Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Végre tényleg jönnek a fiatalok, erre Alcaraz és Ruud a legjobb példa

Minich Réka

Publikálva 11/09/2022 - 12:12 GMT+2

Az idei US Open nem csak Casper Ruud és Carlos Alcaraz Grand Slam-döntőjéről marad emlékezetes, de több, hátrébb rangsorolt játékos is messze jutott. Az Eurosport szakértői szerint ezzel véglegesen beköszöntött egy új korszak a férfi teniszben.

Casper Ruud og Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

A férfi tenisz évek óta a nagy hármas dominanciájáról szól; Rafa Nadal, Novak Djokovic és Roger Federer nélkül szinte alig volt Grand Slam-döntő. Egy-egy fiatalabb játékos felbukkanásakor már többször is a korszakváltást emlegették a szurkolók és a szakértők egyaránt.

A mostani US Open elődöntőibe Karen Khachanov, Casper Ruud, Carlos Alcaraz és Frances Tiafoe személyében mind olyan játékosok kerültek be, akik korábban még sosem nyertek Grand Slamet, így már ekkor biztos volt, hogy új győztest láthatunk New Yorkban.
A hatszoros GS győztes Kim Clijsters, aki ma már az Eurosport szakértőjeként dolgozik, nagyon örül annak, hogy végre fiatalokat is látni a végjátékoknál is.
„Nagyon meglepő volt, hogy kik jutottak el az elődöntőig. Az utóbbi néhány évben Sascha Zverev, vagy Dominic Thiem is remekül szerepelt a US Openen, idén pedig Nick Kyrgiost várták sokan a második hét végére is.
picture

Nick Kyrgios

Fotó: Getty Images

Kellemes meglepetés volt számomra, hogy a fiatalok, mint Ruud vagy Alcaraz ilyen jól játszanak. Jót tesz az egész versenynek, ráadásul a meccsek is mind izgalmasak és magas színvonalúak. Még néhány év és a nagy hármas végleg el fog tűnni.”
2004 óta a világelső a Federer, Nadal, Djokovic, Murray négyes közül került ki, de idén ez a sorozat is megtört, miután Daniil Medvedev vette át a vezetést. Az már az orosz kiesésével biztossá vált, hogy elveszíti a vezető helyét, de most már azt is tudjuk, hogy a US Open-győzelem mellé világranglista-elsőség is járni fog.
Mats Wilander szintén látja a változást:
„Látszik, hogy hogy jönnek fel az új fiúk. A változás természetes, nem várhatjuk, hogy Federer 40 fölött is ott legyen a topon. Rafa a sérülései miatt nem tudott eleget játszani idén, Novak Djokovic idei viszontagságairól ne is beszéljünk.
Sajnos ez a szabály, ha nem vagy amerikai állampolgár, akkor csak oltva léphetsz be az országba. Ez viszont azt is megmutatja, hogy mennyi jó játékos van a férfi mezőnyben. Egyre több az új arc, ismertek, nálam kevesen izgatottabbak emiatt.
Már régóta várom, hogy az öregeket végre leváltsuk. Jó volt, szép volt, de ennyi elég volt már.
Alex Corretja szintén nem fogta vissza magát a dícséretet illetően:
„Megmutatták, hogy készek átvenni a stafétát. Biztos vagyok benne, hogy ha Novak pályára léphetett volna, akkor ő is ott lenne a végjátékban, mint ahogy egy egészséges Rafát is oda vártam volna. Jövőre biztos ott lesznek még a Grand Slamek végjátékaiban, de az is látszik, hogy a fiatalok lépésről lépésre haladva törnek előre.
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

Ott lesz még persze Medvedev, Tsitsipas és Zverev is, akik extra motivációval kezdhetnek neki az új szezonnak. Remélem, hogy Kyrgios is képes lesz újra remekelni. Néhány éve annyira dominált a négy klasszis, hogy nem nagyon fért oda mellettük senki.
Nagyon izgalmas, hogy mit hoz a jövő, mert sok játékosnak van meg a tehetsége hozzá, hogy nagy tornákat nyerjen, de szerintem a közeljövőben senki nem fog ekkora dominanciát elérni.”
A 2022-es US Open döntőjét magyar idő szerint vasárnap este 10 órától rendezik, ahol Carlos Alcaraz és Casper Ruud mérkőzésén nemcsak az első GS-győzelem lesz a tét, hanem a világelsőség is.
Forrás: eurosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés