Carlos Alcaraz egy elképesztő menetelés végén Casper Ruud legyőzésével tette fel a koronát a US Openen nyújtott teljesítményére, amivel nem csak az első Grand Slam-győzelmét, de a világelsőséget is megszerezte.

Már a tavasz folyamán kijelentette, hogy 2022-ben a Grand Slam-győzelem a célja, a US Openen pedig teljesült az álma. Carlos Alcaraznak kőkeményen meg kellett dolgoznia ezért a sikerért, hiszen rekordot jelentő 23 órát töltött a pályán az előző két hét során, lejátszott három brutálisan kemény ötszettest, Jannik Sinner ellen pedig még egy mérkőzéslabdát is hárított.
Sofia Open
Federer óta ő az első tornagyőztese Svájcnak, de úgy érzi, hálátlan szerep hárul az új nemzedékre
4 ÓRÁJA
Alcaraz egyébként is a kemény munkát tartja a siker legfontosabb komponensének, szerinte tévúton járnak azok, akik azt gondolják: pusztán a tehetségének köszönhetően jutott el idáig. A spanyol sajtónak adott, de az ATP honlapján is elérhető interjúban ezen kívül arról is beszélt, hogyan dolgozik a mentális erején, mitől fél a legjobban, és milyen céljai vannak a jövőre nézve.
Sokszor mondtad, hogy a világelsőség az álmod. Most, hogy ez megvan, maradt még valami, ami izgatna?
Egy Federer elleni mérkőzés egyértelműen ilyen, vagy az, ha a Nagy Hármast le tudnám győzni egy Grand Slamen. Mindig is azt mondtam, hogy csak akkor lehetsz a legjobb, ha képes vagy legyőzni a legjobbakat.
Néhány évvel ezelőtt egy interjúban visszautasítottad, hogy kivételes lennél. Most viszont sorban döntöd a rekordokat. Kitartasz az akkori álláspontod mellett, vagy most már te is úgy gondolod, hogy van benned valami különleges?
Ugyanaz a válaszom. Abban hiszek, hogy semmit sem kapsz ajándékba. Nem úgy megy, hogy csettintesz egyet, és a világ máris a lábaid előtt hever. Dolgoznod kell. Azt gondolom, hogy amit most elértem – a Grand Slam-győzelem és a világelsőség – a kemény munkának köszönhető, amit nagyon régóta csinálunk a csapatommal. Nem volt sétagalopp, meg kellett küzdenem érte, átlendülni a nehézségeken, hogy eljussak idáig. Nem vagyok különleges: senki sem mondta, hogy én leszek a legjobb, megdolgoztam érte.

US Open: Alcaraz - Ruud - a mérkőzés legjobb pillanatai

Sokszor beszélsz a családodról, a csapatodról, de a sikereidnek hány százaléka köthető a mentális téren elvégzett munkához?
Két vagy három éve dolgozom egy sportpszichológussal, Isabel Balaguerrel. Nagyszerű szakember, ő az egyik oka annak, hogy világelső lettem. Rengeteget fejlődtem neki köszönhetően. A teniszben fontos, hogy legyen egy ilyen szakember mellettünk, mert ez a sportág hétről hétre nagyon kimerítő tud lenni, miközben az egész évben fontos, hogy friss legyél mentálisan, megbirkózz a nyomással, valamint az óriási figyelemmel. Nem jelenteném ki, hogy pszichológus nélkül ez lehetetlen feladat, de lényegesen nehezebb lenne.
Milyen támpontokat kaptál tőle?
Beszélgetünk, tanácsokkal lát el bizonyos helyzetekben. „Ezt vagy azt kell tenned.” Ez segít a pályán, rengeteg módszert kapok tőle.
Abban is, hogy hogyan viszonyulj az újságírókhoz vagy az emberekhez?
Nem. Ezen a téren nem. Önmagam vagyok. Vele elsősorban azon dolgozunk, hogy a pályán hogyan kezeljem a különböző helyzeteket. Illetve, hogy elfogadjam azt a tényt, hogy egyre több ember fog felismerni, és, hogy képes legyek ezt kezelni.

Carlos Alcaraz civilben

Fotó: EFE

Mennyire épültek be ezek a szokások?
Próbáltam a már meglévőket fejleszteni, és oly módon beépíteni az újakat, hogy azok természetesek legyenek a számomra.
Mik azok, amiket minden alkalommal megcsinálsz?
A mérkőzések előtt nincs meghatározott rutinom; bemelegítésnél persze mindig ugyanaz a procedúra, mindig ugyanott próbálunk felkészülni. Ha úgy érzem jónak, akkor zenét is hallgatok, ha nincs hozzá kedvem, akkor nyilván nem. Van néhány babonám a meccsek alatt, például a törülközőkkel, mindig négy labdát viszek magammal, amit aztán ötször pattintok le. A palackokat mindig sorba rendezem, aztán kortyolok az egyikből, utána jön az energiaszelet, majd pedig a banán.
Hogy néznek ki a napjaid a tenisz nélkül?
Őszintén szólva eléggé egyszerű ember vagyok, szóval azt szeretem leginkább, ha mondjuk öt-hat barátommal együtt leülünk egy padra, esetleg autóban ülve vagy otthon beszélgetünk nyugodtan, sztorizunk és nevetünk.
Mindenki azt tartja rólad, hogy játékosként nem ismersz félelmet. Mi az, amitől Carlos Alcaraz fél?
A kudarctól. Ez az egyik félelmem. Hogy cserben hagyok egy csomó embert.

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Milyen kudarcra gondolsz?
Hogy nem tudok felnőni az elvárásokhoz. Nyertem egy Grand Slamet, jelenleg én vagyok a világelső, de minden bizonnyal lesznek olyan versenyek, amelyeken elmaradok a várakozásoktól. Mindenekelőtt pedig cserben hagyom a körülöttem lévő embereket. Sokan gondolkodnak, sokaknak van véleménye, de én elsősorban azokról beszélek, akik közel állnak hozzám. Szóval ettől félek leginkább.
És a pályán kívül?
A sötéttől. Nem vagyok nagy horrofilm-rajongó. Elég sok mindentől félek.
Nadal tartja a rekordot 22 Grand Slam-győzelemmel. És most már neked is megvan az első.
Mindig büszke leszek, amikor Rafa Grand Slameket nyer, és nyilvánvaló, hogy ha én kikapok valahol, akkor mindig egy spanyolnak fogok szurkolni. Egy már nekem is van, de nem érzem úgy, hogy közelebb kerültem volna, még mindig van köztük 21. Most arra koncentrálok, hogy meglegyen a második, ami kevés embernek sikerült. Ez most a célom.
Forrás: ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
Nadal megelőzte Ruudöt, a történelemben először két spanyol az ATP-ranglista élén
12 ÓRÁJA
Tenisz
Erre megérte várni, Federer edzője könnyfakasztó sorokkal búcsúzik a bajnoktól
01/10/2022 - 12:17