Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alcaraz a US Openen jutott fel a csúcsra és még évekig ott maradna, Ruud méltatta legyőzőjét

Takács Márton

Publikálva 12/09/2022 - 11:43 GMT+2

A férfi tenisznek új Grand Slam-bajnoka és új világelsője van, miután Carlos Alcaraz a US Open-címmel zárta elképesztő szezonját, 19 évesen. A szenzációs képességekkel rendelkező spanyol túl sok volt Casper Ruudnak a Flushing Meadows-i estén, amikor négyszettes győzelmet aratott a norvég ellen. Minden bizonnyal ez az első a sok közül, már ami Alcaraz GS-sikerei számát illeti.

Az új világelső, Carlos Alcaraz és a második helyezett, Casper Ruud

Fotó: AFP

Carlos Alcaraz megnyerte első GS-címét, hétfőtől ő az új világelső.
Carlos Alcaraz Grand Slam-bajnok. A spanyol négy szettben, 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3 arányban legyőzte Casper Ruudot, és ezzel nemcsak megnyerte a US Opent, hanem ő lett az új világelső is.
A 19 éves szupertehetséget eddig gyakran feltörekvő csillagként emlegették, már biztosan nem az, miután Flushing Meadowsban megszerezte első major-címét, és átvette Daniil Medvedevtől a világranglista vezető helyét.
Ruud pedig ismét menetelt egy nagyot, idén már a második Grand Slam-döntőjét játszotta, miután nyár elején a Roland Garroson alulmaradt Rafael Nadallal szemben. De New Yorkban ismét bebizonyította, hogy a sportág élvonalában van a helye.
Alcaraz a sportág legnagyobb színpadán, az Arthur Ashe Stadionban szerezte meg első GS-címét.
Hihetetlen, hogy a kezemben van ez a trófea, és hogy én vagyok a világelső
- mondta Alcaraz az Eurosport szakértőjének, Alex Corretjának.
picture

A pillanat, amikor Carlos Alcaraz Grand Slam-bajnok és világelső lett

"Ez olyasmi, amiről mindig is álmodtam, amikor elkezdtem teniszezni, és keményen dolgoztam, hogy eljussak idáig. Ez egy nagyon különleges pillanat számomra, és soha nem fogom elfelejteni.
Ez olyasmi, amiért nagyon keményen dolgoztam a csapattal és a családommal. Nehéz most beszélni, rengeteg érzelem van bennem. Ez valami igazán különleges dolog számomra."
"Az édesanyám nincs itt, és a nagyapám sem" - folytatta könnyes szemmel. "Rájuk gondoltam. A családom és a csapatom nagy része itt van, de sokan a családomból nem tudtak eljönni, hogy megnézzék a döntőt és néhány meccset, így mindannyiukra gondoltam."
picture

US Open: Alcaraz - Ruud - a mérkőzés legjobb pillanatai

Hétfőtől hivatalosan is ő a valaha volt legfiatalabb férfi teniszező, aki az ATP-ranglista élén áll.
Alcaraz három egymást követő ötszettes mérkőzést nyert meg a döntőbe jutásért, ami ritka teljesítmény a teniszben, de fizikailag nem mutatta a lassulás jeleit a fináléban. Rekordot jelentő 23 órát és 39 percet töltött a pályán hét mérkőzésen keresztül. Továbbra is magas szinten játszott, amivel Ruud a kulcspillanatokban nem tudott lépést tartani. Arra a kérdésre, hogy fáradt-e, Alcaraz azt mondta:
"Egy kicsit! Mindig azt mondom, hogy egy Grand Slam döntőjében vagy bármilyen tornán nincs idő elfáradni. Mindent bele kell adnod, ami benned van. Ez olyasmi, amin nagyon-nagyon keményen dolgoztam. Megnyertem az első szettet, és úgy éreztem, Casper taktikailag változtatott a dolgokon, és egy kicsit feszült lettem, de aztán kezdtem megnyugodni, és újra jobban kezdtem játszani.
Jelenleg élvezem a pillanatot. Élvezem, hogy a kezemben van a trófea. De természetesen éhes vagyok a még több sikerre. Sok-sok héten át szeretnék a csúcson lenni. Remélem, sok éven át! Ezután a hét után, ez után a csodálatos két hét után ismét keményen fogok dolgozni. Küzdeni fogok azért, hogy még több ilyen sikerem legyen." - mondta a 19 éves játékos a New York-i újságíróknak.
picture

Alcaraz játékától kifeküdt, aki látta őt a US Openen

Fotó: AFP

Casper Ruud a szimpatikus vesztes szerepét játszotta el megint a Roland Garros fináléja után, de a norvég sokkal jobb teljesítményt nyújtott ezúttal, és nagyobbat küzdött a US Openen, mint júniusban a Garroson.
Ruud azt mondta, nagyon büszke arra, hogy karrierje csúcsát elérve a világranglista második helyére lépett, és a US Open-győztes Carlos Alcarazt ritka tehetségnek és a világ legjobbjának nevezte.
"Nehéz mindent megmagyarázni" - mondta Ruud a meccs utáni beszédében. "Olyan jól mentek a dolgok, és persze nagyon izgatott voltam. A mai egy különleges este volt, ahol Carlos és én is tudtuk, hogy mi a tét. Vicces, hogy a két finalista hétfőtől a világranglista második és első helyezettje lesz. Szerintem ez így illik.
Természetesen csalódott vagyok, hogy nem én leszek az első, de a második hely sem rossz.
Szóval elégedett vagyok ezzel a számmal, és továbbra is üldözni fogom az első Grand Slam-címemet és az első helyezést."
picture

Ilyen sportszerűséget GS-döntőben még nem láttunk: Ruud úriembersége díjat érdemelne

Ruud is úgy gondolja, hogy a US Open döntőjében sokkal jobban teljesített, mint a Garros fináléjában.
"Ez sokkal szórakoztatóbb volt számomra. Nem kellett életem legnagyobb bálványával játszanom életem legnagyobb meccsén. Valahogy könnyebb volt elhinnem, hogy nyerhetek" - mondta a 23 éves norvég, aki azzal viccelődött, hogy legközelebb nem szívesen nézne szembe egy spanyollal, ha major-döntőbe jut.
"Szerintem izgalmas meccs volt, és izgalmas volt a részese lenni. Sok szórakoztató labdamenet és szórakoztató ütés volt. Persze a végén csalódást okozott, hogy nem az én akaratom szerint alakult. De ez már csak így megy. Carlos akkor lépett elő, amikor igazán kellett.
Minden elismerésem az övé. Ugyanakkor büszke vagyok a mérkőzésre és a két hétre. Mindent beleadtam. Mindent a pályán hagytam. Fenomenális teniszt játszottam a két hét alatt, talán az eddigi legjobb teniszemet ezen a pályán. Remélhetőleg a jövőben lesz még egy esélyünk egy Slamen."
picture

Öt labdamenet a döntőből, miután felrobbant az Arthur Ashe közönsége

Ruud most 0-3-as mérleggel áll a spanyol ellen, és a vasárnapi sajtótájékoztatóján további dicsérő szavakkal illette riválisát.
"Lenyűgöző, amit már tinédzserként elért. Néha nehéz elhinni, hogy még csak tinédzser. Ő egyike annak a néhány ritka tehetségnek, amely a sportban időről időre felbukkan. Meglátjuk, hogyan alakul a karrierje, de minden jó irányba halad.
Jelenleg ő a világ legjobb játékosa a szememben.
Megérdemli ezt a helyet. Boldog vagyok, hogy egymás ellen játszottunk a döntőben, és hogy a címért és a világelsőségért játszottunk.
Nagyon büszke vagyok arra, hogy én vagyok a második. Bizonyos szempontból ez egy jó dolog, mert még mindig üldözhetem az első helyet. Már csak egy helyet kell meghódítanom, de az biztos, hogy nehéz lesz."
picture

Ruud két GS-döntőt is játszhatott idén

Fotó: AFP

via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés