Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic a US Open koronavírus-szabályairól: „Nem látok sok logikát mögötte”

Németh Dániel

Publikálva 30/06/2022 - 18:01 GMT+2

Novak Djokovic kijelentette: amennyiben nem léphet be oltatlanul az Egyesült Államok területére, akkor ki fogja hagyni a US Opent. Abban viszont nem lát túl sok logikát (legalábbis egészségügyi szempontból), ha az oltatlan amerikai játékosok elindulhatnak a versenyen, míg a többi hasonló státuszban lévő versenyző otthonról nézi végig a tornát.

Novak Djokovic

Fotó: AFP

Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés Djokovic és a US Open kapcsán.
A 20-szoros Grand Slam-bajnok értelemszerűen menne, hiszen a torna egyik fő esélyesének számítana, az amerikai szabályok értelmében viszont csak a koronavírus ellen beoltott személyek utazhatnak be az országba. Bár a USTA nem zárta ki, hogy oltatlan teniszezők részt vehessenek a versenyen, erre csak akkor van esély, amennyiben az utazásra vonatkozó feltételek megváltoznak, kivételezni viszont senkivel sem fognak.
Djokovic ebben a szezonban már kénytelen volt kihagyni az ausztrál nyílt teniszbajnokságot, ráadásul egy heteken át tartó kálváriát követően toloncolták ki az országból. Ezt követően a Sunshine Double versenyeit (Indian Wells és Miami) egyaránt kénytelen volt kihagyni, mivel az Egyesült Államok területére már a tavasszal is csak az oltással lehetett beutazni. A szerb teniszezőt Wimbledonban kérdezték arról, hogy áll most a szénája a US Open kapcsán.
„Jelen állás szerint az oltatlan emberek nem utazhatnak az USA-ba. Nem hivatalosan hallottam olyat, hogy néhányan megúszták, olyan emberek, akik nem voltak híresek, én viszont meg sem próbálkoznék az utazással, ha nem engedélyezett. Néhányan azt gondolják, hogy Ausztráliában hibáztam, de valójában épp az ellenkezője történt: engedéllyel indultam el, de erről már nem szeretnék hosszabban beszélni.”
A lényeg a következő: amennyiben azt mondják, hogy nem mehetek, nem fogok elindulni, sosem hoznám magam ebbe a helyzetbe. Még ha be is jutnék, a tévében látnának tenisz közben, és begyűjtenének.
- mondta a Tennis Majors újságírójának Djokovic.
picture

Novak Djokovic a 2021-es US Open döntőjében

Fotó: Getty Images

A szerb azt is elárulta, hogy nemrég váltottak néhány üzenetet Tennys Sandgrennel, és egyetértettek abban, hogy a jelenlegi szabályoknak nincs sok értelmük. Az oltatlanság ugyanis csak a külföldi állampolgárok esetében kizáró ok, az amerikai játékosoknál elméletben nincs ezzel kapcsolatos megkötés. Djokovic szerint ez a bizonyítéka annak, hogy itt inkább a politikai akarat érvényesül, mintsem az egészségügyi megfontolások.
„Kicsit komolyabbra fordítva: néhány napja chateltem Tenny Sandgrennel. Meg akartam köszönni neki, hogy kiállt mellettem ebben a helyzetben. Bőven volt értelme annak, amit ő mondott – ha az oltatlan játékosok nem vehetnek részt a US Openen, akkor ezt mindenkire ki kell terjeszteni. Nem látok egészségügyi okokat a háttérben, ha Tennys amerikai állampolgárként pályára léphet, miközben én nem. Amennyiben lenne amerikai állampolgárságom vagy zöld kártyám, játszatnék.”
Talán politikai logika van a háttérben – és nem egészségügyi – de ebbe az érthető okoknál fogva nem megyek bele jobban.
Djokovic elmondta: az a célja, hogy ott legyen a US Openen, ám ha nem így alakul, akkor sincs nagy dráma. „Karrierem mostani szakaszában a Grand Slamekre koncentrálok, és természetesen ott szeretnék lenni New Yorkban. Másfelől viszont, ha erre nem lesz lehetőségem, az sem a világ vége, előre fogunk tekinteni. Most viszont teljes mértékben Wimbledonra koncentrálok” – fogalmazott a szerb klasszis.
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés