyetlen Grand Slam-győzelmét, az észak-amerikai keménypályás körülményekről tehát mindkettejüknek kellemes emlékei voltak. A spanyol 2022-ben Miamiban, az orosz pedig 2021-Torontóban nyert a GS szint alatti kategóriájú versenyt a régióban, így ebben a tekintetben is abszolút egyenlő előjelekkel várhatták a finálét.
Az első öt játék leginkább egy teniszmérkőzésen ritkán figyelt, ám annál fontosabb részlet, illetve annak hiánya miatt maradt emlékezetes, a stadionban ugyanis nem működött a mérkőzés hosszát mutató óra. Ezen kívül a székbíró mikrofonja is néma volt, így Mohamed Lahyaninak jobb híján bekiabálva kellett jeleznie az aktuális állást.
Nem valószínű, hogy ez zavarhatta meg Medvedevet, az orosz mindenesetre nagyon indiszponáltan kezdte a mérkőzést, Alcaraz ezzel szemben ihletett formában állt bele élete harmadik döntőjébe ezen a szinten. A spanyol gyorsan el is húzott 3-0-ra, a bréket pedig meg tudta tartani a szett végéig, 6-3-ra megnyerve azt.
picture

Carlos Alcaraz-Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

A második szett, annak ellenére, hogy alapvetően Medvedev az első játszmában ellőtte a hibázási lehetőségeit, az elsőhöz hasonló forgatókönyvvel indult. Az orosz mindössze a szett tizenegyedik labdamenetéből tudott először pontot csinálni, és az első három játékban jutott neki összesen három megnyert labdamenet. Így nem meglepő, hogy 3-0-ra megint Alcaraz húzott el, ez azonban ebben az esetben már dupla brékelőnyt jelentett a világelsőséggel egyre inkább reálisan kacérkodó spanyolnak.
Ez pedig végül elegendőnek is bizonyult, Alcaraz mindössze annyiban remegett meg, hogy nem az első, hanem csak a második mérkőzéslabdáját tudta beütni. Így 6-3, 6-2 lett a vége, a spanyol tehát tavalyi elődöntős pontjait idén 1000 pontra cseréli Indian Wellsben, és önbizalomtól duzzadva mehet tovább Miamiba, ahol ő a címvédő, és ahova már újra a világranglista vezetőjeként érkezhet.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: AFP

A díjátadó során a szokásoknak megfelelően előbb a vesztes fél kapta meg a maga kis trófeáját, így a mikrofon elé is elsőként Daniil Medvedev lépett, aki három tornagyőzelem és 19 megnyert mérkőzés után kellett, hogy újra vesztesen hagyja el a pályát.
“Gratulálok Carlosnak, aki fantasztikus dolgokat ért el már eddig is a karrierje során, ez a mostani győzelem is egy ilyen, egyúttal remélem, hogy legközelebb azért több esélyem lesz ellene. Ez egy furcsa hét volt a számomra az itteni nagy széllel, kicsit talán engem is meglepett, hogy a döntőig jutottam.
Egész héten szapultam a pályákat, talán ma ezt kaptam vissza. Úgy fair ezért, ha a pályának is megköszönöm a döntőt, és bízom benne, hogy a jövőben úgy változik, hogy egy kicsit jobban fogom tudni szeretni.”
picture

Daniil Medvedev

Fotó: AFP

Medvedev után pedig következhetett Alcaraz, aki 2022-es Miamiban és Madridban aratott győzelmei után a harmadik ATP 1000-es fináléját is megnyerte, ezúttal Indian Wellsben. Győzelmi beszédében ő a kötelező körökre helyezte a hangsúlyt.
“Gratulálok Daniilnak az elmúlt hetek nagyszerű játékához, a három megnyert torna és az itteni döntő engem is folyamatosan jobb teljesítményre ösztönzött. Korábban is mondtam, hogy nagyon különleges ez a helyszín a számomra, szinte már most azon jár az agyam, hogy alig várom, hogy egy év múlva újra itt lehessek.
Köszönöm a csapatomnak, azoknak akik itt vannak velem, és azoknak is, akik otthon maradtak. Tudom, hogy nagyon fiatal vagyok még és hogy sokszor nem könnyű velem, de köszönöm, hogy ezzel együtt is velem és mellettem vagytok.”
picture

A spanyol Alcaraz Juanjo Moreno fizioterapeutával és rehabilitációs szakemberrel, valamint Juan Carlos Ferrero edzővel Daniil Medvedev legyőzése után

Fotó: Eurosport

2023 első ATP 1000-es tornagyőztese tehát Carlos Alcaraz, aki a huszadik hetet kezdheti meg a világranglista élén. Folytatás szerdától Miamiban, az Eurosport 2 képernyőjén napi négy mérkőzéssel jelentkezünk, honlapunkon illetve az Eurosport applikációján pedig szokás szerint valamennyi pálya összes mérkőzése élőben követhető.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés