Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lázban tartja a teniszvilágot a kérdés: mi fér bele egy mosdószünetbe?

Nánási Antal

Frissítve 01/09/2021 - 12:21 GMT+2

Túl vagyunk a US Open első teljes körén, és eddig, túlzás nélkül állítható, egy mosdószünet szolgáltatja a legkomolyabb beszéd- és vitatémát a tornával kapcsolatban.

Stefanos Tsitsipas és Andy Murray

Fotó: Getty Images

Mielőtt bárki megijedne, gyorsan szögezzük le: nem a teniszezők felejtettek el hirtelenjében játszani és nem fulladt unalomba az amerikai nyílt bajnokság első két napja. Pusztán vannak a tenisz szorosnak vélt szabályrendszerében olyan kevésbé konkretizált elemek, amelyek egyéni értelmezés esetén egy-egy játékos akár az előnyére válthat.

Először is idézzük fel a magyar idő szerint hétfőn este történteket. Adott a férfi egyes teljes első fordulós kínálatának legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapása, a nagy küzdő, korábbi háromszoros Grand Slam-győztes Andy Murray, valamint az idén Roland Garros-döntőt játszó, korábbi világbajnok Stefanos Tsitsipas között. Három játszmát követően az ellenfelénél tíz évvel idősebb skót állt jobban, a görög ekkor kikérte az ápolási szünetét. Ezt követően a negyedik szettet behúzta a görög, még mielőtt nekikezdhettek volna a döntő játszmának, nyolc perc erejéig elhagyta az Arthur Ashe Stadion pályáját.
Visszatérve a pályára Tsitsipas azzal indokolta a hosszú távollétet, hogy át kellett öltöznie. Tegyük gyorsan hozzá, valóban indokolt lehetett a ruhacsere, hiszen ekkor már majd négy órája játszottak, ráadásul melegben, magas páratartalom mellet. Hogy a körülmények mennyire nehezek voltak, arról a nap folyamán később pályára lépő Daniil Medvedev is mesélni tudna, aki a Richard Gasquet elleni mérkőzése harmadik játszmájában többször is az ütőjére támaszkodva próbált meg túlélni.
picture

Daniil Medvedev aus Russland schwitzt beim Tennis und nimmt Handtuch

Fotó: Getty Images

A szünet kellően kizökkentette a ritmusból Murray-t, Tsitsipas megnyerte a döntőszettet, ezzel behúzta a mérkőzést. A találkozó ezen a ponton végetért, utóélete azonban épp ekkor kezdődött el. Andy Murray, tőle abszolút szokatlan módon, hevesen bírálta ellenfelét a sajtótájékoztatóján, egészen addig ment, hogy Tsitsipas “minden tiszteletét” elveszítette a skót irányából. A görög természetesen egészen másképpen látta az esetet, a természetes szükségletek mellett leginkább arra hivatkozott, hogy egyetlen ATP-szabályt sem szegett meg.
A bökkenő leginkább itt van, nevezetesen, hogy mit engednek meg a szabályok. Az ATP jelenleg hivatalosnak tekinthető szabályzatában (Rulebook) az sterepel, hogy egy játékos csakis a székbíró engedélyével hagyhatja el a játékteret mérkőzés közben. Ha rövidre akarjuk zárni a témát, akkor itt meg is állhatunk, hiszen Tsitsipas természetesen egyeztetett a mérkőzésvezetővel, mielőtt elhagyta a pályát.
A kérdés inkább az, hogy vajon nem lehetett-e célja, szétizzadt ruházatának nyilvánvaló frissítése mellett, hogy a szünettel véglegesen megtörje Murray-t? Ne feltételezzük róla az alattomosságot, a szabályok ugyanakkor a kezére játszottak -amíg ugyanis a pályán kikért orvosi segítségnyújtásnak van egy ötperces időhatára, addig a mosdószünetre vonatkozóan nincs ilyen keret. Magyarul ott és úgy lehet feszegetni a másik idegrendszerét, amíg a székbíró nem látja úgy, hogy talán túlzásba esett a szünetelő játékost.
picture

Andy Murray.

Fotó: Getty Images

A pályatársak megosztottak

Ahogyan azt írásunk elején is jeleztük, a találkozó az ominózus eset után komoly utóéletre számíthatott, ez a nem túl merész jóslat pedig be is igazolódott. A kört maga Andy Murray nyitotta meg, aki saját Twitter oldalán posztolt üzenetében elmélkedett, miszerint Stafenos Tsitsipasnak nagyjából duplaanyi időbe telik megejteni egy mosdószünetet, mint amennyit Jeff Bezos a közelmúltban a világűrben tölthetett. Mint ismert, az Amazon dúsgazdag vezére pár hete négy perc erejéig saját űrhajójában tapasztalhatta meg a súlytalanság állapotát.
Dominic Thiem finoman szólva nem élete szezonját futotta idén, visszatérő sérülései miatt hetekkel a US Open előtt bejelentette, hogy nem csak New Yorkban nem lép pályára, összességében befejezte a szezonját. Mindez azonban felszabadít némi időt arra, hogy szakértsen, a Tennis Channel pedig gyorsan meg is kérdezte a 2020-as győztest a Murray-Tsitsipas mérkőzésen történtekkel kapcsolatban. Az osztrák játékos nem foglalt egyértelműen állást egyik vagy másik fél mellett, ugyanakkor kirajzolódó véleménye inkább Murray felé húz.
Óriási meccs volt, extrém körülmények között pazar teljesítményt nyújtott mindkét játékos. Meg tudom érteni Andyt, ugyanakkor az is világos, hogy New Yorkban egy ötszettes alatt egyszerűen nem lehet elkerülni, hogy ki ne kelljen menned legalább kétszer átöltözni, alsót cserélni, stb. Ugyanakkor ez nem tart túl sokáig, úgy gondolom meg kellene szabni egy időkeretet, ameddig egy ilyen szerelés-csere maximálisan tarthat.”
Reilly Opelka személyében Stefanos Tsitsipasnak is akadt egy pártfogója, akinek a véleménye szintén a Twitteren indult útjára kedden. A dél-koreai Kwon legyőzésével szintén a második fordulóba jutó amerikai óriás egyrészt beleszállt egy kicsit a sportújságírókba, akik szerinte “30 percet sem bírnának ki abban a melegben, amiben a játékosok órákon keresztül játszanak”, másrészt pedig egyértelműen a mosdószünet szükségessége mellett tette le voksát:
“Ha ezt valaki nem érti meg, akkor az az ember egészen biztosan egyetlen napot sem töltött el profi sportolóként és ennek még a közelében sem járt korábban.”
A történetlen egészen biztosan nem lesz ennyivel vége, borítékolható, hogy mind Tsitsipas, mind pedig Murray kap majd kérdéseket erről az esetről a közeljövőben, mint ahogyan arra is számíthatunk, hogy mások is megnyilvánulnak a témában. Ha másért nem is, azért feltétlenül napirenden kell tartani a kérdést, hogy rendezzék a pontos szabályi kereteket, a jelenlegi status quo ugyanis komoly jövőbeli viták táptalaja lehet.

US Open Porsche 2021
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés