Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Swiatek és Nadal mérkőzése köré épül a csütörtöki US Open-program

Nánási Antal

Frissítve 01/09/2022 - 10:27 GMT+2

A US Open csütörtöki játéknapjának húzóneve Iga Swiatek és Rafael Nadal, rajtuk kívül is bőven lesz azonban kire és mire figyelni a New Yorki eseményeket követve. Szokás szerint ezúttal is öt mérkőzést emelünk ki a játéknap programjából.

Iga Swiatek és Rafael Nadal

Fotó: AFP

Iga Swiatek [1] – Sloane Stephens

Ha két Grand Slam-bajnok összecsap egymással, az aligha maradhat ki egy felvezető irásból. Ezt a ziccert mi sem hagyjuk ki, és jó szivvel ajánljuk olvasóink figyelmébe Iga Swiatek és Sloane Stephens mérkőzését. A lengyel világelső, azt követően, hogy majd negyvenmérkőzéses győzelmi szériát produkált, mialatt másodszor is megnyerte a Rolland Garrost, Wimbledon óta egy kicsit visszavett a földönkvüli formából, és néha mérkőzéseket veszit el. Rossz előjel azonban Stephens számára, hogy Jasmine Paolini ellen Swiatek újra a könyörtelen arcát mutatta, hiszen mindössze három játékot veszitve tudta le az első fordulós mérkőzését.
2017-es, némileg meglepetésszámba menő US Open-győzelme óta Sloane Stephens sikerekben ugyan alig tudta megközeliteni azt a szintet, egy korábbi GS-bajnokkal azonban mindig minden körülmények között számolni kell. Grett Minnen elleni első körös mérkőzésén ráadásul azt is bizonyitotta, hogy fejben is kellően felkészült erre a US Openre, az ő szempontjából 1-6, 0-2-ről tudta ugyanis úgy megforditani a találkozót, hogy azt követően összesen négy játékot veszitett.
A két játékos útja eddig egyszer keresztezte egymást, épp a US Opent közvetlenül megelőző Cincinnati 1000-es versenyen, ahol két szettben a lengyel teniszező győzött. Ütőerőben Swiateknek kevés konkurenciája van az egész tornán, technikai képzettségben azonban Stephens jó eséllyel állithatja nehéz helyzet elé a favorit lengyelt.
picture

Iga Swiatek

Fotó: AFP

Garbine Muguruza [9] – Linda Fruhvirtova

Amikor 2021 novemberében Garbine Muguruza Guadalajarában megnyerte a WTA világbajnokságot, aligha gondolhatta, hogy 2022-ben úgy jut el a US Openre, hogy bőven negativ a győzelem/vereség mutatója. TÚlzás nélkül állitható, hogy pocsék éve van a kétszeres Grand Slam-győztesnek, hiszen két negyeddöntőn (Sydney, Doha) kivül vereségek tömkelegét tudja csak felmutatni. Ami a Grand Slameken mutatott teljesitményét illeti, a helyzet nem rózsás, két első fordulós vereség mellett Ausztráliában a második forduló jelentette a végállomást.
Nem véletlen, hogy Clara Tauson elleni első körös mérkőzése előtt, a nagy tehetségnek tartott dán ugyanis valós veszélyt jelentett a gyengélkedő spanyolra. Muguruza végül magabiztosan húzta be a mérkőzést, amire, ahogyan a találkozót követő interjúban fogamlmazott, “óriási szüksége volt”.
Az élet és a sorsolás most úgy hozta, hogy a második fordulóban egy újabb fiatallal kell megküzdenie, az ellenfele ugyanis Linda Fruhvirtova lesz. A mindössze 17 esztendős cseh lány egyike annak a triónak, akik 18 éven aluliként jutottak fel a főtáblára, két honfitársa, Sara Bejlek, valamint Linda Noskova azonban az első fordulóban egyaránt kiesett.
Fiatal kora ellenére Fruhvirtovának már vannak számottevő eredményei a WTA Touron, 2021-ben ugyanis negyeddöntős volt Charlestonban, 2022-ben pedig egészen a nyolcaddöntőig jutott Miamiban. Különösen az utóbbi szereplése sokatmondó, Paula Badosa elleni vereségét megelőzően ugyanis Danka Kovinicet, Elise Mertenest és Viktoria Azarenkát is legyőzte, igaz, a fehérorosz játékos feladta a mérkőzést. Az ifjú cseh reménység tehát kifejezetten jól érzi magát egy amerikai keménypályán, és egy nagynevű ellenféltől sem ijed meg, Muguruza elleni mérkőzése igy kifejezetten érdekesnek igérkezik.
picture

Garbine Muguruza

Fotó: AFP

Borna Coric [25]-Jenson Brooksby

A Grandstand csütörtöki nyitómérkőzésén két egymást eddig elkerülő teniszező csap össze. A friss Cincinnati bajnok Borna Coric persze épp akkor volt javában benne hosszúra nyúló vállsérülésében, amikor a nagyot ütő fiatal Brooksby megmutatta magát az ATP Touron. Az abszolút felszállóágban lévő horvát és a fiatal, hazai pályán extra bizonyitási vágytól spannolt amerikai játékos mérkőzése egészen parázsnak igérkezik.
Coric TOP 100-on kívüliként nyert meg a US Opent megelőző 1000-es versenyt Cincinnatiben, amivel egyacsapásra elintézte magának, hogy TOP 30-as, sőt, kiemelt legyen a New Yorkban. Március óta gondosan építgetett visszatérése Észak-Amerikában a csúcsra ért, ráadásul New Yorkhoz fűződik az eddigi legjobb szereplése a négy nagy torna egyiként (2020, negyeddöntő), így ha valahol, és valamikor, akkor itt és most jöhet ki neki (újra) igazán a lépés. Egyszerű dolga persze nem lesz, Jenson Brooksby személyében ugyanis egy senkitől és semmitől nem tartó, igazi vagány játékoson kell túljutnia ahhoz, hogy a harmadik fordulóba jusson.
picture

Borna Coric

Fotó: AFP

Rafael Nadal[2]- Fabio Fognini

Az Arthur Ashe Stadion csütörtök esti programjának második mérkőzésén ismét az arénába szólítják Rafael Nadalt. A 22-szeres Grand Slam-győztes spanyolra egy régi ismerős vár, ez lesz ugyanis a tizennyolcadik alkalom, hogy Fabio Fogninivel kell megmérkőznie.
Az olasz, jóllehet túl van már pályája csúcsán, még mindig veszélyes lehet a spanyolra, főleg, ha felidézi magában kettejük eddigi egyetlen New Yorki mérkőzését. A felek a 2015-ös US Open harmadik fordulójában futottak össze, azt a mérkőzést az olasz nyerte, 0-2-ről megfordítva a találkozót Nadal ellen. Emellett Fogning meríthet még önbizalmat 2019-es Monte Carlói elődöntőjükből is, ahol nagyon simán győzte le a borítás királyát, hogy aztán a döntőben is nyerve begyűjtse karrierje legnagyobb sikerét.
Az első fordulóban Nadal négy, míg Fognini öt szettet játszott, az olasz ráadásul ihletett állapotban lehet, hiszen Aslan Karatsev ellen is 0-2-ről felállva tudta a maga javára fordítani a mérkőzést. Ha csütörtökre is marad üzemanyag a tankjában, komoly feladat elé állíthatja a spanyol rekordbajnokot.
picture

Rinky Hijikata és Rafa Nadal

Fotó: AFP

Aryna Sabalenka [6] – Kaia Kanepi

A női tábla felső ágának alsó felén két igazán nagyot ütő játékos fut ismét egymásba Aryna Sabalenka és Kaia Kanepi személyében. A közel azonos termetű játékosok óriási ütőerővel rendelkeznek, a szervák sebességét mérő készülékeket így jó, ha mérkőzés előtt külön is ellenőrzik a szervezők. Szükség lesz ugyanis rájuk.
Eddigi két mérkőzésüket egyaránt az észt teniszező nyerte, legutóbb ráadásul ugyancsak egy Grand Slamen futottak egymásba. Nyolcaddöntőjük az idei Ausztrál Openen döntőszett rövidítésben dőlt el, de 2021-es, szintén Ausztráiálban, de nem Grand Slamen megvívott mérkőzésük ugyancsak három szettre nyúlt.
picture

Aryna Sabalenka

Fotó: AFP

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása