Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hiába van bombaformában, edzője szerint Bartynak nincs esélye a karrier Grand Slamre

Nánási Antal

Publikálva 30/01/2022 - 14:17 GMT+1

Az Ausztrál Open friss győztese eddigi három major diadalát három különböző helyszínen, ráadásul pedig három különböző borításon aratta. Edzője szerint azonban jelen körülmények között szinte kizárt, hogy meglegyen tanítványának a karrier Grand Slam.

Ashleigh Barty

Fotó: Getty Images

Ashleigh Barty személyében új bajnoka van az Ausztrál Opennek, miután a világelső két játszmában legyőzte az amerikai Danielle Collinst a verseny szombati fináléjában. Régóta érett már ez a győzelem Barty-nak, aki sikerével egy 44 éves rossz sorozatot szakított meg, legutóbb ugyanis 1978-ban nyerte hazai versenyző az ausztrál nyílt teniszbajnokságot. Az újdonsült bajnok imponáló magabiztossággal jutott el a fináléig, hiszen az első forduló, valamint az elődöntő között amellett, hogy játszmát nem veszített, öt játéknál többet is csak egyszer, Amanda Anisimova ellen vesztett el.
A Danielle Collins elleni döntőben aztán azt is bizonyította, hogy az idegei is rendben vannak, 1-5-ös vezetésről ugyanis nemcsak visszajönni volt képes a második szettbe, hanem a rövidítésben azt a maga javára is tudta fordítani. A Madison Keys elleni győztes elődöntőt követően a pályaszéli interjú során a bajnoknő úgy fogalmazott, ő nem készül megnézni a Swiatek-Collins elődöntőt, az inkább Tyzz feladata lesz.
Tyzz, azaz Graig Tyzzer nem más, mint Ashleigh Barty edzője, aki a krikett felé tett kitérőt követően, azaz 2016 óta foglalkozik minden idők legszerényebb és talán leginkább szerethető világelsőjével. Az edzőként immáron három Grand Slam-győzelemben közreműködő szakember, nyilvánvaló boldogsága mellett, egy érdekességre hívta fel első körben a figyelmet:
“Mindig is azt hittem, hogy Ash inkább keménypályás játékos, ezért biztos voltam benne, hogy az első Grand Slam győzelme is ezen a borításon születik. Nem is ő lenne, ha nem cáfolt volna rám azzal, hogy előbb salakon, majd füvön is nyerni tudott, mielőtt meglett a keménypályás győzelem.”
picture

Ashleigh Barty

Fotó: Getty Images

Ha látatlanban, csakis a játékosok származása alapján kellene rangsorolni az általuk valószínűsíthetően preferált borításokat, az ausztrálok hallatán valószínűleg keveseknek lenne a salak az első tippjük. Az Ausztrál Open keménypályás Grand Slam jellege mellett az ország néhány másik, alacsonyabb szintű versenyt is rendez mind az ATP-, mind pedig a WTA Tour számára, valamennyit ugyancsak keménypályán lebonyolítva. A Brit Nemzetközösséghez tartozván érthető a füvespálya irányába mutatott elköteleződés is, nem csoda, hogy például sokáig azt gondoltuk, hogy a közelgő ausztrál-magyar Davis Kupa-mérkőzést is ezen a borításon rendezik meg a házigazdák (végül keménypályán fogadnak bennünket Sydney-ben – a szerk.).
Ashleigh Barty azonban épp salakon lépett be a Grand Slam-győztesek klubjába, miután a 2019-es Roland Garroson simán legyőzte a döntőben a cseh Marketa Vondrousovát. A 2020-as szezont tulajdonképpen teljes egészében kihagyta, 2021-ben pedig Wimbledonban is felért a csúcsra, ismét csak egy cseh teniszező, Karolina Pliskova legyőzésével. Az alapértelmezetten kedvenc borításon való siker 2022-ig váratott magára, hab a tortán, hogy ez ráadásul hazai pályán jött neki össze. A szakmai kapcsolat mellett emberileg is a bajnoknőhöz közel lévő Tyzzer nem is fukarkodott a szavakkal Barty sokoldalúságának dícséretekor:
“Hihetlen, hogy megcsinálta, elképesztő, hogy három különböző borításon is felért a csúcsra. Annyit tehetünk, hogy hátradőlünk és figyeljük, hogy mire képes még, és milyen magasságokba jut azzal a színvonallal, amire ő a teniszben képes. Bevallom, néha még engem is ledöbbent, hogy mi minden rejlik benne.”
picture

Ashleigh Barty és Craig Tyzzer

Fotó: AFP

Három különböző Grand Slam-torna megyerését követően joggal merülhet fel jövőbeni célként a negyedik kiemelt verseny megnyerése is, így teljesítve a karrier Grand Slamet. Ashleigh Barty jelenlegi formáját, valamint általános játékinteligenciáját elnézve mindez abszolút reálisnak, már-már elvárásnak is tűnhet vele szemben. Edzője mégis, sokakat meghökkentve a szombati finálét követő sajtótájékoztatón, egyelőre tulajdonképpen kizárta ennek lehetőségét. A hiányzó US Open trófea begyűjtését ugyanis, addig, amíg a torna labda-politikája változatlan marad, lehetetlen küldetésnek tartja tanítványa számára:
“A US Opennek mindenképpen változtatnia kellene azon, hogy a nők és a férfiak különböző típusú labdákkal játszanak. A mostaniak ugyanis egy olyan játékosnak mint Ash, valóságos rémálmot jelentenek, annyira könnyűek. Az elmúlt két évben ez az egyetlen olyan torna, ahol marhabél húrozást használtunk, de kénytelen voltam poliészterre váltani, hogy legalább minimális szintű kontrollunk legyen a labda felett.”
“EZ AZ EGYETLEN OLYAN TORNA, AHOL KÜLÖN LABDÁKKAL JÁTSZANAK A NŐK ÉS A FÉRFIAK, ÉS ENNEK ŐSZINTÉN NEM TUDOM AZ OKÁT. HA EZEN NEM VÁLTOZTATNAK, ASH BIZTOSAN NEM NYER US OPENT.”
picture

Ashleigh Barty a US Openen

Fotó: AFP

Ashleigh Barty Grand Slam-mérlegére rápillantva valóban szembetűnő, hogy a US Open messze a leggyengébb major tornája. Eddigi hat New Yorki szereplése alkalmával a negyedik fordulón egyszer sem jutott túl, egy-egy első- és második fordulós búcsú mellett két harmadik fordulós szereplést tud még felmutatni.
Valószínűleg nem most kezd el azon morfondírozni, hogy vajon hogyan javíthatna az ottani mérlegén, Tyzzer szavai ugyanakkor rendkívül elgondolkodtatóak. Adott egy komplex játékos, aki mindhárom borításon megnyerte már a lehető legnagyobb versenyt, a negyedikre azonban jelen körülmények között nincs esélye. Mérget azért ne vegyünk Tyzzer Úr szavaira, elvégre, ahogyan az a fentiekből is kiderült, egyszer már bőven rácáfolt tanítványa.
Forrás: Tennis Majors
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés