Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovicot a hőség sem állította meg, Shelton körbeért, Gauff már nem veszi magát túl komolyan

Szabó Bence

Publikálva 06/09/2023 - 12:05 GMT+2

Kedden lezajlott a negyeddöntők első felvonása a US Openen. Novak Djokovic fölényes játékkal ejtette ki Taylor Fritzet, hiába küzdött a nagy meleggel és az ezúttal ellene szurkoló közönséggel is. Ellenfele a négy között az egy év alatt óriásit fejlődő Ben Shelton lesz, aki Frances Tiafoe-n lépett túl. Négy közé jutott Coco Gauff is, aki Karolina Muchovával játszik majd.

Djokovic megőrizte hibátlan mérlegét a US Open-negyeddöntőkben - Összefoglaló

Négy meccsből egyen borult a papírforma, de nem unatkoztunk kedden sem.
Az óriási hőség minden sportban képes felborítani az erőviszonyokat, vannak azonban olyan tövényszerűségek, amik így sem dőlnek meg. A tény, hogy Novak Djokovic 12 eddigi New York-i negyeddöntőjéből pont tizenkétszer győzött, amerikai játékosok ellen pedig zsinórban huszonkilencszer hagyta el nyertesen a pályát, ilyennek bizonyult, amikor a szerb sztár tegnap este a tikkasztó 34 fokban három szettben ejtette ki Taylor Fritzet.
A tornán kilencedik kiemelt amerikai hiába bukta el mindössze egyszer az adogatását a nyolc közé vezető úton, Djokovic a mérkőzés során hatszor is breakelte, ez pedig még a hazai közönség támogatása mellett is túl soknak bizonyult számára.
A mérkőzésen egyetlen pillanat volt – a harmadik játszmában, amikor Fritz egy breakkel visszajött 4-4-re – amikor a szerb egy kicsit is veszélyben érezhette a győzelmét, ekkor azonban elmondása szerint egyből tudta, hogy rövidre kell zárnia a meccset.
„Nem igazán akartam, hogy megnyerje a harmadik szettet, mivel akkor gondolom a közönség még jobban belefolyt volna a meccsbe, számomra pedig még nehezebb lett volna ezt kezelni. Természetes, hogy arra számítasz, a közönség a hazai versenyzőt támogatja majd.”
Djokovic a mérkőzés után hosszabban beszélt arról is, hogy meg kellett találnia az egyensúlyt az ezúttal nem neki szurkoló közönség hangjának kizárása és a nézők energiájának befogadása között. Emellett persze ott volt a meleg, amivel ő és Fritz is küzdöttek.
„Dőlt belőlem az izzadtság és láttam, hogy Taylor is pólót cserélt párszor. Nagyon párás idő volt, ami mindkettőnk számára nehézzé tette a meccset. Persze a körülmények azonosak voltak, mi pedig ezért vagyunk edzésben, hogy ilyen helyzetben is kihozzuk magunkból a legtöbbet. Nem volt könnyű, de ilyenkor is küzdened kell.”
A rossz hír Djokovic számára, hogy a két említett körülmény közül egyik sem nagyon fog változni, amikor a péntek során pályára lép majd az elődöntőben: a forróság egyelőre marad, ahogy az ellenfele is egy újabb amerikai játékos lesz. Ez utóbbit persze már a negyeddöntők előtt lehetett tudni, hiszen a másik ágon Frances Tiafoe és Ben Shelton találkozott a nyolc között, végül pedig 6-2, 3-6, 7-6(7), 6-2-vel az utóbbi jutott tovább.
Shelton eddigi profi pályafutása ezzel szépen körbeért. A 20 éves amerikai tavaly épp a US Openen mutatkozott be a nagyok között, egy remek első év után pedig most a hazai GS-tornáján tudott újabb szintet lépni. A komoly hőségben lejátszott három óra a fizikai fejlődését, míg a harmadik szett kulcsfontosságú rövidítésének megfordítása a mentális érését mutatta meg remekül.
„Azt gondolom, hogy mentálisan nagyobbat fejlődtem, mint fizikálisan. Több eset volt, amikor azt mondhattam volna a csapatomnak, hogy ennyi volt, elfáradtam és nem bírom tovább. Ehelyett azt mondtam magamnak, rendben vagyok és ezt az ellenfelem is érzi. Szerintem ez már önmagában fél győzelem.”
„Persze fizikálisan is előreléptem egy teljes év után a touron, hiszen többet voltam pályán, többet tudtam gyakorolni és keményen dolgoztam az edzőteremben is. A kondim egyértelműen javult, a mai győzelem pedig ezek összességének eredménye.”
Shelton az előző két körben két kiemelten, Tommy Paulon és Tiafoe-n jutott túl, a következő körben Djokovic viszont minden eddiginél sokkal nagyobb akadályt jelent majd számára. Ezt a fiatal amerikai is tudja, de nem érzi esélytelennek magát.
„Ha először találkozol valakivel, aki rengetegszer volt már hasonló helyzetben és nagyon sokszor került is ki belőle győztesen, az ott van valahol a fejedben. Tudod, hogy milyen stabil, mentálisan és fizikálisan egyaránt. Ezzel számolnom kell.”
„Viszont azt is gondolom, hogy van előnye a játékomnak egy olyannal szemben, akivel még nem találkoztam. Szerintem tudok olyat nyújtani, amit nem látni gyakran az ATP Touron. Mindenképpen megpróbálok majd valami mást hozni és felborítani az erőviszonyokat pénteken.”
A papírforma viszont nem borult fel a keddi női negyeddöntőkben. Erről elsőként Coco Gauff gondoskodott, aki alig több mint egy óra alatt 6-0, 6-2-vel lépett túl Jelena Ostapenkón. A 19 éves amerikai ezzel 2001 és Serena Williams óta a legfiatalabb hazai versenyző lett, aki négy közé jutott a tornán. Ez érthetően fokozott figyelemmel jár, ő azonban az utóbbi időszakban jobban hozzászokott ehhez.
„Gyerekként csak a trófeák nyerése járt a fejemben. Sose tömött lelátókról és kiosztott autógrammokról álmodtam, csak a győzelemről. Erre valószínűleg sose készítettem fel magamat, de az emberek miatt, akikkel találkoztam és akik kedves dolgokat mondanak nekem, megéri csinálni.”
Gauff elmondása szerint az utóbbi időben mutatott remek formájának – ami két komoly tornagyőzelem és 17-ből 16 megnyert meccs mutat – egyik titka, hogy jóval kevésbé veszi komolyan a játékot.
„Őszintén, bárcsak hamarabb elkezdtem volna jól szórakozni. Azt hittem, a győzelemhez óriási koncentrációra van szükség, ami igaz persze, de közben élvezned is kell. Ez változott, most már jobban élvezem.”
Hogy mennyire fogja élvezni a Karolina Muchova elleni elődöntőt, az egy jó kérdés, ők ketten mindenesetre alig pár héttel az egymás ellen megvívott cincinnati döntő után találkoznak újra. Ehhez a cseh versenyzőnek a nyolc között Sorana Cirsteán kellett túllépnie, amit meg is tett két szettben, 6-0, 6-3-al.
Ezzel a győzelemmel tovább folytatódik Muchova előretörése a világranglistán, ahol egy évvel ezelőtt a sérülései miatt mindössze a 235. helyen állt, most viszont már a top10-ben van, ezzel a szerepléssel pedig újra feljebb lép majd.
„Semmi ilyesmit nem vártam az év elején. Tényleg csak játszani akartam, mivel tavaly ez nem adatott meg sokszor. Lépésről lépésre haladtam, azzal, hogy majd meglátjuk, mi lesz. Hihetetlen, milyen gyorsan léptem előre. Nagyon boldog vagyok, tényleg értékelem a helyzetet.”
Források: US Open,ATP,WTA
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása