Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Świątek nem tudja, miért esett vissza a játéka, Djokovic már készül az amerikai közönségre

Németh Dániel

Publikálva 04/09/2023 - 12:31 GMT+2

Iga Świątek három szettben kikapott Jelena Ostapenkótól a US Open 4. fordulójában, amivel biztossá vált, hogy Aryna Sabalenka lesz az új világelső a nőknél. Továbbjutott Coco Gauff, Karolína Muchová és Sorana Cirstea is. A férfiaknál Ben Shelton továbbjutása meglepetés, a többi esélyesebbnek tartott játékos megoldotta a feladatát, Novak Djokovic, Taylor Fritz és Frances Tiafoe is negyeddöntős.

US Open: Gojo - Djokovic - a mérkőzés legjobb pillanatai

Benne volt, hogy a US Open nem csak a férfi, de a női világranglista elejét is átrendezi, Iga Świątek vereségével pedig eldőlt, hogy Aryna Sabalenka az új világelső.
Iga Świątek könnyedén rágta át magát a torna első részén, a negyedik fordulóban azonban egy régi mumus került fele szembe Jelena Ostapenko személyében. A korábbi Roland Garros-bajnok az is maradt, ugyanis negyedik alkalommal is legyőzte a világelsőt, elsősorban annak köszönhetően, hogy ezúttal sikerült kontrollálnia az agresszióját. Ostapenko 31 nyerővel és 20 ki nem kényszerített hibával zárta a meccset, és a második szett végétől nem adott esélyt Świąteknek.
„Az első szettben is azt éreztem, hogy nem játszom rosszul, csupán egy picit siettem. 10-15 centikkel tévedtem, szóval nem olyan sokkal. Az volt a legfontosabb, hogy agresszív maradjak és a saját játékomat játsszam. A második szett végére kezdtem jobban ráérezni a teniszemre, és aztán különösen a harmadik szettre állt össze” – értékelte győzelmét Ostapenko, aki 2017 után jutott egy szezonon belül két Grand Slamen is negyeddöntőbe.
„Imádok a teltházas nagy stadionokban játszani, rengeteg ember előtt. Ezért dolgozunk, ezért kapjuk a fizetésünket. Nagyszerű volt a hangulat. Nem volt ma veszítenivalóm. Tudtam, hogy kemény mérkőzés lesz, de készen álltam a csatára. Nagyon boldog vagyok; ugyan az első szettben nem találtam meg a játékomat, ugyanúgy küzdöttem, kerestem a teniszemet, próbáltam agresszív lenni. A végén sikerült megnyernem a meccset.”
Egyértelmű, hogy jól megy neki ellenem.
- ismerte el a világelsőségétől megfosztott Świątek.
picture

US Open: Swiatek - Ostapenko - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Persze nincs összehasonlítási alapom, mert mindig jól teniszezett a meccseinken. Az viszont kicsit meglepett, mennyire drasztikus volt a változás az én játékomban. Általában, ha rosszul megy a tenisz, akkor az elején küszködök, és aztán folyamatosan javulok, vagy megoldom a problémát. Ma viszont pont az ellenkezője történt. Nem tudom, miért, de hirtelen eltűnt a kontroll. Vissza kell ezt néznünk, mert fogalmam sincs, miért kezdtem el hirtelen ennyit hibázni.”
A US Opent követően biztosan Aryna Sabalenka lesz az új női világelső, ám a lengyel így is remek sorozatot zárt, 75 héten át vezette a rangsort. „Sokat jelentett, persze. Nagyszerű volt. Másfelől a vége felé már eléggé kimerítő is. Innentől kezdve az a feladatom, amit a csapatom és egy csomó nagyszerű játékos, Roger, Novak vagy Rafa említettek: a versenyekre kell koncentrálnom, és nem a ranglistára. Örülök, hogy egy kicsit feltöltődhetek.”
Ostapenko ellenfele Coco Gauff lesz a nyolc között, akit idén az Ausztrál Openen meglepően simán, 7:5, 6:3-ra legyőzött. Az akkori mérkőzésnek a két játékos tenyerese közti különbség volt a kulcsa, a lett könnyedén kényszerített ki hibákat a fiatal amerikaiból. Gauff sokat dolgozott, hogy ledolgozza ezt a hiányosságát, ám a második játszmában Caroline Wozniacki ellen is megmutatkozott, van még mit csiszolni ezen a téren, ugyanis 16 ki nem kényszerített hibát vétett tenyeres oldalról.
picture

US Open: Wozniacki - Gauff - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Caroline olyan játékos, aki számít a hibáidra, ugyanakkor nem is játszhatsz túlságosan röviden ellene, mert ő is tud agresszív lenni. Elég nehéz megtalálni az egyensúlyt. Azért veszítettem el a második szettet, mert sokat hibáztam. Folyamatosan mondogattam magamnak, készen kell állnom az extra labdákra, mert ellene sokszor nem akkor ér véget a labdamenet, amikor azt hiszed, hogy már vége” – magyarázta az amerikai, aki a döntő szettben más felfogást választott, mint amit az edzői tanácsoltak.
„Egyetértek azzal, hogy a hosszabb labdamenetek nekem kedveztek. Abban a pillanatban azonban úgy éreztem, hogy a hosszabb labdamenetek éltetik, így kényszeríti ki a hibákat. Szerintem a csapatom azt próbálta üzenni, hogy kevesebbet vállaljak, de sokszor láttam őt teniszezni, és nem akartam olyan játékba belemenni, amikor túl passzív vagyok, és nem azt a teniszt játszom, amit szeretnék.”
Jelena keményen üti a labdát, Ausztráliában meg is vert. Vagy minden bejön neki, vagy semmi. Próbálok meccsben maradni, több olcsó pontot szerezni, mint ő.
A nap első negyeddöntőse Karolína Muchová volt, aki a kínai Xinyu Wang legyőzésével elmondhatja magáról, hogy mind a négy Grand Slamen sikerült legalább a nyolcig eljutnia. Furcsa módon az is benne van, hogy rövidesen Wimbledon lesz a legrosszabb tornája ezen a téren, az elődöntőért ugyanis Sorana Cirsteával játszik majd, aki két szettben legyőzte Belinda Bencicet, és 2009 után léphet újra pályára egy Grand Slam negyeddöntőjében.
picture

Muchová az első negyeddöntős, két és fél órás csatában győzte le kínai ellenfelét

A férfiaknál elmaradt a szenzáció, mindössze egy meglepetés volt: Ben Shelton négy szettben legyőzte a pocsék napot kifogó Tommy Pault, visszavágva így az Ausztrál Openen elszenvedett vereségért. Shelton ennek köszönhetően egy elég érdekes statisztikát is a magáénak mondhat: az év első és utolsó Grand Slam-tornáján egyaránt negyeddöntőbe jutott, a két major között viszont sorozatban 18 olyan versenye volt, amelyen legfeljebb egy meccset nyert meg.
picture

Az olimpiai bajnok legyőzésével jutott 2009 után először GS-negyeddöntőbe a román teniszező

„Igen, egyértelműen sikerült fejlesztenem a röptéimen” – mondta Paul dicséretére utalva. „A röptejáték elég trükkös dolog. Sokat kellett gyakorolni, és aztán a mérkőzéseken is alkalmazni. Sokkal nehezebb éles meccsen röptézni és jó röptéket ütni, mert nagyon kicsi a hibahatár. Próbálod alacsonyan ütni a háló felett, a labda viszont gyorsan érkezik feléd, szóval szükség van az ismétlésekre. Minél többször mész fel meccs közben a hálóhoz, annál jobb leszel.”
„Frances egy nagyon izgalmas játékos. Amióta a touron vagyok, olyan ő nekem, mintha a bátyám lenne, már az első ATP-meccsem előtt azt mondta, hogy hisz bennem. Nagyszerű srác a pályán kívül, a pályán viszont rémálom, annyi mindent tud a labdával. Ő az egyik olyan teniszező, aki szeret kapcsolatba lépni a közönséggel. Egyszerűen kihagyhatatlanok a meccsei, benne is megvan a Carlos Alcaraz-hatás, különösen itt New Yorkban. Itt szeretne leginkább bizonyítani.”
picture

Roddick nyomában - egy húszéves amerikai srác lett az első negyeddöntős a US Openen

Sheltonra a következő fordulóban egy másik amerikai vár Frances Tiafoe személyében, akinek nem jelentett nagy problémát Rinky Hijikata a nyolcaddöntőben. Az amerikai elismerte, hogy feszülten kezdte a meccset, ezért is volt viszonylag szoros az első szett, és aztán a lezárással is meggyűlt a baja, 5:3-nál egy pocsék adogatójátékkal bukta a szerváját. A lényeg azonban a továbbjutás volt, ami össze is jött, és kiváló esélyei vannak, hogy 2022 után ismét elődöntős legyen Flushing Meadowsban.
picture

US Open: Hijikata - Tiafoe - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Elképesztően hangos játékos. Nagyon keményen üti a labdát, óriási szervái vannak, ma volt 240 km/h-s adogatása is. Mindent belead ezekbe az ütésekbe. Nagyon fel tudja szívni magát, bátran támadja a hálót, remek röptéi vannak, és rendkívül atletikus. Nagyszerű játékos, jó őt nézni. Tőle halljuk a leghangosabb c’monokat az első ponttól az utolsóig. Szinte kiabál. Tele van energiával, szóval… Jót tesz a sportnak a jelenléte, jó ilyen srácot látni” – mondta következő ellenfeléről.
picture

US Open: Stricker - Fritz - a mérkőzés legjobb pillanatai

Shelton és Tiafoe mellett Taylor Fritz is biztosította a helyét a negyeddöntőben, miután három szoros szettben megverte a svájciak feltörekvő tehetségét, Dominic Strickert. Fritznek ez volt az első komolyabb tesztje a versenyen, de remekül helytállt, a következő körben pedig még többre lesz szükség, ugyanis Novak Djokovic vár rá. A szerbnek volt pár kellemetlen pillanata Borna Gojo ellen, a továbbjutása azonban nem forgott veszélyben.
„Elégedett vagyok. Tetszett az, ahogyan pályára léptem ma. Megfelelő intenzitással teniszeztem, remek volt az első szett. El akartam kerülni, hogy úgy járjak, mint a harmadik körben, ahol egy kicsit lapos voltam az elején. Ez jelentette a különbséget, különösen az első szettben. A második szorosabb volt, korán brékelőnybe került, de azonnal visszajöttem. Nyilvánvalóan az volt a kulcs, hogy semlegesítsem a szerváját, annyi adogatást tegyek vissza, amennyit csak tudok, futtassam őt.”
picture

US Open: Gojo - Djokovic - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Feltételezem, hogy a következő meccsemen Fritz mögött áll majd a közönség. Ha továbbjutok, Shelton vagy Tiafoe ellen is ez vár rám. Felkészültem erre, Amerikában vagyunk, és hazai játékosokkal is játszanunk kell. Az lepne meg, ha nem nekik drukkolnának. Fel fogok rá készülni mentálisan. Innentől egyre nehezebbek a meccsek, végtére is ez már a negyeddöntő egy Grand Slamen. Nagyon fontos, hogy egy akkora piacnak, mint Amerika, három játékosa is van a nyolc között.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása