Az előzetes rajlista láttán sokan felhördültek, de a szervezők hamar tisztázták a dolgot.
Novak Djokovic indulása az év utolsó Grand Slam-tornáján, a US Openen régóta kérdéses. A szerb játékos az év első nagy versenyét már kihagyta amiatt, mert nem oltatta be magát a koronavírus ellen, az amerikai beutazási szabályok pedig külföldiektől ugyanúgy elvárják a teljes oltottságot, így a korábbi világelső ezek alapján megint hoppon maradna.
Épp ezért váltott ki komoly visszhangot, amikor tegnap megjelent a torna előzetes rajtlistája, ezen pedig helyet kapott Djokovic is. A szervezők azonban egy közleményben azonnal siettek leszögezni, hogy ez csupán egy automatikus folyamat, nem változtat az érvényben lévő előírásokon.
National Bank Open
Serena Williams "már látja a fényt az alagút végén"
9 ÓRÁJA
„A Grand Slamek szabálykönyve szerint minden jogosult játékos automatikusan felkerül a férfi és női egyes főtáblájára, a torna első hétfőjét 42 nappal megelőző világranglista alapján. A US Openen nincs kötelező oltási előírás, de a torna tiszteletben tartja az amerikai kormány álláspontját a nem oltott külföldi állampolgárok beutazását illetően.”
Ez azt jelenti, hogy a helyzet nem változott: ha Djokovic nem oltatja be magát (ami nagyon valószínű), nem változnak az amerikai beutazási szabályok (ami az emelkedő esetszámok mellett furcsa lenne), vagy nem kap külön engedélyt, akkor nem lesz ott New Yorkban. Ezzel újabb esélyt veszítene el, hogy beérje Rafa Nadalt a Grand Slam örökranglista élén, és arra sem lenne módja, hogy a tavalyi döntő elvesztése után visszavágjon Daniil Medvedevnek.

Novak Djokovic, Daniil Medvedev

Fotó: AFP

A szerb ennek ellenére nem látja drámainak a helyzetet. Ugyan örülne, ha ott lehetne a tornán, de nemrég arról nyilatkozott, ellenkező esetben sem dől a kardjába.
Ha kapok engedélyt, ott leszek. Ha nem, akkor nem leszek ott, az sem a világ vége.
Érdekesség egyébként az előzetes listával kapcsolatban, hogy szerepel rajta a hatszoros US Open-bajnok Serena Williams neve is. A szeptemberben már 41 éves játékos korán búcsúzott a wimbledoni tornától, ennek ellenére valószínűleg a hazai GS-én is megpróbálkozik. Sőt, az sem lenne meglepetés, ha testvére, Venus Williams is az indulók között lenne. Ő Wimbledonban vegyes párosban lépett pályára, Torontóban viszont szabadkártyát kapott, így közel egy év után ismét meccset játszhat egyéniben is.
Forrás: SkySports
Tenisz
Több mint ezer pontot ver üldözőire Medvedev a világranglista élén, Djokovic továbbra is hatodik
TEGNAP 08:51
US Open
Djokovic elfelejtett szólni, hogy mégsem hajlandó megfizetni az oltatlansága árát
06/08/2022 17:30