Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem

Eurosport
Eurosport

Publikálva 14/09/2020 - 10:39 GMT+2

Az osztrák egész nap feszült volt, a meccs során sem tudott megnyugodni. Szerinte a győzelembe vetett hite segítette át.

Fotó: Eurosport

Dominic Thiem rendkívül feszült mérkőzésen, 0-2-ről felállva nyerte meg pályafutása első Grand Slam-címét. A találkozót követően az osztrák elismerte, megfordult benne, hogy a negyedik döntőjét is elveszíti, de már csak a mérkőzés súlya miatt sem tehette meg, hogy feladja. Alexander Zverev pedig azt sajnálta nagyon, hogy nem élt az ötödik szettben kínálkozó lehetőségeivel.

A mérkőzés képét talán még a vártnál is nagyobb mértékben meghatározta a tét, az első GS-cím megszerzésének lehetősége. Eleinte csak az osztrákon érződött, hogy összeroppantja a téthelyzet, ám ahogy Zverev megérezte az esélyt, tőle is menetrendszerűen jöttek a hibák. A döntő szett tökéletesen keretbe foglalta a történteket: mindkét játékos adogathatott a győzelemért, és mindkét alkalommal a meccs talán leggyengébb adogatójátékait láthattuk. A tie-breakben is az döntött elsősorban, ki követett el kevesebb durva hibát.
"Hatalmas megkönnyebbülés volt" - ismerte elThiem. "Ez a legnagyobb eredmény, amit teniszben el lehet érni."
Thiem lett az open-éra történetében az első játékos, aki kétszettes hátrányból felállva US Opent tudott nyerni. Az osztrákot többször is csak néhány labdamenet választotta el a vereségtől, a végén láthatóan fizikálisan is gondjai voltak, de valahogy sikerült megvalósítania az álmát. "Természetesen már gyerekként, a kezdetektől álmodoztam róla. De akkor ez még nagyon távolinak tűnt. Egy napon rájöttem, hogy talán meg tudom nyerni a négy legnagyobb torna valamelyikét. Rengeteg melót tettem bele, az egész életemet ennek szenteltem."
Drámai csatában lett Dominic Thiem a US Open új bajnoka | EurosportDominic Thiem egy rendkívül feszült mérkőzésen, végletekig kiélezett csatában, 0-2-ről fordítva verte Alexander Zverevet a US Open döntőjében, ezzel megszerezte pályafutása első Grand Slam-győzelmét. Bénultan a tét súlya alatt Thiem élete negyedik, míg Zverev az első Grand Slam-döntőjét játszotta New Yorkban.
A két játékos közül Thiem számított rutinosabbnak, hiszen neki ez volt a negyedik Grand Slam-döntője. A végén lehet, hogy ez is szerepet játszott az osztrák győzelmében, de a játékán egyáltalán nem érződött a döntős tapasztalat, sőt, mind közül valószínűleg most nyújtotta a leggyengébb teljesítményt. Miközben a Daniil Medvedev elleni elődöntőben a pálya minden részéről szórta a nyerőket, a fináléban nem merte, nem tudta elengedni a védjegyévé vált brutális erejű ütéseket, a fonákjában pedig egy idő után egyáltalán nem bízott.
"Nagyon akartam ezt a trófeát, és természetesen megfordult a fejemben, hogy ha ezt most elveszítem, 0-4-re állok a GS-döntőkben. Mindig ott van az ember fejében: vajon lesz még lehetőségem a győzelemre? Ezek a gondolatok nem segítenek, hogy felszabadultan, a legjobb teniszünket nyújtsuk. Nehéz volt ott maradni és hinni. De megtettem. Elvégre ez egy Slam-döntő. Végig hittem, vártam, hogy előbb-utóbb felszabadulok. Szerencsére nem volt késő visszabrékelni a döntő szettben. Onnantól egye és egyre erősebben hittem a győzelemben."
Adódik a kérdés, most, hogy GS-győztesnek mondhatja magát, megnyílik-e az út a további sikerek előtt. Thiem ebben bízik. "Azt várom, hogy innentől könnyebb lesz a legnagyobb tornákon. Persze, eddig is úgy gondoltam, hogy nagyszerű karrierem van, sokkal szebb, mint amiről valaha álmodozhattam volna. De egészen a mai napig egy nagy rész, egy nagy cél hiányzott. Most, hogy ez is megvan, abban bízom, hogy egy kicsit nyugodtabb leszek és felszabadultabban teniszezem majd a legnagyobb eseményeken."
Thiemnek a végén nem csak az idegességével, de a görccsel is meg kellett küzdenie. "Évek óta nem görcsöltem. De azt hiszem, hogy ez inkább mentális volt, mintsem fizikális. Egész nap nagyon feszült voltam, ami a mérkőzés első felében is érződött. Ma valahogy a hitem erősebb volt a testemnél, és ennek elképesztően örülök."
Alexander Zverev a mérkőzést követően elismerte, hogy többször is lett volna lehetősége megnyerni a döntőt. Hiszen nem csak szettek tekintetében vezetett 2-0-ra, de a harmadik játszma elején is brékelőnybe került, csakhogy visszaengedte a szettbe és a mérkőzésbe ellenfelét. Zverev azonban nem a harmadik játszmát sajnálja, hanem a döntő szettet, érzése szerint ugyanis itt került a legközelebb a győzelemhez. 5:3-nál konkrétan adogathatott a meccsért, de egyik pillanatról a másikra teljesen szétesett a játéka.
"Elragadtak az érzelmeim a beszéd alatt, alig tudtam két szót kinyögni. Nagyon nehéz pillanat volt. Elképesztően közel kerültem ahhoz, hogy Grand Slam-győztes legyek. Néhány játék, talán néhány labdamenet választott el ettől. Nem is a harmadik szett bosszant leginkább, hanem az ötödik. Rengeteg lehetőségem volt, és nem éltem velük. 23 éves vagyok, tehát nem hiszem, hogy ez volt az egyetlen lehetőségem a győzelemre. Hiszek benne, hogy egy napon én is Grand Slam-bajnok leszek" - mondta a német, aki a meccs végére szintén elfogyott fizikálisan.
"Görcsölt a bal combom, ezért nem tudtam nyomást helyezni rá. Képtelen voltam első szervákat ütni" - adta meg a magyarázatot, miért 150-160 körüli első szervákat ütött a döntő szett legfontosabb pillanataiban. Zverev ugyanakkor azt is elismerte, hogy a mérkőzés első felében egyébként is magasabb színvonalon szervált, mint a folytatásban. "Akkor fordult meg a mérkőzés, amikor a harmadik szettben, először a meccs folyamán, lebrékelt. Utána sokkal jobban játszott, én pedig sokkal rosszabbul. De még így is sok esélyem volt."
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés