Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Murray kiábrándító vereségnek nevezte a Dimitrov ellenit, lehet, hogy át kell értékelnie a terveit

Takács Márton

Frissítve 01/09/2023 - 19:54 GMT+2

Andy Murray jelenleg nem tervezi, hogy visszavonul, de a háromszoros Grand Slam-győztes elismerte, a dolgok megváltozhatnak, ha a játéka visszafejlődik. A 36 éves skót a US Open második fordulójában saját maga számára is csalódást keltő módon szenvedett sima vereséget Grigor Dimitrovtól. Murray 2019 óta nem jutott be a legjobb 16 közé egy majorön.

US Open: Murray - Dimitrov - a mérkőzés legjobb pillanatai

Fordulóponthoz érkezhetett Andy Murray, és nem kedvező irányban befolyásolhatja pályafutását csütörtöki játéka.
A 19. helyen kiemelt Grigor Dimitrov a vártnál könnyebben, 6:3, 6:4, 6:1-re nyert Andy Murray ellen a US Open második fordulójában csütörtökön. Egy dolog az eredmény, Murray saját magához képest is gyengén teljesített ezen a meccsen, pedig borzasztóan készült erre a tornára (is).
Mindezek után felvetette, ha a teljesítménye megtorpan, illetve a játéka nem fejlődik, hanem romlik, fontolóra kell venni a jövőjét.
A 36 éves, fémcsípővel teniszező terminátor arra is utalt a mérkőzés után adott nyilatkozatában, hogy legutóbbi sima veresége után lehet, már nem lesz képes a Grand Slam-tornákon nagyot alkotni.
Murray négy éve, 2019 óta nem jutott be a legjobb 16 közé egy majorön, ahogy most, úgy Wimbledonban is a második forduló jelentette számára a végállomást. Év elején, az Ausztrál Openen a harmadik kanyarig ment sokáig emlékezetes két meccset megnyerve Matteo Berrettini és Thanasi Kokkinakis ellen.
A korai US Open-búcsú viszont nagy csapást jelent azért is, mert így szinte biztosan nem lesz kiemelt Melbourne-ben, tehát Wimbledon és New York után Ausztráliában is rengeteg függ majd a sorsolástól.
picture

Nem tudni, Andy Murray játszik-e még valaha a US Openen

Fotó: AFP

A csütörtöki sajtótájékoztatón Murray így nyilatkozott:
"Nyilvánvalóan kiábrándító, hogy nem úgy játszom, ahogy szeretnék. Talán el kell fogadnom ezeken a tornákon, hogy bár voltak nagyobb eredményeim, minden, amiről úgy éreztem, hogy képes vagyok rá, ezek után lehet, hogy többé nem fognak sikerülni.
Tisztában vagyok azzal, mit csinálok, hihetetlenül nagy kihívás a legmagasabb szinten játszani. És igen, vannak napok, amikor nehezebb, mint máskor. De ez most nyilvánvalóan egy nagyon kiábrándító vereség, a módja miatt is. Úgy értem, elég keményen küzdöttem, de nem játszottam elég jól.
Végső soron ezek azok a versenyek, amelyeken a legjobb teniszemet akarom játszani, több nagyszerű pillanatot szerezni, és ez idén nem sikerült.”
picture

A 2012-es bajnok Murray hiperagresszív tenisszel jutott tovább

Az óriási szívvel és küzdőképességgel rendelkező Murray kitart amellett, hogy jelenleg nem tervezi a visszavonulást, de elismeri, a dolgok változhatnak e téren is.
"Nyilvánvalóan fejlődtem idén a ranglista szempontjából” - folytatta a skót, aki jelenleg a 37. helyen áll a világranglistán.
"Volt néhány nagyszerű meccsem Ausztráliában. Dohában is volt pár csodálatos mérkőzésem. Azt hiszem, közel voltam ahhoz, hogy Wimbledonban is jól szerepeljek. Még mindig élvezem mindazt, ami a magas szintű játékkal jár. Élvezem a munkát. Az edzést, a fejlődést, azt, hogy jobbá válhatok. Ez az, ami tovább visz.
Ha a dolgok megváltoznak, és már nem élvezem ezt, vagy az eredményeimet, a helyezésemet és mindent, ha elkezdek visszalépni ebből a szempontból, mondjuk néhány hónap múlva a 60. helyen állok a világranglistán, ahelyett, hogy feljebb lépnék, akkor a dolgok megváltozhatnak."
picture

Murray a szokásosnál is csalódottabb volt a veresége miatt

Fotó: AFP

Emlékezhetünk rá, az idei wimbledoni tornán előbb honfitársát, Ryan Penistont búcsúztatta 6:0, 6:1, 6:3 arányban, majd a kiemelés hiánya miatt komoly ellenfelet kapott, és bár pazar, 4 óra 40 percen át tartó meccset játszott Stefanos Tsitsipas ellen, öt játszmában kikapott és kiesett.
"Frusztráló, amikor nem játszom jól. De megtörténhet. A legmagasabb szinten, ha nem teniszezem elég magas szinten, nagyon nehéz nyerni. Wimbledonban, amikor jól megy a játék, és esetleg még a sorsolás is megfelelő, még nehezebb elviselni a vereséget." – tette hozzá.
A Garrost éppen a minél jobb wimbledoni szereplés jegyében kihagyta, a US Openen a nyitó kanyarban Corentin Moutet még nem jelentett gondot neki, de aztán Dimitrov ellen nem volt esélye.
Egy hasizomhúzódás hátráltatta Murray észak-amerikai keménypályás nyarát, ami miatt a torontói torna közepén és a cincinnati verseny előtt vissza kellett lépnie. Ez is szerepet játszott abban, hogy a skót nem kapott kiemelt helyet a US Openen. Murray azonban nem használja ezt kifogásként.
picture

Andy Murray fénysebességre kapcsolva mentett hatalmasat, Dimitrov egy baráti pacsival válaszolt

"Ha sokáig el akarok jutni ezeken a tornákon, akkor olyan játékosokkal kell megmérkőznöm, mint Grigor vagy Tsitsipas, vagy Ausztráliában Berrettini és Bautista Agut. Ők nyilvánvalóan top játékosok. Nyilvánvaló, hogy a kiemeltek korán elkerülik őket.
Számomra ez inkább arról szól, hogy milyen szintet nyújtok, és milyen teljesítménnyel rukkolok elő, és akár kiemelt voltam, akár nem, akkor sem hiszem, hogy az garantálja, hogy több kört is mehetnék."
Ami a következő két hónapra vonatkozó terveit illeti, valószínűleg nem fog játszani a brit Davis-kupa-csapatban, ahol Cameron Norrie, Dan Evans és Neal Skupski mellett Leon Smith is bekerült a csapatba, utóbbi Jack Draper sérülése miatt.
„Nyilvánvalóan az volt a terv, hogy szerepelek a Davis-kupában, de ha őszinte akarok lenni, akkor a többiek megérdemlik, hogy helyettem játsszanak. Esélyes, hogy nem leszek a csapatban, meglátjuk, hogyan tovább."
picture

Murray úgysem fogja feladni

Fotó: AFP

Akárhogy is legyen, nem szabad elfelejteni, milyen áldozatok árán játszik még mindig ilyen szinten Andy Murray. Tornát már egy ideje csak Challenger-szinten nyer, de csípőprotézissel, 36 esztendősen talán elfogadható, ha valaki nem jut el Grand Slam-tornán a második hétig.
Akkor is, ha maga Murray ezt szeretné (meg többen az Eurosport magyar nyelvű szerkesztőségében). A realitás valahol ott van, hogy mehet két-három fordulókat GS-eken, amíg bírja a teste. Ő most mégis csalódott, érthetően.
De lópikulát.
Összességében Murray 2023-as szereplése felülmúl minden előzetes várakozást akkor is, ha az övéit esetleg mégsem.
részben via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés