Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Könnyek közt búcsúzott az óriás, Alcaraz hengerelt, Jabeur előhívta magából a harcost

Kálmán Laci

Frissítve 01/09/2023 - 11:35 GMT+2

A US Open negyedik játéknapja komolyabb meglepetések nélkül ért véget. A nőknél mások mellett továbbjutott Arnya Sabalenka, Ons Jabeur és Marketa Vondrousova, a férfiaknál ott van a harmadik körben a címvédő Carlos Alcaraz, Jannik Sinner és Daniil Medvedev is. Kiesett viszont Andy Murray, szintén búcsúzott, és a tenisztől is elköszönt John Isner, Matteo Berrettini pedig megsérült.

US Open: Mmoh - Isner - a mérkőzés legjobb pillanatai

Mindent megkaptam a tenisztől, amiért örökké hálás leszek.
Jannik Sinner folytatta makulátlan sorozatát a honfitársai ellen, eddig ugyanis még sosem kapott ki olasz teniszezőtől. Lorenzo Sonego sem okozott neki gondot, sima háromban győzött ellene. Sinner élesen kezdte a mérkőzést, jól adogatott, remek szögeket ütött, keményen játszott, de voltak finom, ravasz megoldásai is.
Az olasz rendkívül kiegyensúlyozott a Grand Slam-tornákon, és egyre magasabb szinten az, hisz Wimbledonban már lejátszhatta első elődöntőjét is. Ha minden a papírforma szerint alakul, a negyeddöntőben ismét összecsaphat Carlos Alcarazzal, emlékezhetünk, tavaly az egész szezon egyik legjobb meccsét játszották ők ketten New Yorkban.
„Frissnek érzem magam, és tulajdonképpen jó, hogy korán kiestem Cincinnatiben” – mondta Sinner. „Volt időm regenerálódni, és megfelelően felkészülni erre a tornára. Fizikálisan rendben vagyok, készen állok bármire. A játékom folyamatosan fejlődik, a hálónál is egyre komfortosabban érzem magam. Ezt az új oldalamat remélem, egyre többször megmutathatom.”
A női verseny második kiemeltje, Aryna Sabalenka is magabiztos győzelemmel jutott a harmadik fordulóba Jodie Burrage ellenében. A brit lány ugyan alacsonyan tudta tartani a hibái számát, viszont mivel nyerőt is elvétve ütött, nem volt reális esélye a fehérorosz ellen.
picture

Aryna Sabalenka

Fotó: AFP

Sabalenka számára akár komoly tétje is lehet ennek a US Opennek. Ha ő és Iga Świątek is bejutnak a döntőbe, és sikerül legyőznie a lengyelt, akkor a második GS-trófeája mellé a világelsőséget is megszerzi.
„Én inkább magamra koncentrálok, nem a ranglistára” – hárította el a világelsőségre vonatkozó kérdést Sabalenka. „Magamra összpontosítok, a saját játékomra, és arra, hogy egyre jobb legyek.”
Grigor Dimitrov mérkőzése egy óriási első játszmával indult Andy Murray ellen. A meccs elején a legjobbat hozták ki egymásból, pazar teniszt láthatott az Arthur Ashe Stadion közönsége. A skót azonban egyre több hibával kezdett el játszani, ami nyilvánvalóan nem fért bele Dimitrov ellen, így a meccs egyre inkább a bolgár javára billent.
„Nagyon örülök a teljesítményemnek, őszintén szólva öt szettre készültem. Folyamatosan emlékeztettem magam, hogy hosszú meccs vár rám. Az első szett volt a kulcs, utána egyre inkább megnyugodtam. De Andy ellen az ember sosem mehet biztosra, hatalmas versenyző, egy nagyszerű srác. 2019-ben elődöntős voltam, szép emlékeim vannak. Meccsről-meccsre haladok, de bízom benne, hogy sikerül addig eljutnom, vagy esetleg még tovább” - mondta Dimitrov.
picture

Grigor Dimitrov

Fotó: Eurosport

Ellenfele az az Alexander Zverev lesz, aki honfitársát, Daniel Altmaiert győzte le négy kőkemény játszmában. A meccs elsősorban azért volt iszonyú nehéz a számára, mert volt egy rahedli lehetősége, amelyet kihasználatlanul hagyott.
Zverev 48 nyerőt szórt a meccsen, ami rendben is lett volna, de emellett csak az első szettben háromszor is elvesztette az adogatását, ráadásul, amikor a játszmáért adogatott 5:4-nél, akkor semmire bukta a szervagémjét. Összesen 26 bréklabdája volt a meccsen, amelyek közül mindössze hatot tudott értékesíteni.
Már most kijelenthető, hogy az idei US Open egyik legnagyobb története John Isner visszavonulása. Stílszerű, hogy az utolsó egyes mérkőzésén öt játszmában, döntő szett rövidítésben kapott ki Michael Mmoh-tól. Bevalljuk, drukkoltunk neki, és örültünk, hogy 2-0 volt a javára a szetteket tekintve, lezárni azonban nem tudta a meccset, és végül ő búcsúzott. Nem csak az idei tornától, hanem az egész profi pályafutásától. De ahogy korábban sem, ezúttal sem adta fel harc nélkül.
„Kemény dolog elköszönni” – mondta Isner könnyektől elcsukló hangon, miközben a közönség állva ünnepelte őt. „Azért dolgoztam egész életemben, hogy ilyen hangulatú meccseket játsszak, mint amilyen ez is volt. Nyilván nem nyertem meg mindet, ahogy a mait sem, de ilyen közönség előtt teniszezni, ilyen támogatást kapn, nagyon-nagyon különleges dolog a számomra.”
picture

John Isner

Fotó: SID

„Rengeteg érzelem van bennem. Egyrészt csalódott vagyok a mai meccs miatt, másfelől viszont hála van bennem, hogy az utolsó meccsemet ilyen hangulatban játszhattam. El sem tudom mondani, hogy mennyire fáj már a testem, hogy mennyi erőfeszítés kellett már ahhoz, hogy meccsre kész állapotba tudjam hozni. Mindent megkaptam a tenisztől, amiért örökké hálás leszek.”
Akartam még egy US Opent, és örülök, hogy sikerült. Nem nyertem annyit, mint akartam, de nagy harcos voltam. A legfontosabb számomra, hogy érzem, a többiek tisztelnek engem.
Szomorú történés volt, hogy az amúgy is sérülésre hajlamos Matteo Berrettini szett- és brékhátrányban elég súlyosnak tűnő sérülést szenvedett Arthur Rinderknech ellen. Kifordult a bokája, de legalább a saját lábán tudta elhagyni a pályát.
Az új wimbledoni bajnoknő, Marketa Vondrousova meggyőző, koncentrált játékkal győzte le a tavalyi Roland Garros-döntős Martina Trevisant. A cseh lány amellett, hogy extrákra is képes, ahogy azt láthattuk tőle az All England Clubban, rettenetesen kiegyensúlyozott is, hisz a nálánál alacsonyabban rangsorolt játékosok ellen 16-0 a mérlege 2023-ban.
Vondrousova töméntelen mennyiségű bréklabdát hárított a meccs folyamán, és bár Trevisan egyszer elvette a szerváját, az már nagyon a végén volt, és nem volt igazán jelentősége. Az olasz ráadásul 40 ki nem kényszerített hibát ütött egy olyan meccsen, amelyen összesen 16 gémet játszottak. Ilyen tenisszel nem lehet legyőzni egy önbizalomtól duzzadó wimbledoni bajnokot.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

„Most mindenki engem akar megverni” – mondta Vondrousova a meccs után. A következő körben Ekaterina Alexandrova az, aki kísérletet tehet erre.
Hatodszor találkozott egymással Elina Svitolina és a korábbi GS-döntős Anastasia Pavlyuchenkova. Ez volt talán az eddigi legdrámaibb meccsük, melynek során az ukrán szetthátrányból fordított úgy, hogy a döntő játszmában kitartóan állta a sarat az orosz támadásaival szemben. Svitolina szülés utáni visszatérése eddig kifejezetten eredményes, hisz a Garroson negyeddöntős volt, Wimbledonban bejutott a legjobb négy közé, és már a US Openen is ott van a harmadik körben.
A címvédő Carlos Alcaraz tulajdonképpen könnyedén jutott túl Lloyd Harrisen, különösen az első két szettben volt egyszerű dolga, a harmadik azért szorosan alakult. A spanyol azonban remekül kontrollálta a találkozót, és mindig nagyon észnél volt, amikor felrémlett annak a lehetősége, hogy esetleg gondba kerülhet. Teniszben Alcaraz nem volt makulátlan, de a versenyző énje az ilyen helyzeteken is átsegítette. A mérlege ezzel a győzelemmel 13-1 a US Openen, és 55-6 a szezonban.
„Nagyszerű pontokat játszottunk, szerintem minden meccsben az ilyeneket keressük” – mondta Alcaraz. „Az ilyenekkel lehet igazán szórakoztatni a közönséget. A harmadik szettben brékhátrányból kellett visszajönnöm. Gyorsan el kellett felejtenem a hibáimat, amivel ilyen helyzetbe kerültem, és keresnem kellett az esélyeket, melyekkel vissza tudok jönni. Örülök, hogy ez sikerült, és háromban megoldottam.”
picture

Ons Jabeur

Fotó: Getty Images

A tavalyi döntős Ons Jabeur szívét-lelkét és minden rutinját ki kellett, hogy tegye a pályára a Linda Noskova elleni második körös meccsére. A 18 éves cseh ugyanis kőkemény ellenfélnek bizonyult. A tunéziai szenvedett a hőségben az első fordulóban, most szerencséje volt, hogy este játszott, így a fizikális résszel legalább nem volt annyi gondja.
Az első szettben jó kis előnye volt Jabeurnek, mégsem múlott sokon, hogy elbukja a szettet. A második a fiatal cseh lányé lett, aki nagy előnnyel vezetett, és a tunéziai jött föl, de lezárta, mielőtt bajba került volna. A döntő játszmában pedig Jabeur az agresszív és pontos teniszét vette elő, amire szüksége is volt a végjátékban.
„Próbáltam nyugodt maradni, és a közönség sem adta fel, úgyhogy köszönöm is nekik, hogy hajtottak engem előre” – mondta Jabeur. „Ez egy nagyon kemény torna, és én harcosként akarok eljutni a végéig.”
A napot a korábbi bajnok Daniil Medvedev zárta, aki nem először játszott úgy, hogy a közönség az ellenfelét, ezúttal Christopher O’Connellt támogatta. Az orosz az első két szettben dominált és hengerelt, aztán jött az ausztrál, aki kiharcolta a negyedik szettet, de ott Medvedev már nem kegyelmezett.
Kemény meccs volt. Nem tudom, miért, de a találkozó egy pontján úgy döntött, hogy jobban fog játszani.
picture

Daniil Medvedev celebrates match point against Christopher O'Connell of Australia during their Men's Singles Second Round match on Day Four of the 2023 US Open

Fotó: Getty Images

„Én meg ugyanúgy játszottam az első labdamenettől az utolsóig. Mindenesetre innentől azért nehezebb lett, úgyhogy örülök, hogy a negyedik szettben ki tudtam használnia lehetőségeimet.”
Női párosban pályára lépett a Babos Tímea-Bondár Anna kettős, de simán kikapott a Victoria Azarenka-Beatriz Haddad Maia duótól.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés