Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Daniil Medvedev: Célpont lettem, aminek van előnye és hátránya is - Players' Voice

Németh Dániel

Frissítve 23/08/2022 - 14:22 GMT+2

Az Eurosport Players’ Voice rovatának legújabb részében Daniil Medvedev írt arról, mennyiben változtatta meg az életét az, hogy tavaly Grand Slam-bajnok lett a US Openen. Az orosz teniszező tudja, hogy ezzel és a világelsőséggel célkereszt került rá, ennek azonban bizonyos helyzetekben megvannak az előnyei is.

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

Daniil Medvedev szép emlékekkel tér vissza New Yorkba, és bízik abban, hogy az év hátralévő részében jól megy neki a játék.

Az egyszer biztos, hogy New Yorkba visszatérve csupa szép emlék fog bevillanni. Mindig is imádtam a US Openen játszani, élvezem ezt a versenyt, és a pályafutásom legelejét leszámítva a játék is remekül ment. Nem semmi, hogy a tavalyi győzelmem után most címvédőként térhetek vissza.
Hogy nehéz volt-e megemészteni ezt a sikert? Nem hinném. Inkább örülök, hogy összejött. Ez minden játékos életében hatalmas lépés. Azon mindig lehet vitatkozni, hogy az ATP-világbajnokság, a Davis-kupa, vagy a Masters fontosabb-e, ám a Grand Slamek mindenek felett állnak. Öröm, rengeteg motiváció és önbizalom – én így éltem meg az első Grand Slam-győzelmet. Önmagában az a tudat, hogy sikerült teljesítenem, ráadásul úgy, hogy a döntőben egy Novak-szintű játékost vertem meg, a segítségemre lehet, hogy a jövőben újra megcsináljam. Most, ha visszagondolok rá, mindig eszembe juttatja, hogy egyszer már sikerült.
Mivel Grand Slam-bajnok és világelső lettem, az emberek máshogy tekintenek rám a Touron. Célpont lettem, de ez így van rendjén. Valójában kétféle forgatókönyv létezik, az egyik pozitív az én szempontomból, a másik negatív. Amennyiben jól kezdek egy meccset, és minden az elejétől fogva működik, szinte hallom az ellenfél gondolatait: „Á, ma hihetetlenül játszik, mit tehetnék ellene?”
Ha viszont rosszul játszom az elején, elkezdek hibázgatni, az ellenfeleim azt gondolják, mindent bele fognak adni, hogy legyőzzenek egy világelsőt, egy Grand Slam-bajnokot. Akarják ezt a nagy győzelmet. Hat hónappal később senki sem fogja a szemükre vetni, hogy azon a bizonyos napon Medvedev gyengén teniszezett, vagy Nadalnak épp nem ment a játék. Örökre elmondhatják magukról, hogy legyőzték Medvedevet, Nadalt vagy Djokovicot.
picture

Daniil Medvedev, US Open 2021

Fotó: AFP

12 hónap alatt sok minden történt. Az Australian Open, első hely a ranglistán, a tavaszi sérülésem, a győzelmek, a vereségek. Egyetlen játékos sem élhet ezek nélkül, ezért is igyekszem tapasztalatként kezelni valamennyit.
Ha belemennénk a részletekbe, egészen biztosan találnánk jót és rosszat egyaránt. Csak, hogy egy példát mondjak: összességében az Australian Open pozitív volt. Nagyon jól teniszeztem, megnyertem egy őrült mérkőzést (Felix Auger-Aliassime ellen a negyeddöntőben - a szerk.), és nem feltétlenül állítom, hogy ott ki kellett volna kapnom, de majdnem így történt, és még egy meccslabdát is hárítanom kellett.
Aztán ott volt a Rafa elleni döntő. Szerettem volna jobban játszani, hogy megnyerjem a meccset, megvolt hozzá az előnyöm. Természetesen egy ilyen vereséget napokig, akár hetekig tart feldolgozni. Elég nehéz ügy. Ugyanakkor, ha visszatekintek rá, ma már azt mondom magamnak, hogy ez is tapasztalat volt, ez is az élet része, amely segített, hogy fejlődhessek emberként. Megértettem pár dolgot, például, hogy az élet nem mindig alakul a számomra kedvező módon. Igyekszem egy kicsit változtatni a felfogásomon.
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

Nyilván vannak olyan mérkőzéseket, amiket meg akartam nyerni, a US Open után például elbuktam pár döntőt. El is kezdtem agyalni azon, hogy mi történt, miért nem vagyok annyira hatékony, mint a többi meccsen. Nem olyan régen azonban Los Cabosban megnyertem a döntőt, a verseny címvédőjét, Norrie-t legyőzve. Ismételten: ez egy tanulási folyamat, amelyhez a tapasztalat elengedhetetlen. Legyen ez egy újabb Grand Slam-győzelem, egy Los Cabos-i cím vagy egy elveszített döntő, én élvezettem élem meg ezeket a pillanatokat.
Az idény végéhez közeledve abban bízom, hogy lesz még néhány örömteli pillanatban részem, kezdve a US Opennel. Vajon az a tény, hogy nem játszottam Wimbledonban, segíthet a US Openen és az év hátralévő részében? Nagyon bízom benne, de sosem lehetsz biztos benne. Egy dolog biztos: emiatt lehetőségem volt egy hatalmas, háromhetes felkészülést elvégezni a US Openre és a szezonhajrára, amire ritkán van lehetőség az év közben. Rengeteget dolgoztunk a csapatommal. Remélhetőleg fizikálisan és mentálisan is 100%-os leszek a hátralévő versenyeken.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés