Gyors, lassú, bolyhos, sima, nehéz, könnyű.
Csupán hat olyan jelző, ami igaz lehet egy teniszmérkőzés elengedhetetlen kellékeire – a labdákra. Léteznek borítás-specifikus labdák, a rengeteg gyártó azonban eltérő technológiát alkalmazva állítja őket elő. A különböző versenyek ráadásul más-más labdabeszállítóval szerződnek le, így kis túlzással pont annyi féle labdát alkalmaznak januártól decemberig a világ teniszpályáin, mint ahány versenyt megrendeznek.
A nagy tornák labdával való ellátása ráadásul, nyilvánvalóan, óriási presztizs egy cégnek, így ezekért a jogokért is ádáz verseny dúl. Ebből a szempontból a közelgő US Open a maga nemében külön kategóriát képvisel, hiszen az egyébként is extrém gyors keménypályákon könnyű, ennélfogva magasra szálló, gyors labdákat használ.
Tenisz
Szexuális zaklatással vádolják a lengyel szövetség elnökét, Świątek és Hurkacz vizsgálatot követel
23/11/2022 - 15:47
Ráadásul a US Open abban is eltér a többi Grand Slam gyakorlatától, hogy a férfi és a női mérkőzéseken más-más labdatípust használ. A maga nemében a leghangosabban minderre Graig Tyzzer hívta fel a világ figyelmét 2022 januárjában, közvetlenül azt követően, hogy Ashleigh Barty megnyerte az Ausztrál Opent. Az azóta már visszavonult ausztrál játékos edzője azt találta mondani, hogy amíg a US Open nem változtat a “labda politikáján”, Barty egészen biztosan nem nyerhet New Yorkban, és így nem tudja megcsinálni a karrier Grand Slamet.
Ma már tudjuk, hogy Barty valóban nem fog US Opent nyerni, hacsak évek múltán nem gondolja meg magát ismét, és vissza nem tér a WTA Tourra. A 2022-es amerikai nyílt bajnokság közeledtével azonban ismét felmerült a labdák kérdése. A Cincinnatiben zajló WTA 1000-es torna Swiatek-Keys nyolcaddöntőjét követően mindkét játékos beszélt a labdákról, egymással abszolút ellentétes álláspontra helyezkedve.

Madison Keys

Fotó: AFP

A világelső lengyel teniszező Wimbledon óta visszavett egy kicsit a földönkívüli üzemmódból, ez nála abban nyilvánul meg, hogy azóta néha elveszít néhány mérkőzést. A Keys elleni Cincinnatiben elszenvedett vereségével 4-4-es mérleggel áll azóta, hogy felépített egy 37 mérkőzéses győzelmi szériát, amivel nemcsak újra Roland Garros-bajnok lett, de bebetonozta a helyét a világranglista tetején.
A korábbi US Open-döntős Madison Keys elleni vereségét követő sajtótájékoztatón Swiatek kapott egy kérdést a labdákra vonatkozóan, válaszában pedig nem rejtette el a véleményét.
“Nem szeretem ezeket a labdákat, túlságosan könnyűek. Manapság nagyon fizikális teniszt játszunk, ezek a labdák pedig ehhez a játékhoz egyszerűen alkalmatlanok. Mérkőzés közben jóformán le sem tudom engedni a karomat, mivel állandóan magasra pattanó labdákkal kellene elbánnom.
A másik, amit nem értek, hogy miért kell nekünk más labdákkal játszanunk, mint a férfiaknak. Jó, azt értem, hogy úgy 15 évvel ezelőtt könnyebb labdákat vezettek be a női versenyen, hogy csökkentsék a könyöksérüléseket, csakhogy azóta a női teniszben is jóval nagyobb a hangsúly a fizikai felkészülésen, úgyhogy ez a különbség már nem indokolt.”
Ha nem ismernénk Iga Swiatek személyiségét, akár azt is gondolhatnánk, hogy egyszerűen a labdákra fogja a vereségét, és talán már előre mentegetőzik egy esetleges korai US Open-búcsú miatt. A lengyel világelső viszont nem az a panaszkodós fajta, ha pedig felidézzük Craig Tyzzer januári szavait, máris árnyaltabbá válik a kép.
Az US Openen eddig legjobb szerepléseként a negyedik fordulóig jutó lengyel ráadásul még egy érdekes dologra is felhívta a figyelmet:
“Mindezek tetejébe, még csak készülni sem tudok ezekkel a labdákkal azelőtt, hogy elkezdődne a US Opent megelőző időszak. Európában ugyanis nem lehet őket beszerezni. Illetve lehet US Open labdákat venni, de csak a férfi tornán használatosakat.”

Iga Swiatek

Fotó: AFP

A Swiateket Cincinnatiben legyőző Madison Keys (természetesen) más véleményen van a labdákat illetően.
“Ez a kedvenc labdám. Nagyon gyors, és szerintem egyike azon keveseknek, amely nem veszít a sebességéből akkor sem, amikor már a sokadik játékban használják. Talán egy kicsit zsugorodnak játék közben, de nem bolyhosodnak olyan erőteljesen, mint más típusok, ennélfogva pedig megőrzik a gyorsaságukat. Nekem pedig ez számít a leginkább.”
Az amerikai és a lengyel teniszező mérkőzésének összefoglalóját elnézve valóban szembetűnő, hogy az egyébként a mérkőzéseit domináló Swiatek mennyire visszaszorult az alapvonal mögé, és hogy mennyire küzdött sok esetben azzal, hogy pályára tegye egy-egy ütését. A kétszettes mérkőzést végül 14 ki nem kényszerített hibával zárta, ami egy korrekt mutató, az azonban nagyon beszédes, hogy mindössze 6 nyerő ütése volt, szemben Keys mutatójával, aki ebben a tekintetben is 14-ig jutott.
Iga Swiatek tehát komolyan küzd a labdákkal, van azonban a US Openig még egy bő hete, hogy tanulmányozza a játékszer működését. A torna során pedig meglátjuk, hogy a nagy ütők közül kinek hogyan fekszik majd a könnyű és extrém gyors labdákkal való játék.
WTA Finals
Caroline csodálatos fél éve: a 79. helyen is állt, vb-címével a negyedik helyen zárja az évet Garcia
10/11/2022 - 20:58
WTA Finals
Iga Swiątek káprázatos éve csak Serenához és Venushoz mérhető
09/11/2022 - 16:22